7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio cirko festivalyje „Cirkuliacija“ – užsienio svečiai: suomiškas chaosas, skandinavų įprasmintas paprastumas ir ispanų žmogiškasis cirkas

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1387), 2021-06-04
Teatras Anonsai
Suomijos menininkių trupė „Sisus“ pasirodyme „Mosh Split“. E. Larsen nuotr.
Suomijos menininkių trupė „Sisus“ pasirodyme „Mosh Split“. E. Larsen nuotr.

Tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“ birželio 6-13 d. iš virtualaus formato atgimsta į energija, humoru ir vienu oru pulsuojančią programą Kaune ir šalies regionuose. Gyviems pasirodymams po daugiau nei metus trukusios pauzės ruošiasi trupės iš Suomijos, Švedijos ir Ispanijos, kurių pasirodymuose istorijos bus pasakojamos įvairiomis cirko disciplinomis tiek ore, tiek ant žemės.

 

Švedų trupė atvers didingą kuklumo karalystę

 

„Cirkuliacijos“ festivalio organizatoriai birželio 6-13 d. Kaišiadoryse, Kaune, Smalininkuose ir Raseiniuose yra paruošę ypatingą susitikimą su „ENT“ švedų menininkais –  poetinio cirko pasirodymą „Plast“, kurio veiksmą įrėmina gyvai atliekama tradicinė skandinavų muzika. Trupė pasižymi gebėjimu žiūrovus lengvai įtraukti savo atvirumu bei paprastumu.

 

„Plast“ – jautrus, svajingas ir labai asmeniškas šiuolaikinio cirko spektaklis, kuriame subtiliai paliečiama ekologijos tema, pabrėžiamas lėtumas ir rūpinimosi svarba. Menininkų dėmesys sutelktas į paprastas medžiagas – ledą ir virvę, kurie šiame pasirodyme atlieka svarbiausią vaidmenį, šių daiktų poetinė sąveika prikausto publiką iki pat paskutinės akimirkos.

 

„Kai turi vieną objektą ir esi su juo ilgą laiką, labai rūpestingai su juo elgiesi, sunku nepriskirti tam objektui žmogiškų savybių. Kažkuo rūpinimosi konceptas labai domino vieną mūsų kūrėją: kaip reikia rūpintis daiktais, kaip – žmonėmis. Mokėmės atsargiai elgtis su medžiaga. Viena iš žiūrovių yra sakiusi, kad jei visi su plastiku elgtųsi taip, kaip mes pasirodymo metu, pasaulyje nebūtų plastiko problemos,“ – pasako trupės narys Love Kjellsson.

 

Trečias kartas nemeluos: nutrūktgalviškas suomių pasirodymas

 

Suomijos menininkių trupė „Sisus“ jau trečią kartą Lietuvoje bandys pristatyti savo humoro kupiną, nevaržomą pasirodymą „Mosh Split“. Spektaklis turėjo būti rodomas dar 2017 metais Vilniuje, bet dėl lietaus buvo atšauktas, o kelionę į praėjusių metų „Cirkuliaciją“ sustabdė karantinas. Birželio 9 dieną Kauno Volfo bravoro kieme trupė pagaliau pristatys ne tik puikią „Mosh Split“ nuotaiką, bet ir cirko technikų įvairovę – aukšto lygio numeriuose galima išvysti dvi besisupančias trapecijas, kinišką stulpą, Cyro lanką, porinę ir oro akrobatiką.

 

„Mes kūrėme darbą, kuriame tiesiog buvome savimi. Tačiau žiūrovai, išvydę siurblį ir tualetinį popierių, iškart ėmė klausti, ką norime pasakyti visais tais namų apyvokos daiktais? Mes nesiekiame kalbėti apie moters padėtį, kaip ir nebandome suteikti joms stiprybės. Mes tiesiog esame mes, ir mums tai yra labai gilu“, – sako viena trupės narių Inka Pehkonen.

 

Prieš 10 metų „Lahti“ cirko mokykloje prasidėjusi penkių moterų pažintis išvystė į tvirtą draugystę. Koja kojon žengusios cirko pasaulyje, 2014 m. kartu atidarė cirko kompaniją Suomijoje – „Sisus“. Įvairiose Europos šalys sėkmingai pasirodančios cirko menininkės į ilgus turus kemperiu leidžiasi kartu su savo kūdikiais ir auklėmis, gabenasi spektaklio konstrukcijas ir pačios jas pasistato renginio vietose.

 

„Kai kur nustemba, kad moterys vairuoja furgoną. Tada mes imame plaktukus ir pradedame statyti konstrukciją, kuri yra maždaug 9,5 m aukščio. Žmonės žiūri ir klausia, o kur vyrai? Kaip mes tai pastatysime pačios? Tačiau po pasirodymų žmonės pamato, kad žinome, ką darome,“ – ruošiantis kelionei į Kauną pasakoja trupės narės.

 

Ant Vilijampolės parketo: žmogiškas ispanų cirkas

 

Jau dešimtmetį švenčianti ispanų trupė Compañía de Circo „eia“ birželio 12-13 dienomis atvyksta į Kauną su tikra energijos bomba – spektakliu „InTarsi“. Patys menininkai savo darbus vadina „žmogaus cirku“ ir ne be reikalo – žmogiškumas ir santykių reikšmė nuolat tampa jų pasirodymų epicentru.

 

Spektaklis „InTarsi“ pulsuojantis gyvybe ir paremtas tikrais gyvenimo fragmentais – tai stiprus, juokingas ir poetiškas keturių, ant scenos esančių artistų išgyvenimų kratinys. Šiame pasirodyme ieškoma balanso tarp individualybės ir bendruomeniškumo, taip atskleidžiant visuomenėje egzistuojančius žmonių santykius. Scenoje, kurios scenografija tampa dar vienu pasirodymo veikėju, daug skirtingų technikų ir akrobatinių triukų tampa įrankiu, padedančiu išreikšti tinkamiausius žodžius ir tiksliausias reikšmes šį pasirodymą stebinčiai bei kartu išgyvenančiai publikai.

 

„Kai pradėjome kurti „InTarsi“, susidomėjome santykiais tarp solo ir kolektyvo. Tarp individualybės ir bendros dvasios. Nes mes jau gyvename visuomenėje, kur tie skirtumai ne tai, kad atmesti, bet jiems priešinamasi. Mes manome, kad visuomenės sukūrimui būtinas tų skirtumų išryškinimas. „InTarsi“ mes visi esame mažos detalės, kurios bando susijungti ir sukurti grupę. Mes visi ant scenos, ir bandome kažkaip įtilpti visuomenėje. Mūsų žinutė – kad tik per skirtumų priėmimą galime kažką sukonstruoti. Kitaip nieko nebus,“ –  apdovanojimais Ispanijoje įvertintą darbą pristato vienas „eia“ trupės narių Fabrizio Giannini.

 

Šeštą kartą organizuojamas tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“, kurio tema „Private Zone(s)”, birželio 6-13 dienomis Kaune, Kaišiadoryse, Smalininkuose ir Raseiniuose. Kartu su užsienio svečių pasirodymais bus galima išvysti naujausius Lietuvos šiuolaikinio cirko kūrėjų – „Kanta Company“ ir Džiugo Kunsmano – spektaklius. Festivalio edukacinėje programoje kūrybinės cirko dirbtuvės vaikams, paaugliams, poroms ir profesionalams. Birželio 12 d. specialus „Cirkuliacijos“ pasirodymas balkonams bus pristatytas viename iš Vilijampolės kiemų.

 

Tarptautinį šiuolaikinio cirko festivalį organizuoja „Teatronas“. Festivalio informacija www.teatronas.lt/cirkuliacija. Festivalio rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Bilietus platina Tiketa.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Suomijos menininkių trupė „Sisus“ pasirodyme „Mosh Split“. E. Larsen nuotr.
Suomijos menininkių trupė „Sisus“ pasirodyme „Mosh Split“. E. Larsen nuotr.