7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Monospektaklyje „Unduo dubuo“ tiriamas žmogaus sąmonės formavimasis

Rengėjų inf.
Nr. 30 (1182), 2016-09-30
Teatras Anonsai

Teatro šamanu tituluojamas režisierius, aktorius ir performansų kūrėjas Benas Šarka rugsėjo 29 d. 19 val. Klaipėdos m. savivaldybės kultūros centre „Žvejų rūmai“ pristato monospektaklį „Unduo dubuo“.

Monospektaklis „Unduo dubuo“ kelia žmogaus sąmonės formavimosi klausimus. Kaip informacija, patenkanti į mūsų gyvenimą, mus veikia? Ar mes turime galimybę pasikeisti? Anot režisieriaus B. Šarkos, žmonės vieni su kitais yra labai tampriai susiję: „Mes nesame atskirti: visa žmonija – tarsi vienis, susidedantis iš tos pačios dvasinės bendrystės, potyrių, pasirinkimo galimybių.“ Paklaustas, ką reiškia pasirodymo pavadinimas „Unduo dubuo“, B. Šarka paaiškina: „Mes esame dubenys, mūsų kaukolės – tarsi dubenys. Smegenys kaukolėje – kaip aisbergas vandenyje. Atrodo, kad atmintis, žinios ir emocijos mumyse jau užprogramuotos. Pasirodymo metu ieškosiu atsakymo į klausimą, kas yra tas vanduo ir kas sklinda iš mūsų.“ Laisvos improvizacijos formą, kai viskas kuriama vietoje, „čia ir dabar“, pasirinkęs menininkas teigia: „Scenarijus mūsų viduje jau tarsi užkoduotas, tik dera surasti reikiamą būseną – valdomą ramybę ar šėlsmą.“ 

Klaipėdos m. savivaldybės kultūros centre „Žvejų rūmai“ šį ketvirtadienį įvyksiantis pasirodymas – jau trečioji monospektaklio-performanso „Unduo dubuo“ premjera. Pirmąją jos dalį žiūrovai išvydo šią vasarą įvykusiame festivalyje „Velnio akmuo“, kur B. Šarka kartu su kompozitoriais Vladu Dieniniu ir Gediminu Jakubka gryname ore žmones būrė „Masinės hipnozės seansu“, susidėjusiu ne tik iš muzikos bei judesio, bet ir į orą pokšinčių molio dulkių. Antrasis susitikimas su auditorija, įgavęs eksperimentinės muzikinės improvizacijos formą, įvyko rugsėjo 24 d.: čia B. Šarkos, V. Dieninio ir G. Jakubkos trio, pasitelkę kasetinius grotuvus, efektinius pedalus, modulinius sintezatorius ir B. Šarkos sukurtus savadarbius instrumentus, kartu su žiūrovais pynė garso ornamentus, judinančias vandenį klausytojų kaukolėse.