7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Konkurso „IDėja“ rezultatai

Rengėjų inf.
Nr. 12 (1164), 2016-03-25
Teatras Anonsai

Sausio mėnesį jaunieji režisieriai teikė paraiškas Nacionalinio Kauno dramos teatro inicijuojamam konkursui „IDėja“. Jo siekiamybė – ieškoti naujų talentų, norinčių atskleisti savo kūrybinę tapatybę ar jau žinomiems jauniems kūrėjams suteikti galimybę realizuoti savo idėjas profesionalioje teatro scenoje. Sulaukta 19 paraiškų, naujų idėjų ir nemažai net naujų kūrėjų. Teatro tarybos nariai vienbalsiai nusprendė šiems trims kūrėjams suteikti erdvę įgyvendinti savo kūrybines iniciatyvas Nacionaliniame Kauno dramos teatre: Loretai Vaskovai, Monikai Klimatei ir Neli Ivančik


Ši Nacionalinio Kauno dramos teatro iniciatyva atskleidžia teatro siekį į kūrybą pažvelgti inovatyviai, atvirai ir betarpiškai – idėjas galėjo teikti bet kuris režisūra besidomintis žmogus, turintis originalią idėją. Tai tapo tarsi tam tikra alternatyva įvairiems Lietuvoje vyksiantiems dramaturgijos konkursams – šį kartą akcentuota režisūrinė vizija, atskleidžianti jaunųjų režisierių individualumą ir kūrybinį potencialą. Kaip teigia Teatro tarybos pirmininkas teatrologas Edgaras Klivis, „šis konkursas yra labai svarbus kaip iššūkis, žadinantis režisūrinės vaizduotės potencialą Lietuvoje, atkeliantis vartus teatriniams eksperimentams – toks buvo konkurso sumanymas“. 


Konkursas buvo pastatytas ant netradicinių pamatų – pasak Edgaro Klivio „nuo literatūros, dramaturgijos teksto, pereita prie šiuolaikiškesnio režisūrinės vizijos pagrindo, siūlant jauniesiems kūrėjams laisvę rinktis dramos interpretacijos kelią ar vizualinio, fizinio, postdraminio, performatyvaus teatro formas“. Nors šia laisve pasinaudoti išdrįso ne visi kūrėjai (dauguma pasiliko prie tradicinio teatro prigimties), tačiau džiugina tai, kai kurie pasiūlymai atkeliavo iš su teatrine aplinka nieko bendra neturinčių kontekstų ir mąstymo būdo.


Edgaras Klivis pabrėžia inicijuoto projekto reikšmę jaunųjų režisierių savirealizacijos atžvilgiu: „režisūrinių talentų telkinys Lietuvoje – palyginus menkas, o režisūrinių eksperimentų kaina – didžiulė. Ta kaina gal ir nėra tokia didelė kaip kino industrijoje, tačiau režisūros talentui realiai išsiskleisti reikia aktorių, erdvės, apšvietimo, garso. Visa tai lemia, kad neturime kito pasirinkimo – tik labai tikslingai ieškoti, saugoti ir puoselėti savo šalies režisūrinį potencialą“.


Kalbėdamas apie paraiškų vertinimo kriterijus, Tarybos pirmininkas atskleidžia, kad ne gebėjimas vaizdingai rašyti lemia sėkmę – labai svarbu išgryninti idėją ir ją nusakyti formalių sprendimų pagalba, konkrečiai ir aiškiai išdėstyti tikslus, uždavinius bei savo režisūrinės vizijos aktualumą ir išskirtinumą. Edgaras Klivis teigė: „Iš 19 konkursui gautų režisūrinių projektų pirmiausia išsiskyrė tie, kurie buvo kruopščiai ir profesionaliai parengti – neatsitiktiniai, neskuboti, aiškiai aprašyti. Visiems dalyviams verta palinkėti brandinti projektus ir leisti atrankos komisijai juos perprasti – režisūrinį sumanymą ir taip sunku suformuluoti ir susidaryti jo vaizdinį, o jei projektas bent kiek miglotas, kad ir labai nuoširdus, jis neišvengiamai atidedamas tolesniam vystymui“.


Šiuo metu su konkursą laimėjusiomis kūrėjomis derinamas spektaklio eskizų kūrimo laikas. Tarybos sprendimu išrinktos režisierės su pasirinktais Nacionalinio Kauno dramos teatro trupės aktoriais turėtų dirbti skirtingu metu. Kūrybinių laboratorijų sėkmės atveju – šie projektai taps išbaigtais profesionaliais spektakliais, turinčiais vietą teatro repertuare. Teatro taryba siūlo organizuoti tokio pobūdžio konkursus reguliariai. Edgaras Klivis teigiamai atsiliepia apie teatro siekiamybę atsisakyti pernelyg saugios uždaro profesionalaus teatro pozicijos ir mano, kad „konkursas „Idėja“ galėtų sukurti dinamiškesnę ir įtraukesnę atmosferą, kuri šiais laikais yra vienintelis būdas realiai pateisinti „nacionalinio teatro“ – t. y. visai visuomenei priklausančio teatro idėją“.


Konkursas „IDėja“ vyko 2016 m. sausio 4 – 31 d.