7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gabrielės Šermukšnytės paroda „Haunted”

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1208), 2017-04-07
Anonsai Kultūra

Paroda atidaroma š.m. balandžio 7 d., penktadienį, 17 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje, adresu: L. Sapiegos g., 5, Kaunas
 
Haunted*
*apsėstas, lankomas, medžiojamas, surastas, sumedžiotas
Gabrielės Šermukšnytės parodoje „Haunted”, tikrovė yra persmelkta nerimo. „Baimė, įtampa ir nerimas tampa kasdieniais išgyvenimais – tokiais kasdieniais, kad tenka su tuo susitaikyti. Susitaikyti su demonais, laukiančiais po lova ir tyliai šnabždančiais baisiausius scenarijus, kurie gali nutikti” – sako autorė. Nuolatos fragmentuojama ir reprodukuojama, ši nerimo, baimių ir nelaimių tikrovė yra patekusi į žiniasklaidos rankas – tas, kuriose žaidžia ir mainosi šiuolaikinio pasaulio atspindžiai bei kuriama tikrovė. Masinės kultūros ženklai suteka ir reprodukuojami parodos autorės kūriniuose, su jais flirtuojama ir žaidžiama – lyg su romiu liūtu, gulinčiu prie paveikslo kartotės paveiksle (Stable, 2016). Kartu su autore, žiūrovas dalyvauja atspindžių pasaulyje, kuriame vienas vaizdinys aiškina ir, kartu, gamina kitą.


Parodoje stojama į akistatą su tikrove permąstant gyvenimo atsitiktinumą ir neišvengiamybę. Svarstoma, ar, kad aplankytų sėkmė, užtenka atsidurti tinkamoje vietoje, tinkamu laiku? Nerimo ir baimės mechanizmai skatina bandymus „apžaisti” dabartį ir ateitį, pasitelkus loteriją. Bandant pagauti sėkmę už skvernų, simuliuojama galia savose rankose – laikant magišką rutulį, galintį padiktuoti sprendinius, ar prieš išmetant lemtingąjį tūzą ant stalo. Autorė klausia: „Ar gali būti taip, kad ateitis priklauso nuo visiško atsitiktinumo ir nereikšmingų sprendimų? O, galbūt, viskas suplanuota, ir mes tiesiog vaikštome pagal savo likimo žemėlapį, retsykiais užsukdami kur nors pralošti?”


Gabrielė Šermukšnytė šioje parodoje pasakoja apie “įžaidybintą” tikrovę, kurioje suvienodėja realių įvykių ir vaizduotės demonų groteskas. Lemties neišvengiamybė pridengiama rausvu šydu, patiriama asmeniniame ir kolektyviname galios struktūrų lauke. Autorė per kritišką žvilgsnį narsto simuliakrų viliones ir užburto rato pančius, vis sugrįždama prie klausimo – „galbūt viskas yra tik iliuzija”?
Gabrielė Šermukšnytė (g. 1990) – jauniausios kartos, gerai atpažįstamo kūrybinio braižo, figuratyvinės tapybos atstovė. Menininkė tiria išvirkščias popkultūros puses, ironiškai kritikuoja šiuolaikinės visuomenės dekadansą ir rodo negailestingą jo atspindį. Vilniaus dailės akademijoje įgijo Tapybos bakalauro ir magistro išsilavinimą. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 2016 metų. Surengė kelias personalines parodas Lietuvoje, dalyvavo keliolikoje grupinių parodų Lietuvoje, Indijoje, Olandijoje, pleneruose Lietuvoje.


Paroda veiks iki balandžio 30 d., sekmadienio

Žymos:
Rengėjų inf.,