7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 8 (1114), 2015-02-27
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Timbuktu“
Kadras iš filmo „Timbuktu“
Įteikti prancūzų „Cezariai“
Penktadienio vakare Paryžiaus Šatlė teatre įvyko 40-ojo Prancūzų kino akademijos padovanojimų „Cezarių“ ceremonija. Laureatus renka 4225 „Cezarių“ akademijos narių. 2014 m. Prancūzijoje buvo sukurti 636 filmai. Pasak žiniasklaidos, šiemet ceremonijoje dominavo politika. Septynis „Cezarius“, tarp jų ir geriausio filmo bei geriausio režisieriaus, gavo 22 metus Paryžiuje gyvenančio Abderrahmane’o Sissako filmas „Timbuktu“. Tai pasakojimas apie kasdienį gyvenimą Malio mieste Timbuktu, kurį užėmė islamistai. Šis filmas taip pat buvo pristatytas „Oskarui“.
 
Atrodė, kad didžiausia ceremonijos intriga bus dviejų filmų apie Yves’ą Saint Laurent’ą varžybos. Tačiau Jalilio Lespert’o „Saint Laurent’as“ gavo tik „Cezarį“ už geriausią vyro vaidmenį Pierre’ui Niney, o Bertrand’o Bonello filmas „Sen Loranas. Stilius – tai aš“ – „Cezarį“ už geriausius kostiumus. Už geriausią moters vaidmenį apdovanota Adele Haenele, suvaidinusi pagrindinį vaidmenį filme „Meilė iš pirmo smūgio“. Šis filmas pripažintas ir geriausiu debiutu, o jame taip pat suvaidinęs Kévinas Azais apdovanotas prancūzų kino vilties „Cezariu“. Už geriausius antrojo plano vaidmenis apdovanoti Kristen Stewart („Zils Marijos debesys“) ir Reda Katebas („Hipokratas“). Geriausiu užsienio filmu pripažinta Xavier Dolano „Mamytė“. Garbės „Cezariu“ šiemet apdovanotas amerikiečių aktorius ir režisierius Seanas Pennas.

Amerikiečiai kurs „Dekalogo“ perdirbinį
Krzysztofo Kieślowskio ir Krzysztofo Piesiewicziaus dešimties serijų „Dekalogas“ laikomas viena didžiausių Europos televizijos viršūnių. Netrukus jis sulauks perdirbinio, kurį rengiasi kurti JAV kabelinė televizija NBC. Veiksmas bus perkeltas į Bostoną, pasak Deadline.com, kaip ir originale, moralės bei etikos klausimai bus parodyti atskleidžiant paprastų žmonių dilemas. Serialo scenarijaus autorius šįkart yra Toddas Ellisas Kessleris. Panašų dešimties dalių serialą kuria ir televizija „WGN America“. Kiekvieną jo dalį kurs skirtingi režisieriai, šiame kontekste dažnai minimos Guso Van Santo ir Weso Craveno pavardės.
 
10-ajame dešimtmetyje, jau po Kieślowskio mirties, scenarijaus autorius Piesiewiczius ir režisieriaus našlė Maria pardavė perdirbinio teises televizijai HBO, tačiau ji atsisakė naujo, dviejų amerikiečių parašyto scenarijaus, tuo sutartis ir baigėsi. Vėliau buvo kalbama, kad naują „Dekalogą“ kurs Bazas Luhrmannas („Didysis Getsbis“).

Kevinas Spacey’is vaidins katiną
Kevinas Spacey’is bus komedijos „Devyni gyvenimai“ („Nine Lives“) žvaigždė. Šiame Barry Sonnefeldo filme, kurį prodiusuoja Lucas Bessonas, aktorius persikūnys į katiną. Tiksliau, jis vaidins karjeristą, kuris po sunkios avarijos reinkarnuojasi į savo katino kūną ir yra priverstas susidurti su praeities klaidomis.
 
„Auksinių erelių“ kandidatai
Apdovanojimų sezonas dar nesibaigė – kovo 2 d. paaiškės Lenkų kino akademijos apdovanojimų „Auksinių erelių“ laureatai. Daugiausia nominacijų – net 12 – sulaukė Łukaszo Palkowskio filmas „Dievai“ („Bogowie“) – biografinis pasakojimas apie chirurgą Zbigniewą Religą, kuris pirmasis Lenkijoje persodino žmogaus širdį. Į 11 „Erelių“ pretenduoja Władysławo Pasikowskio šnipų drama „Džekas Strongas“ („Jack Strong“), į 8 – Jano Komasos epinis pasakojimas apie Varšuvos sukilimą „Miestas 44“ („Miasto 44“).
 
Geriausio dokumentinio filmo „Ereliui“ pristatyti Elwiros Niewieros ir Piotro Rosołowskio „Domino efektas“, Jano Komasos „Varšuvos sukilimas“ ir Krzysztofo Magowskio „Sapnas apie Varšuvą“, skirtas dainininkui Czesławui Niemenui. Geriausias europietiškas filmas bus renkamas iš Andrejaus Zviagincevo „Leviatano“, Larso von Triero „Nimfomanės (1 dalis)“ ir Paolo Sorrentino „Didžio grožio“.
 
Šiemet „Ereliai“ bus skiriami 19 kategorijų, dėl nominacijų varžėsi 42 vaidybiniai, 85 dokumentiniai filmai ir 11 serialų. Pernai geriausio lenkų filmo „Erelis“ atiteko „Idai“.
 

Parengė Ž. P. 

Kadras iš filmo „Timbuktu“
Kadras iš filmo „Timbuktu“
Kadras iš filmo „Meilė iš pirmo smūgio“
Kadras iš filmo „Meilė iš pirmo smūgio“
Kadras iš filmo „Mamytė“
Kadras iš filmo „Mamytė“
Kadras iš filmo „Dekalogas“
Kadras iš filmo „Dekalogas“
Kevin Spacey
Kevin Spacey
Kadras iš filmo „Dievai“
Kadras iš filmo „Dievai“
Kadras iš filmo „Domino efektas“
Kadras iš filmo „Domino efektas“