7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 35 (1141), 2015-10-09
Kinas Trumpai
Ryan Gosling
Ryan Gosling

„Likvidatoriaus“ tęsinys jau kitais metais

Ridley Scottas jau ne vieną dešimtmetį žada kurti savo garsiojo filmo „Likvidatorius“ (būtent tokiu pavadinimu „Blade Runner“ buvo rodytas Lietuvoje) tęsinį. Kol kas žinoma, kad jame vėl pasirodys pagrindinį vaidmenį 1982-aisiais sukūręs Harrisonas Fordas, sklando gandai, esą pagrindinį vaidmenį kurs Ryanas Goslingas.
Pagal Philipo K. Dicko novelę „Ar androidai sapnuoja elektrines avis?“ sukurtas „Likvidatorius“ pasakojo apie niūrią ateitį 2019-ųjų Los Andžele. Pagrindinis filmo herojus policininkas, kurį vaidino Fordas, turi sugauti keturis robotus, pabėgusius nuo žmonių kontrolės.

 

Naujasis filmas prasidės praėjus dešimtmečiams po pirmojo veiksmo. Filmavimo pradžia – 2016 m., operatorius bus iš brolių Coenų filmų pažįstamas Rogeris Deakinsas. Filmo režisierius – Denis Villeneuve’as, 2014 m. užkariavęs „Kino pavasario“ žiūrovų širdis filmu „Moteris, kuri dainuoja“. Naujausią Ridley Scotto filmą „Marsietis“ nuo penktadienio galima pamatyti ir Lietuvos ekranuose.

 

Bus klasikinio vesterno perdirbinys

Johno Fordo (1894–1973) filmai sukūrė vesterno žanro kanoną. Fordas keturiskart pelnė „Oskarus“ už geriausią režisūrą. Studija „Paramount“ paskelbė, kad rengiasi kurti vėlyvojo Fordo kūrybos laikotarpio filmo „Žmogus, kuris nužudė Libertį Valansą“ („The Man Who Shot Liberty Valance“, 1962) perdirbinį.

 

Klasikinio nespalvoto vesterno personažai buvo advokatas idealistas (James Stewart) ir maištingas kaubojus (John Wayne), kurie susivienija kovai su vietos tironu Liberčiu Valansu. Šiame filme Fordas prabilo apie laukinių Vakarų vertybių pabaigą. Perdirbinio veiksmo laikas bus perkeltas į XX a. 9-ąjį dešimtmetį. Scenarijų rašo Terenece’as Winteris, prisidėjęs prie „Volstryto vilko“, serialo apie Sopranus atsiradimo.

 

Veledinskis kurs vagių sagą

Aleksandras Veledinskis, kurio „Mokytojas gaublį pragėrė“ prieš metus rodė „Kino pavasaris“, rengiasi kurti naują filmą pagal savo scenarijų. Filmas vadinsis vagių dainos žodžiais „Keiptauno uoste“ („V Keiptaunskom portu“). Filmo veikėjai bus trys draugai, veiksmas prasidės susišaudymu 1945-aiais, o paskui persikels į įvairias pasaulio vietas – nuo 10-ojo dešimtmečio Leningrado iki Keiptauno Pietų Afrikoje.

 

„Vaikystės“ herojus vėl filmuojasi

Pernai visus sužavėjo ne vienerius metus kurtas Richardo Linklaterio filmas „Vaikystė“, kuriame režisierius rodė, kaip bręsta amerikiečių berniukas. Jį suvaidinęs Ellaras Coltrane’as netrukus vėl pasirodys ekrane. Vaikinui pasiūlyta vaidinti filme „The Circle“, kur jo partneriais bus Tomas Hanksas ir Emma Watson.

 

Trileris „The Circle“ bus Dave’o Eggerso romano ekranizacija. Pagrindinė veikėja – jauna, ką tik studijas baigusi mergina, kuriai pasiūloma dirbti didelėje firmoje „The Circle“. Firmos vadovas – charizmatiškas žmogus. Jis siekia sujungti visus socialinius tinklus ir išvaduoti internetą nuo anonimiškumo. Coltrane’e – ne vienintelė kylanti žvaigždė šiame filme, taip pat vaidins Johnas Boyega, netrukus pasirodysianti naujuose „Žvaigždžių karuose“.

Aleksandras Lukašenka sušelps Gerard’ą Depardieu

Pasirodo, kartu su Baltarusijos prezidentu padirbėti laukuose verta: Baltarusija nusprendė 2 milijonais dolerių prisidėti prie filmo apie prancūzų eskadrilę „Normandija – Nemunas“ gamybos po to, kai liepą prancūzų aktorius apsilankė Minske ir kartu su Aleksandru Lukašenka šienavo vienoje iš pastarojo rezidencijų. Eskadrilės lakūnai Antrojo pasaulinio karo metais kovojo su vokiečiais vadovaujami sovietų. Bendros prancūzų, rusų ir baltarusių gamybos filme ir vadins Depardieu, prieš kelerius metus tapęs Rusijos piliečiu. (Beje, pas mus 1978 metais taip pat buvo sukurtas filmas apie šią eskadrilę, kovojusią ir Lietuvos danguje. Tai Algirdo Dausos „Markizas ir piemenaitė“.)

 

Apsilankymas Baltarusijoje primena aktoriaus gerai išbandytą schemą. Per pastaruosius penkerius metus jis lankėsi ne vienoje autoritarinio diktatoriaus valdomoje šalyje, garsiai žavėjosi jų pasiekimais ir gavo pinigų savo projektams. Uzbekistane Depardieu įrašė dainą kartu su prezidento Islamo Karimovo dukterimi Gulnara. Azerbaidžane jis visaip išgyrė prezidentą Ilhamą Alijevą ir gavo paramą dokumentiniam filmui „Kelionė į Kaukazą“, kuriame rodoma Depardieu viešnagė. Filmo biudžetas – 350 tūkstančių dolerių. 2014 m. Kazachstano ekranuose pasirodė filmas „Stepių balsas“, kuriame taip pat vaidino Depardieu. Filmą finansavo valstybė (5 milijonai dolerių), jo premjeroje apsilankė prezidentas Nursultanas Nazarbajevas.

 

Žmogaus teisių gynėjai kritikuoja Depardieu vizitus autoritarinėse valstybėse, tačiau aktoriui į tai nusispjaut. Jis prekiauja savo vardu ir iš tikrųjų teikia viešųjų ryšių paslaugas režimams.

 

Parengė Ž. P.

Ryan Gosling
Ryan Gosling
„Žmogus, kuris nusove Libertu Valansa“
„Žmogus, kuris nusove Libertu Valansa“
„Keiptauno uoste“ filmavimo momentas
„Keiptauno uoste“ filmavimo momentas
Ellaras Coltrane’as filme „Vaikystė“
Ellaras Coltrane’as filme „Vaikystė“
Vladimiro Liubarovo paveikslas „Depardieu Premilovo kaime“
Vladimiro Liubarovo paveikslas „Depardieu Premilovo kaime“