7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė šiuolaikinei dramaturgijai skirta konferencija

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1445), 2022-11-25
Teatras Anonsai

2022 m. lapkričio 24–25 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (LLTI) Antakalnio g. 6 Vilniuje vyks pirmoji tarptautinė mokslinė konferencija „Šiuolaikinė dramaturgija: slinktys, iššūkiai ir temos“. Turbūt daugelis yra matęs „Irano konferencijos“, „Psichozės“ ar „Madagaskaro“ pastatymą teatro scenoje. Tačiau ar dažnas skaitė Vyrypajevo, Kane, Ivaškevičiaus pjeses? Tekstus, kurie prieš patekdami į režisieriaus rankas egzistuoja kaip literatūra, savo taisykles turinti rašytinė kūryba. Konferencija kviečia iš žiūrovo bent trumpam tapti skaitytoju ir pažvelgti į teatrinio žodžio užkulisius. Joje pranešimus skaitys 9 tyrėjai iš Lietuvos ir 6 tyrėjai iš Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Turkijos ir Belgijos universitetų.

 

„Visos pranešimų temos be galo įdomios ir labai skirtingos: nuo teorinių apžvalgų, iki lietuvių ir užsienio dramaturgų tekstų analizių. Itin smalsu išgirsti svečių iš užsienio pranešimus, pristatančius lietuviškame dramos diskusijų lauke negirdėtus konceptus ir autorius (Catriona Craig, Zhu Wenjun) arba analizuojančius lietuviškas pjeses (Zofia Mitan-Gawryszewska, Lydia Nagel)“, – teigė viena iš konferencijos organizatorių, LLTI doktorantė Kristina Janulytė.

 

Pirmoji konferencijos diena bus skirta šiuolaikinei lietuvių dramaturgijai, iššūkiams ir naujovėms. Profesorė, dramos tyrėja Aušra Martišiūtė-Linartienė aptars jos pokyčius, raidą, politinio-socialinio konteksto poveikį, šiuolaikinio teatro proceso įtaką, VDU teatrologijos doktorantė Miglė Munderzbakaitė pristatys bendradarbiavimo tarp režisieriaus ir dramaturgo vaisingus rezultatus ir problemas, o Tartu universiteto doktorantė Monika Jašinskaitė apibendrins, kokių autorių kūriniai statomi, rodomi ir apdovanojami Lietuvos teatro lauke. VDU docentė Aurelija Mykolaitytė analizuos atminties krizes, o LMTA docentė, teatro kritikė Šarūnė Trinkūnaitė pristatys įvairias Lietuvos ir pasaulio kultūros asmenybes šiuolaikinėje lietuvių dramaturgijoje. VU tyrėja Neringa Klišienė aptars trumpąsias dramines formas, VU doktorantė Domantė Vaišvylaitė – herojaus archetipo situacijas Algirdo Landsbergio pjesių knygose.

Konferencijos pirmąją dieną vainikuos Gabrielės Labanauskaitės knygos anglų k. pristatymas „Dramos“ pristatymas.

 

Antroji diena bus skirta šiuolaikinei pasaulio dramaturgijai. Ją pradės Bakingamšyro naujojo universiteto lektorė Catriona Craig, kuri analizuos Jungtinės Karalystės dramaturgijos kontekstą ir naujoves; Briuselio laisvojo universiteto doktorantė Wenjun Zhu pristatys šiuolaikinę kinų dramaturgiją, jos teatrališkumą, cinizmo žmogaus prigimčiai ir masinei kultūrai bei meilės ir meninės raiškos idealų temas. Nepriklausoma vokiečių tyrėja Lydia Nagel aptars daugiakalbystės problematiškumą šiuolaikinėse įvairių šalių, tarp jų Mariaus Ivaškevičiaus, Tetianos Kytsenko, Michaelos Zakuťanskos ir Thomas’os Perle, pjesėse. Turkų dramaturgas, scenaristas Rüstemas Ertuğ Altınay pristatys Islamo laikinosios politikos poveikį, tautinės valstybės sampratas ir globalią indentifikaciją jaunimo dramaturgijai Turkijoje ir jos išeivių bendruomenėje. Varšuvos universiteto doktorantė Zofia Mitan-Gawryszewska analizuos socialinius pokyčius 2000-aisias Lenkijoje ir Lietuvoje perteikiančias Dorotos Masłowskos ir Mariaus Ivaškevičiaus pjeses. VU doktorantas Augustinas Sireikis aptars traumą ir performatyvumą Krzysztofo Warlikowskio, Dunjos Funkės ir Sebastiano Majewskio dramose, o LLTI doktorantė Kristina Janulytė aptars performatyvaus rašymo strategijas brito Martino Crimpo pjesėse. Konferenciją užbaigs VDU doktorantė Gerda Pilipaitytė, lygindama šiuolaikinių lietuvių ir ispanų dramose atskleidžiančias sovietmečio ir fašistinės diktatūros sukeltas traumas.

 

Konferenciją bus galima stebėti ir nuotoliniu būdu ,„Zoom“ platformoje.

Renginys „Facebook“: https://bit.ly/3sI4rDo

 

Žymos:
Rengėjų inf.,