7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spektaklio pagal Ivano Vyrypajevo pjesę „Nepakeliamai ilgi apkabinimai“ premjera Vilniuje

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1441), 2022-10-28
Teatras Anonsai
V. Morkevičiaus nuotr.
V. Morkevičiaus nuotr.

Šių metų lapkričio 3 dieną 19 val. Menų spaustuvėje pristatomas spektaklis „Nepakeliamai ilgi apkabinimai“ pagal šiuolaikinio, Lietuvoje jau gerai žinomo bei mėgstamo dramaturgo Ivano Vyrypajevo pjesę, kurią režisuoja debiutuojanti jauna režisierė Ieva Kaniušaitė.

 

Garsaus šiuolaikinio dramaturgo Ivano Vyrypajevo kūrinyje, kurį į lietuvių kalbą išvertė dramaturgas Rolandas Rastauskas, pasakojama keturių veikėjų istorija. Trys iš jų ieškoti laimės ir nuotykių į Niujorką atvyksta iš Rytų ir Vidurio Europos, ketvirtasis – didmiesčio senbuvis, čia gimęs ir užaugęs. Kūrinys nestokoja mistikos. Depresyvi veikėjų savigrauža ir saviieška ilgainiui virsta košmaru, tačiau staiga kiekvieno jų egzistavimą pakeičia įsakmi kosminė sąmonė, apie kurią iki tol nė vienas nenutuokė. Poetiškas, be galo savitas „pasakojamasis“ kūrinio stilius suteikia teatrui ir žiūrovams galimybę susipažinti su asfaltuotos megapolio kasdienybės apsuptyje gimstančiomis „pasakiškomis“ pajautomis.


Šios pjesės autorius – Ivanas Vyrypajevas (g. 1974) –  aktorius, režisierius, scenaristas, disidentas, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Lenkijoje, aiškiai ir drąsiai reiškiantis nedviprasmišką poziciją tiek politiniais, tiek socialiniais klausimais. I. Vyrypajevo pjesės statomos Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje.
Dramaturgas yra parašęs per 20 pjesių, nemažai jų yra išverstos bei statomos ir Lietuvoje.. Jos itin populiarios visame pasaulyje dėl universalumo bei aktualumo dažnam nūdienos žmogui. Poezija bei egzistenciniai apmąstymai čia glaudžiai ir beveik nejuntamai persipina su subtiliu humoru bei ironija, o jausmų pasaulis atskleidžiamas paraleliai su brutalia, nepagražinta realybe.

 

„Nepakeliamai ilgi apkabinimai“  – tai  spektaklis kiekvienam, kuris savęs retkarčiais paklausia: „Tai kokia gi to gyvenimo prasmė?“ Tai spektaklis ir tiems žmonėms, kurie šio klausimo niekada sau neuždavė ir kuriems bet kokie svaičiojimai apie planetų įtaką mūsų gyvenimams sukelia irzulį arba juoką. Tai spektaklis, leidžiantis pažvelgti iš distancijos  į save,  supantį pasaulį ir visas jo problemas. Šis spektaklis – impulsas, neapsakomai malonus, leidžiantis pasijusti gyvu, bet norint jį patirti, gali tekti širdžiai pasakyti „stop“…

 

Šio spektaklio režisierė Ieva Kaniušaitė – jauniausios režisierių kartos Lietuvoje atstovė. Menininkė studijavo Teatro režisūrą šviesaus atminimo režisieriaus Eimunto Nekrošiaus kurse. Toliau Ieva Kaniušaitė tęsia savo kelią dirbdama tiek aktoriniame, tiek režisūriniame lauke – Valstybiniame Jaunimo Teatre bei nepriklausomuose projektuose. Nors tai jau trečiasis šios kūrėjos darbas, tačiau ankstesniuose spektakliuose ji atlikdavo ir režisierės, ir aktorės vaidmenis. Tai – debiutinis režisūrinis I. Kaniušaitės, kuriame, kaip pati pamini, jai svarbu, jog atėjęs žiūrovas jaustųsi esąs svarbi spektaklio dalis. Režisierei svarbu, jog šis darbas turėtų glaudų ryšį su žiūrovu, paverstų jį suokalbininku bei nuolat išlaikytų įtemptą, o kartais – itin šiltą kontaktą, kviestų įsitraukti, pažinti, pajausti. Tapdami spektaklio, o kartu – ir visos kūrybinės grupės bendrininkais, žiūrovai galbūt turės nepaprastą galimybę pajusti impulsą. 
 

Spektaklio „Nepakeliamai ilgi apkabinimai“, kurį finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba, kūrybinė grupė – neįtikėtinai spalvingas, be galo skirtingų ir talentingų individualybių kolektyvas. Aktorių grupę sudaro keturi jau daugeliui Lietuvos teatro bei kino mėgėjų pažįstami aktoriai – Marius Čižauskas, Šarūnas Zenkevičius, Adelė Šuminskaitė bei Vaidilė Juozaitytė. Kostiumų dailininkė  - Dovilė Gudačiauskaitė, kurios darbus  galima išvysti ne tik teatre, mados pasaulyje, bet ir šių metų „Art Vilniuje. Kūrybiniame procese dalyvauja ir itin perspektyvi kompozitorė, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė Marija Paškevičiūtė bei „Sidabrinės gervės, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, kino bei teatro režisierius, video menininkas Mikas Žukauskas. Scenografiją I. Kaniušaitės spektakliui kuria Marius Nekrošius, o šviesų dailininkas yra Audrius Jankauskas.

 

Kviečiame jus į įtraukiančią ir nepaleidžiančią patirtį lapkričio 3 dieną 19 val. Menų spaustuvėje. „Nepakeliamai ilgi apkabinimai“ – tai vienintelis premjerinis rodymas šiais metais.

 

Spektaklį finansuoja Lietuvos Kultūros Taryba.

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
V. Morkevičiaus nuotr.
V. Morkevičiaus nuotr.