7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Good Girls“ premjera: atvirai kalbėti apie abortą XXI amžiuje vis dar yra nejauku

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1444), 2022-11-18
Teatras Anonsai
Spektaklis „Good Girls“. J. Unsen nuotr.
Spektaklis „Good Girls“. J. Unsen nuotr.

Lapkričio 8 d. Ešo teatre Liuksemburge įvyko tarptautinė spektaklio „GOOD GIRLS“ (rež. Larisa Faber) premjera. Į spektaklio premjerą susirinko gausi publika, tarp jų ir garbūs svečiai – Liuksemburgo didžioji kunigaikštienė Marija Teresė su palyda bei Liuksemburgo kultūros ministrė Sam Tanson. Kaune šį spektaklį bus galima išvysti lapkričio 17–19 dienomis.

Atvirai kalbėti apie abortą XXI amžiuje vis dar yra nejauku, trūksta informacijos ir diskusijų aborto tema. Abortus pasidariusios moterys ir juos atliekantys medikai yra stigmatizuojami, o medikamentinis nėštumo nutraukimas Lietuvoje bus įteisintas tik nuo 2023-ųjų. Jaučiama stigma daugeliui moterų ilgai neleido atsiverti, tad jos savo paslaptį apie pasidarytą abortą slėpė net ir nuo artimiausių žmonių. Iki šiol.

Remiantis žmonių iš Lietuvos, Liuksemburgo ir Jungtinės Karalystės aborto istorijomis „GOOD GIRLS“ į abortą žvelgia be besiteisinančio žvilgsnio. „Vieninteliai komentarai, kuriuos kada nors girdite iš žmonių, kurie pasidarė abortą yra tikrai širdį veriančios istorijos (...). Mes nuolat matome šias istorijas muilo operose ir suprantu kodėl – tai yra išties gera drama. Svarbu, kad žmonės išgirstų ir istorijas moterų, kurios pasidarė abortą ir dėl to jaučiasi gerai“, – Lynne Miles (ištrauka iš The Guardian).

Spektaklio idėja kilo iš režisierės asmeninių išgyvenimų. „Po savo patirties pagavau save galvojant: „Dabar turėčiau gailėtis“ – taip man sako visuomenė, tačiau nieko panašaus nejaučiau. Man augant abortas niekada nebuvo tabu, nes tai buvo išgyventos realybės dalis, su kuria daugelis žmonių susidūrė per komunistinę diktatūrą Rumunijoje. Bet kokia kontracepcija buvo neteisėta, siekiant priversti žmones susilaukti vaikų ir sukurti didžiąją rumunų tautą“, – prisiminimais dalinasi režisierė. Šiuo projektu spektaklio komanda siekia palaikyti teisę į abortą ir kūno autonomiją bei laužyti stigmą, kuri nenustoja plisti laikais, kai jaučiamės vis labiau ir labiau izoliuoti, o šalys kaip Jungtinės Valstijos žengia žingsnį atgal pamindamos visus iki šiol iškovotus pasiekimus.

Spektaklį papildo „GOOD GIRLS“ knyga, kurioje sutalpintos visos projekte dalyvavusių žmonių aborto istorijos ir jas atvaizduojančios Ukrainos menininkės Eleonoros Luščyk iliustracijos. Abortas sudėtingu procesu gali tapti dėl informacijos, tinkamų teisinių struktūrų, priemonių ir moralinės paramos stokos, tad knyga – tarsi apčiuopiamas įrankis abortą pasidariusių moterų stigmai spręsti. „Tai – istorijų rinkinys, kuris atskleidžia pokalbio apie abortą tikrovę, nuoširdumą ir atvirumą, kartu vedant į bendrystę ir tarpusavio supratimą“, – teigia leidinio redaktorė Lilly Burton.

Po pirmųjų premjerų Liuksemburge bei Kauno miesto kameriniame teatre, „GOOD GIRLS“ toliau savo kelionę tęs Londone. Šis spektaklis sukurtas Kauno miesto kameriniam teatrui bendradarbiaujant su Liuksemburgo kūrybine organizacija „anonyma” bei Ešo teatru ir yra dviejų Europos kultūros sostinių – Kauno ir Ešo programos dalis.

Koprodiuseriai: Camden People's Theatre (Jungtinė Karalystė), Planning Familial Luxembourg. Socialiniai partneriai: Abortion Rights UK, Nebegėda. Spektaklis – Jaunųjų prodiuserių ugdymo programos PRODIUSAI COLAB dalis. 

Daugiau informacijos: https://www.kamerinisteatras.lt/Spektaklis/repertuaras/GOOD-GIRLS/

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Spektaklis „Good Girls“. J. Unsen nuotr.
Spektaklis „Good Girls“. J. Unsen nuotr.