7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prancūziškas tarpušventis „Lėlėje“

Teatro „Lėlė“ inf.
Nr. 45 (1151), 2015-12-18
Teatras Anonsai
„Didelis karkasas“
„Didelis karkasas“

Vilniaus teatras „Lėlė“ naujametinę dovaną šiemet siūlo rinktis prancūzišką – tik ne prancūzišką šampaną, o teatro kolektyvo iš Prancūzijos „23H50“ spektaklius. Gruodžio mėn. 28, 29, 30 dienomis „Lėlės“ Didžiojoje salėje jie parodys tris spektaklius jaunimui ir suaugusiems: „Didelis karkasas“ (rež. Marion Belot), „Neišvengiami žvėrys“ (rež. Jūratė Trimakaitė) ir „Pliušiniai Ipolito meškiukai“ (rež. Lucas Prieux). Negana to, jaunieji kūrėjai būsimiems ir esamiems lietuvių teatro profesionalams praves net keletą kūrybinių dirbtuvių.

„23H50“ – tai teatro kolektyvas, į kurį susibūrė jauni, skirtingų tautybių lėlininkai, baigę prestižinę Šarlevilio-Mezjero nacionalinę lėlių teatro meno mokyklą Prancūzijoje. Lėlininkų Meka bei kalve vadinama aukštoji mokykla jau bene tris dešimtmečius sutraukia talentingiausius kūrėjus iš viso pasaulio, čia kviečiami dėstyti garsiausi lėlių teatro meistrai. Studijų metu čia ir susitiko prancūzai Marion Belot ir Lucas Prieux, rusė Vera Rozanova, brazilė Thaïs Trulio ir lietuvė Jūratė Trimakaitė, beje, kol kas vienintelė tautietė, įstojusi į šią mokyklą. Baigę mokslus jie neišsibarstė kas sau, o susibūrė į kolektyvą kiek paslaptingu pavadinimu, tiesiogiai nurodančiu į paros laiką, kai trejiems metams jų namais tapusioje mokykloje nuskambėdavo paskutinis skambutis, raginantis palikti mokyklos patalpas ir keliauti pailsėti.

Pas lietuvių publiką atkeliaujantys spektakliai jau buvo gerai įvertinti tiek teatro žinovų, tiek eilinių (tačiau pripažinkime – tikrai išrankių) žiūrovų: visi trys darbai dalyvavo Tarptautinėje Paryžiaus teatro bienalėje, o lietuvaitės darbas „Neišvengiami žvėrys“ buvo pakviestas į vieną garsiausių lėlių teatro festivalių Šarlevilyje. Skeptiškai nusiteikusieji lėlių teatro suaugusiems atžvilgiu turėtų šiukštu nepraleisti šios gan retos progos Lietuvoje išvysti gastroliuojančius lėlininkus iš užsienio, kur toks teatras jau seniai laikomas ne vien vaikiška pramoga.

Spektakliuose užkabinamos temos neleidžia suabejoti, kokiai auditorijai jie skirti: nuo šiuolaikinius mitus, medijų įtaką bei smurtą mene ir realiame gyvenime gvildenančio spektaklio „Pliušiniai Ipolito meškiukai“ iki alegorinio pasakojimo apie mirtį sceniniame triptike „Neišvengiami žvėrys“ ar kone detektyvinės istorijos su psichozės prieskoniu spektaklyje „Didelis karkasas“.  Eksperimentuoti ir pasakoti jiems rūpimas istorijas jaunieji „23H50“ nariai nebijo, o lietuvišką publiką kviečia įsitikinti, jog teatras suaugusiems gali būti ir kitoks. 


Gruodžio 28 d. 18.30 val.

Didelis karkasas
Grasse Carcasse

Pagal Manu Larcenet komiksų seriją „Blast“

Režisierė: Marion Belot
Muzika: Pierre Levy, Yassine Boudlal, Thomas Demay
Šviesų dailininkas: Antoine Lenoir
Lėlių konstruktorės: Anaïs Chapuis, Marion Belot
Balsas: Mathieu Maingé
Kostiumų dailininkė: Christiane Demeyer
Scenografiją, objektus gamino: Marion Belot, Lucas Prieux, Vera Rozanova, Thaïs Trulio

Vaidina: Lucas Prieux, Thaïs Trulio, Vera Rozanova

Trukmė: 40 min.
Spektaklis rodomas originalo kalba su lietuviškais subtitrais

Spektaklio metu vyksta tardymas, per kurį pagridinis veikėjas Polza apklausiamas apie nusikaltimą. Klausimų ir atsakymų virtinė gena pasakojimą į priekį ir sudėlioja netikėtą įvykių kaleidoskopą.

Gruodžio 29 d. 18.30 val.

Neišvengiami žvėrys
Les animaux inéluctables

Pagal Valdonės Budreckaitės kūrybą

Režisierė: Jūratė Trimakaitė
Scenografija, lėlių gamyba: Thaïs Trulio, Marion Belot, Jūratė Trimakaitė, Violaine Fimbel, Nicholas Pierrot, Christiane Demeyer
Muzika: Aivaras Ruzgas, Thomas Demay
Šviesų dailininkai: Daniel Lienard, Antoine Lenoir
Garso ir šviesų operatorė: Jūratė Trimakaitė
Grimo dailininkas: Zabou Sangleboeuf

Vaidina: Marion Belot, Vera Rozanova, Jūratė Trimakaitė, Thaïs Trulio

Trukmė: 40 min.
Spektaklis be žodžių

Įsivaizduokite: trumpam išeinate iš kambario, o grįžęs fotelyje randate lapę. Lapė prabyla žmogaus balsu. Kaip reaguotumėt? Trijose sceninėse novelėse, kurias jungia bendra mirties tema, pasirodo lapė, šeškas ir baltasis lokys.

Gruodžio 30 d. 18.30 val.

Pliušiniai Ipolito meškiukai
Les peluches d'Hippolyte

Pagal Sarah Kane pjese „Fedros meilė“

Scenarijaus autorius, režisierius, dailininkas, video projekcijų autorius: Lucas Prieux
Kompozitorius, garso režisierius: Thomas Demay
Lėlių konstruktorė: Anaïs Chapuis
Kostiumų dailininkė: Christiane Demeyer

Vaidina: Vera Rozanova, Alice Chené

Trukmė: 40 min.
Spektaklis rodomas originalo kalba su lietuviškais subtitrais

Vieną audringą naktį spektaklio herojės leidžiasi į pavojingą žaidimą, atskleisiantį jų slapčiausius troškimus ir aistras. Spektaklyje kalbama apie šiuolaikinius mitus, medijų įtaką, smurto mene ir gyvenime skirtumus.

„Didelis karkasas“
„Didelis karkasas“