7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sostinės dienose sezoną pradeda Stalo Teatras

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1178), 2016-09-02
Teatras Anonsai
„Stebuklingas sodas“
„Stebuklingas sodas“

Sostinės dienose spektakliu „Gandro dovana“ savo dvyliktąjį sezoną pradeda Stalo Teatras. Šį Auksinį scenos kryžių pelniusį vaidinimą mažieji žiūrovai galės stebėti nemokamai sekmadienį, 12 val., scenoje prie Vinco Kudirkos aikštės.


Artimiausią pusmetį teatras savo publiką pradžiugins dviem premjeromis. Pirmoji – „Dangaus virėja“ – skirta kūdikiams ir jų tėveliams. Tai spektaklis lietuvių liaudies pasakų motyvais apie saulę – dangaus virėją, praturtintas kalbos ir motorikos lavinimo pratimų. Vaidinimą kuria Stalo Teatro branduolys – režisierė Saulė Degutytė, kompozitorius ir muzikantas Gediminas Žilys, aktoriai Edita Zizaitė, Saulius Čėpla, Kristina Mauruševičiūtė. 


„Bendraudama su vaikais atkreipiau dėmesį, kaip stipriai keičiasi informacinių technologijų veikiama jų kalba,– sako Stalo Teatro vadovė Saulė Degutytė. Kalbotyros specialistai nustatė, jog dabarties vaikų rišlioji kalba kur kas prastesnė. O ir šiuolaikiniams seneliams, gyvenantiems miestuose ir lygia dalia veikiamiems technolgijų, vis sudėtingiau palepinti vaikaičius senovės pasakomis bei žaidinimais. Tad savo spektakliu primindami, kokį etnografijos lobyną turime, labai norime paskatinti gyvą kartų bendravimą, praturtinti mažųjų ir suaugusiųjų žodyną.“


Į „Dangaus virėją“ mažiausieji žiūrovai bus kviečiami kartu su mama, tėčiu ir (ar) seneliais. Spektaklis interaktyvus: per bendravimą tarp suaugusiųjų ir vaikų žiūrovai jungsis su veiksmu scenoje.


Antroji Stalo Teatro premjera – muzikinis monospektaklis „Kas pasaulyje gražiausia“, kuriame vaidins  iš spektaklių „Avinėlio kelionė“, „Tarmių stalas“ pažįstama aktorė Jurgita Orlovaitė. Šis vaidinimas gimsta iš pasakos „Snieguolė ir septyni nykštukai“, jį sudarys 7 dalys, siejamos ne vien su nykštukais, bet ir skirtingomis spalvomis, nuotaikomis, muzikos stiliais bei savaitės dienomis. Pagrindiniai veikėjai čia kuriami iš įvairių buities daiktų: karalienę vaidina cukrinė, karalių – arbatinukas, o Snieguolė atsiranda iš servetėlės. Scenarijų parašė poetė Violeta Šoblinskaitė Aleksa, muziką kuria Snieguolė Dikčiūtė, spektaklio dailininkė – Marta Vosyliūtė, režisierė – S. Degutytė. 


Nuo rugsėjo 24 dienos „Menų spaustuvėje“ bus rodomi ir ankstesniais metais žiūrovų pamėgti spektakliai: jau minėtas muzikinis etnologinis veiksmas „Gandro dovana“, ekskursija-vaidinimas „Sekretai iš būtųjų laikų“, vaikams nuo vienerių metų skirta „Pasaka apie karalius“, taip pat „Tarmių stalas“, „Didysis Dūdininkas“, „Dvi sesutės per lieptelį“, „Stebuklingas sodas“, „Avinėlio kelionė“, kvapų spektaklis „Vėjų motė“. 


Teatro režisierė S. Degutytė atkreipia dėmesį, jog kaip ir anksčiau – prieš spektaklius arba po jų – žiūrovai kviečiami į kūrybines dirbtuvėles: „Stalo teatrą galima „parsinešti“ namo, tai žaidimas, kuris niekada nesibaigia. Norime, kad vaikas galėtų būti teatro dalyviu ir pažintų pasaulį, kad jis galėtų savo rankomis pačiupinėti, pabendrauti, patekti į spektaklio atmosferą. Tarkime, prieš „Gandro dovaną“ vaikai iš vilnos velia gandriukus, prieš „Avinėlio kelionę“ iš siūlų gamina avinėlius, prieš „Dvi sesutes per lieptelį“ – gegutes, o prieš „Vėjų motę“ – vėduokles. Po spektaklio „Pasaka apie karalius“ vaikai kviečiami pagroti muzikos instrumentais, o po „Didžiojo Dūdininko“ – pamatyti šešėlių teatro virtuvę.“ 


Nuo paskutiniojo rugsėjo pirmadienio, kartą per mėnesį „Menų spaustuvėje“ tradiciškai bus rengiami ir „Pirmadieniai mažyliams“. Juose Stalo Teatras mažuosius su tėveliais kvies į pokalbių ciklą „Planetos“ pagal Antoine'o de Saint-Exupéry knygos „Mažasis princas“ temas – apie piešimą ir kiekvieno žmogaus unikalumą, kosmosą ir nepageidautinus „baobabus“, apie mūsų įpročius, žemę ir jos taršą, apie persikėlimą iš šio pasaulio į kitą. Šį ciklą Stalo Teatras kuria bendradarbiaudamas su Prancūzų kultūros institutu. 


Kalbant apie naująjį sezoną nederėtų pamiršti ir Stalo Teatro žiūrovų už sostinės ribų. Jau nuo spalio mėnesio Kauno publika bus kviečiama žiūrėti spektaklius Kameriniame teatre. O Juodkrantėje, Šventojoje bei Naisių festivalyje viešės spektaklis „Eglė Žalčių karalienė“. Juodkrantės Liudviko Rėzos centre bus pristatytas naujas, paaugliams skirtas edukacinis projektas „Liudviko Rėzos knygų lentyna“. Jo metu paaugliai grupėse nagrinės Liudviko Rėzos palikimą ir vieni kitiems kurs šios asmenybės pristatymą. 


Vasarą gastroliavęs Kinijoje, Liuksemburge ir Ukrainoje, šį rudenį savo spektaklius Stalo Teatras parodys festivaliuose „GogolFest“ (Kijevas) bei „Maskovskijie kanikuly“ (Maskva), dalyvaus Tarptautinės lėlių teatrų organizacijos „Klajojantys lėlininkai“ rengiamuose festivaliuose Minske bei Sankt-Peterburge.


Daugiau naujienų apie Stalo Teatro spektaklius galima rasti interneto svetainėje www.staloteatras.lt bei Facebook puslapyje.


 

„Stebuklingas sodas“
„Stebuklingas sodas“