7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spektaklio pagal Larso Noréno pjesę „Lapkričio 20-oji“ premjera: sukrečianti istorija apie paauglį

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1443), 2022-11-11
Teatras Anonsai
„Lapkričio 20-oji“. D. Putino nuotr.
„Lapkričio 20-oji“. D. Putino nuotr.

Gruodžio 2 dieną 19.00 val. P. Viliešio 18N „Loretos Vaskovos teatras“ pristato premjerą pagal garsaus švedo dramaturgo Larso Noréno pjesę „Lapkričio 20-oji“, skirtą jaunimo auditorijai. Ši pjesė išversta į daugelį kalbų, o Lietuvoje tai – pirmas jos pastatymas.

 

Pjesė sukurta pagal tikrą 2006 m. lapkričio 20-osios įvykį, kai į mažo Vokietijos Emsdetteno miestelio mokyklą aštuoniolikmetis atsinešė ginklų. Vaikinas neišsiskyrė iš bendros mokyklos aplinkos ir užaugo eilinėje šeimoje, todėl padarytas nusikaltimas sukrėtė daugelį žmonių ir visų žvilgsnis nukrypo į eilinę ramaus ir niekam nežinomo miestelio mokyklą. Scenos kūrinys narplioja, dėl kokių priežasčių žmonės peržengia įprastas visuomenės ribas. Spektaklio režisierė Loreta Vaskova sako, „kad šiandien yra itin svarbu nenusisukti nuo sudėtingų temų, nes gyvename laikotarpiu, kai žmonės susiduria su situacijomis, kurios skatina beprasmybės jausmą. Todėl spektaklis suteikia galimybę saugioje teatro aplinkoje tyrinėti smurto, patyčių ir savanoriško pasitraukimo iš gyvenimo temas. Taip pat kelti klausimus ir svarstyti, kokią aplinką kuriame mokykloje ir kokius vaidmenis atliekame. Be to, paauglio monologas padeda atpažinti vadinamąjį tunelinį mąstymą ir sąmonės nuklydimus, kurie signalizuoja, jog verta mokėti kreiptis pagalbos. Nors kūrinys kalba apie sudėtingas temas, svarbu mokėti paprašyti pagalbos.“

 

Spektaklio režisierė – L. Vaskova, kuri baigė studijas Klaipėdos universitete, magistro studijas tęsė Vsevolodo Mejerholdo centre. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įgijo meno daktaro laipsnį, nuo 2014 m. eina lektorės pareigas ir dėsto dokumentinio teatro dalyką. Kaip režisierė sukūrė 12 dramos spektaklių, 5 šiuolaikines operas ir apie 15 įvairių pjesių skaitymų, netradicinės teatro formos projektų kaip „Nostalgijos muziejus“ ir „Ramybės stotelės“. Nuolat kelia kvalifikaciją įvairiose stažuotėse ir seminaruose JAV, Čekijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Danijoje, Portugalijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje.

 

Spektaklis skirtas jaunimui nuo 14 metų, po spektaklio žiūrovai kviečiami pasilikti diskusijai, kurią padėjo paruošti psichologė Ivona Suchodolska.

Kviečiame jus gruodžio 2 dieną 19.00 val. P. Viliešio 18N išgirsti sukrečiančią paauglio istoriją.

 

Bilietus galima įsigyti:

https://kakava.lt/renginys/larsas-noren-lapkricio-20/3948

 

Kūrybinė komanda:
Režisierė Loreta Vaskova
Aktorius Šarūnas Januškevičius
Spektaklio plakato autorė Viktorija Venckutė

Iš švedų kalbos vertė Rasa Baranauskienė
Diskusiją padėjo paruošti psichologė Ivona Suchodolska

 

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Lapkričio 20-oji“. D. Putino nuotr.
„Lapkričio 20-oji“. D. Putino nuotr.