7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Keistuolių teatro premjeroje „Riešutų duona“ su vaikyste atsisveikinama skambant „bitlams“

Agnė Vidugirytė
Nr. 34 (1271), 2018-10-26
Kronika
Scena iš spektaklio „Riešutų duona“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Riešutų duona“. L. Vansevičienės nuotr.

Spalio 12 – 13 dienomis į Keistuolių teatro sceną persikėlė bene garsiausia lietuvių literatūros istorija apie jauno žmogaus šuolį į suaugusiųjų pasaulį – Sauliaus Šaltenio apysaka „Riešutų duona“, pagal kurią režisierius Aidas Giniotis pastatė pirmąją šio sezono Keistuolių teatro premjerą jaunimui. Šiuolaikiškai interpretuota praeito amžiaus vidurio paauglių meilės istorija, paženklinta dviejų šeimų nesutarimų, scenoje subūrė skirtingų kartų aktorius – nuo žiūrovams puikiai pažįstamų veidų iki jaunų ir entuziastingų naujosios kartos teatro kūrėjų.

 

Baltais apsiaustais apsigobusių aktorių rate pabudus po apendicito operacijos iš naujo prasideda jaunojo Andriaus Šato (akt. Aurimas Bačinskas ir Lukas Auksoraitis) gyvenimas, o kartu su juo – ir švelnios ironijos bei šviesaus liūdesio potėpiais nuspalvintas spektaklis. „Riešutų duonoje“ vienas po kito skleidžiasi paprastų nedidelio miestelio žmonių dramatiški likimai, kurių epicentre – netikėtai užsižiebę trapūs jausmai tarp Andriaus ir kaimynų Kaminskų atžalos Liukos (akt. Aistė Šeštokaitė ir Jovita Jankelaitytė). Nesantaika tarp dviejų šeimų pasirodo stipresnė už dviejų pirmą kartą meilę patyrusių jaunuolių idealizmą ir viltį pakeisti nerašytas suaugusiųjų taisykles. Atsisveikinimas su Liuka – tai ir Andriaus atsisveikinimas su nerūpestinga, šviesia, riešutų duona iš dėdės Boleslovo (akt. Vaidotas Žitkus) rankų kvepiančia vaikyste: šiltą bei saugų vaikišką gyvenimą pakeičia gerokai atšiauresnė suaugusiųjų pasaulio realybė.

 

S. Šaltenio „Riešutų duona“ – moderniosios lietuvių literatūros klasikos kūrinys, daugeliui pažįstamas ne tik iš ankstesnių teatro pastatymų, bet ir iš legendinio 1978 m. Arūno Žebriūno filmo. Anot spektaklio „Riešutų duona“ režisieriaus Aido Giniočio, filmo scenarijus nemažai skyrėsi nuo originalios apysakos, o jam rūpėjo savo adaptacijoje kuo autentiškiau pateikti S. Šaltenio tekstą. „Jauno žmogaus nepritapimas prie pasaulio, kuris jį supa, ir didelis, romantiškas bei skaudus noras tą pasaulį pakeisti mane, tuomet dar jauną žmogų, labai veikė kaip pozityvus pavyzdys. Mano galvoje nuolat kirbėjo Andriaus, einančio prieš srovę, atsiminimas, o šiais metais supratau, jog teatre yra išties gerų jaunų aktorių ir galiu drauge su jais atiduoti skolą savo vaikystės idealui“, – apie spektaklio gimimą pasakoja kūrėjas. Pagrindinius Andriaus ir Liukos vaidmenis su neaprėpiamu jaunatvišku entuziazmu „Riešutų duonoje“ kuria net keturi aktoriai – teatro žiūrovams jau pažįstami Aurimas Bačinskas ir Jovita Jankelaitytė bei vaidybos studentai Lukas Auksoraitis ir Aistė Šeštokaitė. Šalia ilgamečių Keistuolių teatro aktorių scenoje jauniausios kartos atstovai, panašu, jaučiasi itin tvirtai – abi premjeros dienas šių kūrėjų pasirodymus palydėjo ilgos žiūrovų ovacijos.

 

Kurdamas „Riešutų duoną“ A. Giniotis nusprendė atsiriboti nuo romantizuoto kaimo įvaizdžio, tapusio atpažįstamuoju kultinio filmo ženklu, ir praeito amžiaus Lietuvos miestelyje atrado vakarietiškomis laisvės idėjomis alsuojančius šiuolaikiškai mąstančius žmones. Būtent dėl šios priežasties spektaklyje skamba „The Beatles“ muzika, dariusi didžiulę įtaką iš Sovietų sąjungos kultūrinio narvo siekusiam ištrūkti jaunimui. Režisierius teigia, jog ši muzika jaunystėje lydėjo ir jį patį, o aktuali išliko daugybei kartų iki pat šių dienų, todėl „The Beatles“ kompozicijos geriausiai atspindi laikui nepavaldžios jaunos ir su normomis nenorinčios susitaikyti sielos dvasią.

Scena iš spektaklio „Riešutų duona“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Riešutų duona“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Riešutų duona“. L. Vansevičienės nuotr.
Scena iš spektaklio „Riešutų duona“. L. Vansevičienės nuotr.