7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Alternatyva froidizmui

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1270), 2018-10-19
Teatras Anonsai

Pagaliau moterys gali atsipūsti nuo pareigos apsilankyti teatre – atėjo vyrų eilė. Jaunosios kartos režisierius Gildas Aleksa imasi kalbėti apie tai, apie ką bijome kalbėti. Spalio 27, 28 d. Kauno miesto kameriniame teatre pasirodysiančioje premjeroje „Vėjo prigimtis“, skirtoje vyriškajai auditorijai, režisierius analizuoja tėvo ir sūnaus, kartų skirtumų problematiką ir kelia klausimus: kokią įtaką tėvai gali daryti jauno žmogaus pasirinkimams bei kaip jauno vyro identitetą keičia jo tėvo paveikslas?

„Bijome kalbėti apie tai, kad esame priklausomi nuo tėvų. Tačiau visiškai nepriklausomiems būti neįmanoma – kad ir kokio amžiaus bebūtume, tėvams visuomet išliksime vaikais. Daug dalykų, ateinančių iš šeimos, mus varžo ir daro priklausomais. Apie tai ir kalbu šiame spektaklyje“, – teigia Gildas Aleksa.

Spektaklį režisierius kuria pagal vieno žymiausių gyvų Izraelio rašytojų Amos Oz apsakymą „Vėjo prigimtis“, kuriame analizuojami dviejų priešingų charakterių ir požiūrių tėvo ir sūnaus santykiai. „Personažų skirtingumas daro įtaką jų santykiams ir galiausiai nuveda iki tragiškos baigties.“ – teigia kūrėjas.

Gildas Aleksa spektaklį skiria sūnums ir jų tėvams bei jaunimui. Tačiau jaunystė čia suprantama ne kaip jaunimo elgesio, žodyno atkartojimas, technologijų naudojimas, o kalbėjimas apie „nemadingas“, tačiau jaunam žmogui svarbias problemas.

„Noriu kalbėti apie tą vyrų pusę, kurios nerodome. Ne apie nerodomus jausmus, bet lūkesčius, kuriuos tėvas iškelia virš sūnaus galimybių juos pasiekti. Ir apie neišvengiamą gėdos jausmą, kurį patiriame todėl, kad per daug stengėmės.“ – spektaklio idėjos pasirinkimą komentuoja režisierius.

Kūrybinę komandą sudaro taip pat vien vyrai, išgyvenantys spektaklyje paliečiamą temą – tėvų lūkestį, dedamą į sūnus: scenografas ir šviesų dailininkas Aistis Lansbergas, kompozitorius Jokūbas Tulaba, aktoriai: Matas Dirginčius, Karolis Kasperavičius.

Gildas Aleksa žinomas kaip vienas geriausiai jaunimo psichologiją ir komunikavimo su jais būdą išmanantis kūrėjas, alternatyvių scenos menų erdvės „Šelteris“ bei trupės „Teatronas“ įkūrėjas, šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ iniciatorius, pasižymintis netradiciniais sprendimais. Režisierius Kauno miesto kameriniame teatre taip pat yra pastatęs spektaklį vaikams „Megztinis“, sukūręs žaidybinio teatro pamoką moksleiviams.

„Vis dar jaučiamas gilios, vertybes puoselėjančios teatrinės kūrybos, skirtos jaunimui, trūkumas, o Kauno miesto kamerinis teatras intensyviai ieško kontakto su jauna publika. Todėl ir ėmėmės įgyvendinti šį projektą kartu su jaunimo srities profesionalu Gildu Aleksa“, – jaunimui skirtų spektaklių situaciją komentuoja Kauno miesto kamerinio teatro direktorė Jurga Knyvienė.

Svarbiausias KMKT jaunimui skirtas projektas – festivalis „Išeities taškas“ šį rugsėjį vyko jau trečius metus iš eilės. Jo dėka kasmet repertuarą papildo jauniausių menininkų darbai.

 

Be „Vėjo prigimties“, KMKT repertuarą šį sezoną jau papildė dvi premjeros: Agniaus Jankevičiaus „Mari Kardona“ ir Agnės Dilytės „Nacionalinės daržovės“. Lapkritį Agnius Jankevičius pakvies į „Samurajaus knygos“ tęsinį – „Niggaz“.

 

Amos Oz

VĖJO PRIGIMTIS

Režisierius – Gildas Aleksa

Premjera – spalio 27, 28 d. 18 val. Kauno miesto kameriniame teatre

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

 

Žymos:
Rengėjų inf.,