7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Dramokratija“: propaganda, apie kurią reikia kalbėti

Rengėjų inf.
Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Teatras Anonsai
 Theresios Walser dirbtuvės
Theresios Walser dirbtuvės

Ketvirtasis pjesių skaitymų festivalis „Dramokratija“ prasidėjo savaitę trukusiomis kūrybinėmis dirbtuvėmis su vokiečių dramaturge Theresia Walser. Kupini įspūdžių dalyviai jau laukia kito susitikimo su lektoriumi iš Rusijos. Deja, organizatoriams tenka apgailestaujant pranešti, kad dėl politinių priežasčių tai bus ne labai lauktas Michailas Ugarovas,  bet kitas itin vertinamas ir paties M. Ugarovo rekomenduotas scenaristas ir dramaturgas Michailas Durnenkovas.

„Dramokratija“ jau ketvirtus metus kviečia jaunus dramaturgus rašyti pjeses tam tikra tema ir pristatyti jas įvairiose Vilniaus miesto vietose. Šiemet plunksnas į rašalą merkia net 27 užsiregistravę dalyviai, ruošdamiesi atrankai į festivalio skaitymus pavasarį. Festivalio metu jie galės pristatyti savo pjeses propagandos tema bei pakviesti susirinksiančius žiūrovus diskusijai apie kone kasdienius susidūrimus su tuo.

Jaunieji dramaturgai, sudalyvavę viešnios iš Vokietijos, dramaturgės Theresios Walser kūrybinėse dirbtuvėse, džiaugiasi šia patirtimi. Aktorė Goda Simonaitytė, pirmą kartą taip artimai susidurianti su rašymu, išskyrė užsiėmimuose pateiktas užduotis, kurios yra daugiausia praktinės ir leidžia geriau suprasti, kaip gimsta tekstas, kodėl dramaturgas naudoja vieną ar kitą verbalinę priemonę. „Čia vyrauja labai gera, laisva atmosfera, nėra jokio spaudimo, o tai įkvepia ir skatina kurti,“ – įspūdžiais dalinasi Goda. Kūrybiniais užsiėmimais džiaugiasi ir LMTA vaizdo režisūros 2-o kurso studentė Austė Urbanavičiūtė: „Gavau daug gerų teksto struktūros patarimų bei inspiracijų. Dėstytoja atvira viskam – nėra vieno teisingo būdo, kaip rašyti, o ji padeda atrasti kiekvienam artimiausią kelią.“

Organizatorius pasiekus žiniai, jog M. Ugarovas yra įtrauktas į neišvykstančių iš Rusijos žmonių sąrašą, spalio mėnesio dirbtuves ves ne sykį kartu su M. Ugarovu Teatr.doc dirbęs, vienas žymiausių šio tūkstantmečio rusų dramaturgų Michailas Durnenkovas. Visai neseniai su panašia situacija susidūrė Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ rengėjai – Rusijoje buvo sulaikytas Maskvos Gogolio centro teatro meno vadovas Kirilas Serebrenikovas, tad teko atšaukti menininko vizitą Lietuvoje. Festivalio „Dramokratija“ idėjinė lyderė Gabrielė Labanauskaitė teigia, kad šios situacijos tik įrodo, kokia svarbi ir reikalinga šių metų propagandos tema.

M. Durnenkovo pjesės yra statomos ne tik Rusijoje, bet ir Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Suomijoje, Baltarusijoje,  taip pat ir Lietuvoje – 2016 m. režisierė Yana Ross pastatė dramaturgo pjesę „Ežeras“, kuri buvo rodoma festivalio „Sirenos“ metu. M. Durnenkovo pjesėms būdingas juodasis humoras ir aštrūs klausimai. Vienoje naujausių pjesių „Karas dar neprasidėjo“, apie Ukrainos politinę situaciją,  autorius kalba apie tai, kad karas dažnai vyksta visai arti – mūsų namuose, gatvėse, širdyse, analizuoja baimes ir keistumus, su kuriais susiduriame kasdieniame gyvenime. Savo pjesėje autorius klausia: „Kodėl bijai pasaulinio karo, jeigu dar nekovojai savojo?“.

„Dramokratijos“ dalyviai su M. Durnenkovu susitiks jau spalio 20-24 dienomis. Gruodžio 4-8 d. vyks kūrybinės dirbtuvės  su lietuvių poete, prozininke, dramaturge Gabriele Labanauskaite.

 

„Dramokratijos“ pjesių skaitymai vyks 2018-ųjų metų pavasarį. Visas naujienas sekite festivalio Facebook ir Instagram paskyrose.

 

Festivalio remėjai - Vokietijos ambasada, Geothe institutas.

Festivalio partneriai - LMTA, LMTA SA, Teatro sąjunga.

 Theresios Walser dirbtuvės
Theresios Walser dirbtuvės