7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tradicinis Lietuvos profesionalių teatrų festivalis žiūrovą šiemet kviečia tapti teatro dalimi

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1458), 2023-03-03
Teatras Anonsai
„(M)eilės (m)eilėse“. Organizatorių nuotr.
„(M)eilės (m)eilėse“. Organizatorių nuotr.

Būti teatre – tokiu šūkiu šiemet žiūrovus užsukti į teatro salę kviečia kasmetinis Rokiškyje vyksiantis profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“. Nuo kovo 3 d. visą mėnesį žiūrovai bus ne tik kviečiami stebėti spektaklių, bet ir tapti festivalio dalimi: sekti jo įvykius, diskutuoti, reaguoti, juo gyventi.

 

Šiemet festivalis vyks jau 39–ąjį kartą, o jo organizatorė, Rokiškio kultūros centro direktorė Vaiva Kirstukienė sako, jog festivalio amžius padiktuoja ir siekį plėsti įprastas tokiam renginiui ribas. „Keturi dešimtmečiai – įspūdingas pasiekimas, per tiek metų festivalis jau seniai nebėra vien spetaklių sąrašas, mūsų tikslas – kurti jį kaip unikalų reiškinį, gyvą teatrinį įvykį, kuris įtraukia kiekvieną jame atsidūrusį“, – sako ji.

 

Iš viso 15–kos spektaklių plejadą pradės teatro „Meno fortas“ ir režisieriaus Vytauto Rumšo spektaklis „Rudens sonata“, pagal švedų režisieriaus ir scenaristo Ingmaro Bergmano 1977–aisiais parašytą pjesę apie pagarbą vienas kitam. „Mes primetam save kitam. Mums niekas nedavė teisės taip daryti. Galvojame, kad nuo to bus geriau visiems. Niekada. Vis dėlto apie pagarbą vienas kitam mes turim susimąstyti, man taip atrodo, kiekvieną dieną“, – sako režisierius. Festivalio uždarymui pasirinktas Valstybinio jaunimo teatro ir režisieriaus Aido Giniočio fantastinės dokumentikos spektaklis „Rytoj buvo vakar“: istorijos pasakojimas jaunos paauglės lūpomis, kuri dalinasi savo esamo laiko išgyvenimais.

 

Anot V. Kirstukienės, sapniškos tikrovės kūrimu išsiskiria OKT / Vilniaus miesto teatro režisieriaus Jokūbo Brazio spektaklis „Žuvėdra“ – eksperimentas, neapsiribojantis scena. „Tokie kūriniai leidžia žiūrovui visiškai susilieti su veiksmu scenoje, tuo pačiu paliekant erdvės atsiriboti. Tai – unikalus teatro patyrimas ne tik iš stebinčiojo pozicijos“, – sako ji. Į siurrealistinį spektaklio pasaulį pakvies ir Klaipėdos jaunimo teatras su premjeriniu spektakliu „Belaukiant Godo“, kurį režisierius Paulius Pinigis pastatė pagal žymiąją Samuelio Beketo absurdo pjesę.

 

Judesio ir šokio mylėtojams šiemet skiriami net trys pastatymai, tarp kurių – Juozo Miltinio dramos teatro kūrėjų –  choreografų Mariaus Pinigio ir Adrian Carlo Bibiano – šokio spektaklis „Kūnai“ bei Kauno šokio teatro AURA ir Naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO premjerinis bendras darbas „(M)eilės (m)eilėse“ – šokio ir gyvos muzikos sintezė.

 

Net trečdalis festivalio spektaklių šiemet skirti mažiausiems jo žiūrovams. Detektyvinis Keistuolių teatro ir Aido Giniočio spektaklis „Detektyvo D. Lapino byla“ įtrauks patiems tapti narpliojamos istorijos dalyviais, kaip ir patiems mažiausiems skirtas šokio teatro DANSEMA spektaklis „Spalvoti žaidimai", kuriame vaikai skatinami kartu su šokėjais tyrinėti netikėtus ir spalvotus daiktus. Mažuosius tyrėjus ir atradėjus kvies spektaklis „Didysis sprogimas“ – Klaipėdos lėlių teatro ir „Itim Ensemble“ (Izraelis) koprodukcija, sugrąžinanti į pradžių pradžią, kai, įvykus Didžiajam sprogimui, susikūrė Visata. 

 

Ketvirtą dešimtį skaičiuojantis Lietuvos profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ kasmet suteikia Rokiškio bei aplinkinių Aukštaitijos regiono rajonų gyventojams unikalią galimybę nevykstant į didžiuosius Lietuvos miestus pamatyti geriausius Lietuvos profesionalių teatrų pastatymus. Tai – vienintelis teatrų festivalis Lietuvoje be pertraukų gyvuojantis keturis dešimtmečius bei išlaikęs prizų–premijų teikimo ir teatrų rėmimo tradicijas. Festivalio premijų fondas siekia beveik 11 tūkst. eurų.

 

Festivalis vyks 2023 m. kovo 3–23 d. dienomis, programą rasite čia.

 

Bilietai į festivalį:

www.ticketmarket.lt

www.bilietai.lt

www.tiketa.lt

Rokiškio kultūros centro kasoje antradieniais–penktadieniais 14.00–18.00 val. ir 1 val. prieš renginį (Tel.: +370 673 27382)

Žymos:
Rengėjų inf.,
„(M)eilės (m)eilėse“. Organizatorių nuotr.
„(M)eilės (m)eilėse“. Organizatorių nuotr.