7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Lino lėlės“ Vilniuje

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1165), 2016-04-01
Teatras Anonsai
„Alesiutė“. L. Kaupienės nuotr.
„Alesiutė“. L. Kaupienės nuotr.

Balandžio 2 d. (šeštadienis) 12 val. „Menų spaustuvės“ Kišeninėje salėje teatras „Lino lėlės“ iš Klaipėdos pristatys premjerinį lėlių vaidinimą vaikams ir visai šeimai „Alesiutė“.

„Alesiutė“ – tai jautri lietuvių liaudies pasaka apie mergaitę, kuri neturi jėgų atsispirti pagundoms ir atiduoda Vilkui jai patikėtas aveles. Atidavusi aveles, Alesiutė kasdien vis labiau grimzta į melą ir išsisukinėjimus – ji meluoja dangiškiesiems Tėvams, bando įtikinti save, kad viskas liko kaip buvę, nors akmuo, slegiantis sąžinę, su kiekviena diena tampa vis sunkesnis.

Iš pirmo žvilgsnio paprasta, negausi įvykių pasaka, palytėta lėlininko Lino Zubės, dailininkių Renatos Valčik ir Jolantos Paulauskienės bei kompozitorės Laimos Jedenkutės, virsta metaforiška filosofine scenos novele, kviečiančia patyrinėti giliuosius žmogaus prigimties klodus, įsižiūrėti į destruktyvų žmogaus santykį su paviršutinišku, meluojančiu, rėksmingu pasauliu, įsiklausyti į tylų sąžinės balsą ir patirti, kad atgaila ir susitaikinimas – tai žingsnis į išsigelbėjimą.

„Alesiutė yra abstrakti mergaitė, Vilkas – abstraktus Blogis, nuolat keičiantis savo pavidalus, bet ne esmę, ir avelės yra abstrakčios. Tai simboliai. Aš net negaliu konkrečiai pasakyti, kas tos avelės – tai kažkokia gražioji žmogaus dvasios pusė, dorybė, kurią Alesiutė Vilkui atiduoda iš savo silpnumo ir negebėjimo pasipriešinti saldžialiežuvavimui. Kalytė, žarijų duobė, Tėvai irgi yra simboliai, – mintimis dalijosi spektaklio idėjos autorius, režisierius ir aktorius L. Zubė. – Bandau akcentuoti mintį, kad tie septyni simboliški Alesiutės susidūrimai su Vilku – tai septynių dienų ciklas, t.y. savaitė. Penkias dienas iš eilės ji vis atiduoda Vilkui po vieną avelę, o šeštadienį, žiūrėk, ir išpažintis, sekmadienį – sakramentas. Užtat spektaklio scenografijoje ir atsirado simbolinės kopėčios, primenančios vartus į šventyklą. Tie vartai – tai ėjimas iš šios realybės į kitą pusę. Numirimas ir atgimimas skaistybėje. Taip mes išgyvename kiekvieną dieną.“

Lėlininkas L. Zubė nenukrypsta į smulkmenas, koncetruojasi į esmę – žmogus yra nuolat gundomas, kiekvieną minutę jo širdyje vyksta gėrio ir blogio kova. Kaukes keičiantis Blogis, rafinuotai glostydamas savimeilę, žadėdamas naujų potyrių ir atradimų, ne vieną įvilioja į spąstus, gal todėl „neideali“, žygdarbių neatliekanti, antgamtinių galių neturinti, širdies gerumo pilna, bet kaskart klystanti Alesiutė taps nekritikuojančiu, viltį teikiančiu mūsų pačių veidrodžiu, o spektaklio finalas paakins neskubėti smerkti ir teisti, nes atlaidumas, gailestingumas ir meilė yra tie tobuli įrankiai, kurie padeda suklupusiam pakilti ir eiti toliau.

Trukmė: 45 min.
Bilieto kaina 1 asmeniui – 5 €. Bilietas reikalingas visiems nuo 2 metų. Bilietus galima įsigyti 1 val. prieš spektaklį arba rezervuoti el.p. [email protected] ir paskambinus tel. +370 652 79997

Maloniai kviečiame!

„Alesiutė“. L. Kaupienės nuotr.
„Alesiutė“. L. Kaupienės nuotr.