7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmieji į teatrą grįžta vaikai

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Teatras Kultūra vaikams Anonsai
Scena iš spektaklio „Op!“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Op!“. L. Vansevičienės nuotr.

Teatras vaikams „Pradžia“, kuriantis išskirtinai ikimokyklinio amžiaus vaikams nuo gegužės 30 d. atnaujina savo veiklą. Žiūrovams per tris savaitgalius bus parodyti ne tik teatro repertuariniai spektakliai, bet ir dvi naujos improvizacijų programos, sukurtos dalyvauti karantino sąlygomis.

„Paprastai tokiu metu teatro sezonas eina į pabaigą, renginių vis mažėja, bet vos išgirdome apie galimybę grįžti į sceną, net ir esant ribojimams, nedvejojome. Nedirbti iki pat rugsėjo atrodė neįmanoma. Todėl paskelbėme trijų savaitgalių programą, kad galėtume vėl susitikti su išsiilgtais žiūrovais, suteikti galimybę panaudoti atšauktų renginių bilietus ir džiugia nata skirstytis vasarai.“ – sako teatro įkūrėja, vadovė ir prodiuserė Aušra Paukštytė.

 

Išgyventi be veiklos

Teatras „Pradžia“ yra socialinis verslas, vienijantis nepriklausomus kūrėjus ir kūrėjų komandas, veikiantis Vilniaus mieste jau trečius metus. Per 2019 m. teatras suorganizavo 449 renginius į kuriuos susirinko virš 12 000 žiūrovų. „Esame viešoji įstaiga, bet koks uždirbtas euras yra investuojamas į tolimesnes produkcijas, kasmet suteikiame erdvę dirbti nepriklausomiems kūrėjams: aktoriams, režisieriams, muzikantams.“ – pasakoja vadovė. Visos įmonės pajamos gaunamos iš bilietų pardavimų, todėl sustabdžius veiklą iškart kilo klausimas dėl teatro likimo. Vadovė teigė, kad organizacijos išgyvenimą vienareikšmiškai nulėmė geranoriškas patalpų nuomotojų AB „Ogmios miestas“ požiūris ir suteiktos nuolaidos. Taip pat buvo pasinaudota visomis valstybės suteiktomis pagalbos priemonėmis: menininkai gavo prarastų pajamų kompensacijas iš Lietuvos Kultūros Tarybos, darbuotojai išėjo į dalines prastovas, bet tai niekaip neatstoja 11 savaičių tylos, o ir sugrįžti į darbus pilna koja dar negalima dėl triskart mažesnio leidžiamo žiūrovų skaičiaus salėje. „Karantino pradžioje su komanda intensyviai aptarinėjome persikėlimo į internetą galimybes, bet galiausiai vieningai sutarėme, kad teatro vaikams prasmė yra būtent gyvo ryšio mezgimas, o per ekraną ikimokyklinukui geriau jau žiūrėti kokybišką animaciją.“- sakė A. Paukštytė.

 

Kūrybingi sprendimai saugumui užtikrinti

„Pradžia“ atšaukė renginius dar prieš tai, kai buvo pranešta apie visuotinį karantiną. „Sekėme pasaulines tendencijas, jautėme žiūrovų susirūpinimą ir, nelaukdami vyriausybės sprendimų, vadovavomės PSO rekomendacijomis ir sustabdėme veiklą savaitgaliu anksčiau, nei sustojo Lietuva.“ – teigia vadovė. „Todėl dabar atsidarydami ir vėl pirmiausia galvojame apie žiūrovą, apie tai, kaip sukurti saugią ir patogią, bet smagią patirtį.“ Pirmiausia buvo peržiūrėtas esamas teatro repertuaras ir atrinkti tie kūriniai, kurių adaptacijos pagal naujas saugumo taisykles būtų minimalios. „Vaikiškų spektaklių pagrindas yra interakcija tarp aktoriaus ir mažojo žiūrovo, kuri pasiekiama arba artimu, beveik fiziniu, kontaktu arba įvairiomis priemonėmis, kuriomis žaidžiama, dalinamasi, grojama. Turėjome peržiūrėti visus kūrinius. Reikėjo sugalvoti, kaip išlaikyti spektaklių vertę ir įspūdį išlaikant ir bekontaktį 2 metrų atstumą.“ – pasakojo A. Paukštytė. Išeitis pasirodė visai paprasta – kiekviena dalyvaujanti šeima įeidama į teatro salę pasiims individualų priemonių rinkinį supakuotą drobiniuose maišeliuose. „Tokiu elementariu sprendimu panaikiname kontaktą, o vaikas vis tiek galės, pavyzdžiui, groti šaukštais kartu su „Aštuntadienio“ aktorėmis scenoje.“

Dalis pasirodymų visgi turės būti rodomi tik pasibaigus ribojimams, nes išlaikant 2 metrų atstumą, teatro „Pradžia“ salėje gali tilpti vos 9 šeimos, nepriklausomai nuo to, koks būtų maksimalus leidžiamas žiūrovų skaičius vidaus renginiuose.

„Kreipiausi į kūrėjus su siūlymu paruošti solo pasirodymus nedidelėms žiūrovų grupėms ir rezultatą netrukus pristatysime. Indrės Mickevičiūtės-Petrauskienės „Žaidimų laboratorija“, skirta 3-5 m. vaikams. Aktorė-klounė kartu su mažaisiais dalyviais vykdydama spalvingas užduotis, aiškinsis, ko reikia smagiam žaidimui. Režisieriaus, aktoriaus, taip pat klouno Žilvino Beniušio „Jausmų sala“, skirta 2-5 m. vaikams. Jiems bus sekama pasaka, kuri apjungs plačią žmogaus jausmų paletę. Kiekvieną įvardintą jausmą bus galima iš arti pačiupinėti, išgroti, sužaisti ar net padainuoti.“ – vardino teatro prodiuserė. „Taip sutapo, kad abu kūrėjai – profesionalūs klounai. O tai prideda papildomą magijos sluoksnį. Improvizacijų programos yra tobulas receptas karantinui - paruošta nedideliam dalyvių skaičiui, o klounados technikos puikiai tinka interaktyviam, bet bekontakčiam patyrimui.“

Prie teatro veiklos prisijungia aktorė, režisierė Gintarė Latvėnaitė su edukacine programa „Tarp debesų“, skirta 5-14 mėn. kūdikiams ir juos lydintiems suaugusiems. Aktorė, Vilniaus valstybiniame mažajame teatre sukūrusi dešimtis vaidmenų už kuriuos buvo nominuota „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimuose, režisavusi du vaikiškus spektaklius, į „Tarp debesų“ sudėjo tiek savo patirtį auginat tris vaikus, tiek dirbant su mažiausiais edukacinėse programose ir teatro scenoje.

„Karantinas buvo didelis supurtymas, bet ši priverstinė pertrauka leido atsitraukti nuo rutinos ir užsiimti kūryba. O dabar esame pasiruošę grįžti pas žiūrovą.“- teigė A.Paukštytė.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Scena iš spektaklio „Op!“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Op!“. L. Vansevičienės nuotr.