7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spektaklis-skaitymas apie iki absurdo kankinančius „neišsipildymus“

Rengėjų inf.
Nr. 30 (1351), 2020-09-11
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio-skaitymo „Tikslai ir uždaviniai“. D. Putino nuotr.
Scena iš spektaklio-skaitymo „Tikslai ir uždaviniai“. D. Putino nuotr.

Šių metų vasaros pabaigoje „Menų spaustuvėje“ pristatytas spektaklis-skaitymas „Tikslai ir uždaviniai“ – tai komiškas ir autoironiškas bandymas pažvelgti į vadinamųjų „Milenialsų“ (ang.: millennials) gyvenimus. Buitine kalba prabylantys jaunosios kartos menininkės K. M. Kulinič kurti personažai referuoja į šiuolaikines jauno žmogaus stagnacijos formas.

 

Pjesės atspirties tašku ir įkvėpimo šaltiniu tapo 2019 metų rudenį kavinėje nugirstas jau gerokai išgėrusių Y kartos jaunuolių pokalbis. Susėdę prie didelio stalo, pasipuošę, tačiau jau pasidraikiusiais plaukais ir kreivomis laikysenomis, jie intensyviai kalbėjosi. Diskusija buvo panašesnė į kiekvieno jų labai garsiai ir nerišliai išsakomus trumpus monologus, kurių pagrindinė problema – gyvenimo prasmė. Tokie klausimai kaip „Tai koks tavo tikslas? Ir kas tau yra laimė? Kur tu jos ieškai ir ko tau trūksta?“ tapo nuoširdžių, keistų ar net absurdiškų atsakymų ir nejaukių pauzių provokacijomis. Tame girtame, nerišliame ir iš pirmo žvilgsnio banaliame pokalbyje turinys pasirodė skausmingai atpažįstamas.

 

Taip gimė idėja sukurti pjesę apie šešis viename bute gyvenančius jaunuolius. Jie – savo vietos niekaip nerandantys, gana skirtingų pažiūrų žmonės, kuriuos vienija tik vienas dalykas – gyvenimas po vienu stogu. Staiga sužinoję, jog visi namo gyventojai prašomi kuo greičiau išsikraustyti, siaubo apimti veikėjai suvokia, jog jau kurį laiką gyveno įstrigę individualiuose, pasikartojančiuose būsenų ir situacijų ratuose. Tai kūrinys apie „paprastus“ žmones. Kaip sakoma pjesės prologe – tai „tokie žmonės, kuriuos matai gatvėje ir nieko apie juos nepagalvoji. Visiškai nieko.“ Sąmoningai kurdama banalias buitines situacijas ir dialogus, autorė nagrinėja Y kartos problemas. Pasitelkdama lengvą humorą paliečia labai dėsningus pastarosios bruožus: pasimetimą, požiūrių įvairovę ir bendras frustracijas; nagrinėja vadinamojo „neišsipildymo“ ir „niekaip nesibaigiančios vėlyvosios paauglystės“ būsenas.

 

Aktorė ir performanso menininkė Kristina Marija Kulinič savo pirmąją pjesę – trumpą pasakojimą „Dedukas“ parašė laimėjusi „Versmės“ konkursą ir pristatė Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre, dramaturgijos festivalyje „Versmė 2019“. Iki to laiko rašiusi tik trumpus tekstus performansams ar kolektyvine kūryba grįstiems spektakliams, dabar pristato siužetinę pjesę. Spektaklis-skaitymas buvo vystomas kartu su šešiais aktoriais rezidencijoje „Kūrybinė vasara Menų spaustuvėje“. Pristačiusi rezidencijos rezultatus Vilniuje ir Kaune ir sulaukusi žiūrovų palaikymo, komanda nusprendė tęsti pradėtą darbą – nelaukti palankesnių laikų, nerizikuoti, kad darbas taptų dar vienu neišsipildžiusiu spektakliu, naudotis visomis progomis ir su pjese rankose kurti spektaklį čia ir dabar, stebint žiūrovui.

 

Vaidina Raimondas Klezys, Modesta Jakeliūnaitė, Laurynas Jurgelis, Milda Vyšniauskaitė, Milda Naudžiūnaitė ir Andrius Mockus.

 

Artimiausi susitikimai – rugsėjo 17 d. Kauno miesto kameriniame teatre (festivalio „Išeities taškas“ kontekste) ir spalio 8 d. AAT|Artūro Areimos teatre, Vilniuje.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Scena iš spektaklio-skaitymo „Tikslai ir uždaviniai“. D. Putino nuotr.
Scena iš spektaklio-skaitymo „Tikslai ir uždaviniai“. D. Putino nuotr.