7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spektaklis apie genijus ir ligonius

Rengėjų inf.
Nr. 35 (1187), 2016-11-04
Teatras Anonsai
Tomas Pukys
Tomas Pukys

Lapkričio 7 d. (pirmadienį), 18 val. Lietuvos teatro sąjungoje įvyks jauno režisieriaus ir aktoriaus Tomo Pukio monospektaklis „Kas gali pasakyti, kad aš nesu talentingas?“ (N-14) pagal Daniilo Charmso kūrinį „Nutikimai“. 

Tomas Pukys – dvidešimt penkių metų Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius, debiutuojantis režisierius ir Vilniaus kolegijos „Muzikinio teatro“ programos studentas. Nors ilgą laiką jaunas menininkas nemėgo muzikinio teatro žanro visgi studijos padėjo suvokti šokio, muzikos ir vaidybos sintezės išskirtinumą. „Muzikinio teatro forma iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kiek paviršutiniška, bet iš tiesų, tai tik priemonė paveikti žiūrovą ir  padėti jam atskleisti net labai sudėtingą istoriją. Būtent ši patirtis man padėjo surasti raktą į Daniilo Charmso kūrybą“, – sako T. Pukys.

Daniilas Charmsas (tikr. Daniilas Juvačiovas, 1905–1942) – rusų absurdo literatūros klasikas. Priklausė rašytojams, vadinusiais save oberiutais („Objedinenije realnogo iskusstva“), kurie ėmė skelbti „naują pasaulėjautą ir naują meną“, tačiau sovietų valdžia literatūros reformuotojus pavadino chuliganais ir prilygino juos klasiniams priešams. Charmsui gyvenimas tapo absurdiškas ir negailestingas: nepritekliai, tremtis, literatūrinė izoliacija, suėmimai. Antrojo pasaulinio karo pradžioje rašytojas buvo suimtas, pripažintas nepakaltinamu, išsiųstas priverstinai gydyti į psichiatrijos ligoninę ir netrukus mirė.

„Taip, praėjo nemažai laiko ir daug kas pasikeitė. Nebėra griežto kumščio, kuris įsakytų, ką ir kaip turime galvoti ar elgtis. Tačiau dabar mes tarsi užsidėjome liberalumo kaukę, kuri neleidžia išsisakyti. Dabar baisu ko nors neįžeisti, neįskaudinti. Apsimetame geresni nei iš tikrųjų esame“, – apie monospektaklio, kuriame jis pats atlieka pagrindinį vaidmenį, temas kalbėjo T. Pukys.
Pasak režisieriaus, spektaklis bus nepatogus, įžūlus, tačiau labai žmogiškas: „Bandysiu prisiliesti prie Daniilo Charmso minčių labirinto, jo absurdiško humoro, iracionalumo, stengsiuos perteikti, kas, anot autoriaus, yra sveikas žmogus, kas yra genijus, o kas – ligonis“.

 

Tomas Pukys
Tomas Pukys