7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasideda „Sirenos“

 

„Sirenų“ festivalio inf.
Nr. 33 (1139), 2015-09-25
Teatras Anonsai
„Nekalbame, kad mus suprastų“. Phile Deprez nuotr.
„Nekalbame, kad mus suprastų“. Phile Deprez nuotr.

 Šiemetinę „Sirenų“ festivalio programą organizatoriai rugsėjo viduryje pristatė prieš kelis metus uždarytoje Raudonojo kryžiaus ligoninėje.

 

„Festivalio užsienio programa yra artimai susijusi su vieta, kurioje dabar esame, – pasakojo meno vadovė Audra Žukaitytė,  – ar naujagimių priėmimo skyrius bus reikalingas spektaklio „Plaučiai“ herojams, sužinosite rugsėjo 28, 29 dienomis. Rugsėjo ir spalio sandūroje komiškai, tačiau aštriai žmonijos ligas operuos flamandų menininkai Benjaminas Verdonckas ir Pieteris Ampe spektaklyje „Nekalbame, kad mus suprastų“. O spalio 3, 4 dienomis savo „gyvenimo šokį“ pristatys vyresnio amžiaus belgų kūrėjas Josse De Pauwas ir jo bendražygiai – Kriso Defoorto trio, jau šimtąjį kartą besigilinantys į senstančio žmogaus ir neblėstančio šokio troškimo santykį spektaklyje „Senasis Vienuolis“.
 
„Manau, mūsų visuomenėje, kur trūksta empatijos  ir  humaniško požiūrio į kitą ar kitokį, tai parodyti itin svarbu, – kalbėjo A.Žukaitytė, nuo „Senojo Vienuolio“ pereidama prie festivalio užsienio programos „vėliavnešio“ – italų režisieriaus Pippo Delbono spektaklio „Orchidėjos“, vienintelio rodomo ne „Menų spaustuvėje“, o Lietuvos nacionalinio dramos teatro didžiojoje salėje ir ne du, o vieną kartą – spalio 2 d. Šis spektaklis ir pasufleravo vietą festivaliui pristatyti – pačioje spektaklio pradžioje Delbono pasakoja apie savo mamos mirtį, apie jos paskutines akimirkas ligoninėje. Užgesus Delbono motinos gyvybei, ji lieka gyva sūnaus kūryboje.
 
Taip pat festivalio žiūrovams bus pristatomas ir „Dar vienas dalykas“, kaip juokauja festivalio organizatoriai, savotiškas flamandų spektaklio „Nekalbame, kad mus suprastų“ post scriptum: į penkiolikos minučių ir vieno sakinio seansą „Meno forte“ kvies Beniliukso šalyse puikiai žinomas vizualiųjų menų kūrėjas Benjaminas Verdonckas. 
 
 „Sirenos“ ir šiemet žiūrovus kvies susitikti ne tik teatre: rugsėjo 29 d. 18 val. bendradarbiaujant su Prancūzų institutu Lietuvoje bus rodomas belgų aktorės ir režisierės Yolande Moreau, apdovanotos trimis „Cezariais“ filmas „Anri“. Tai antrasis Y. Moreau ilgo metražo filmas, pristatytas Kanų kino festivalyje, Vilniuje jau matytas festivalio „Žiemos ekranai“ žiūrovams, o pagrindinį vaidmenį jame atlieka Pippo Delbono. Kitą dieną, rugsėjo 30-ąją 21 val. žiūrovai bus pakviesti į dar vieną nemokamą kino seansą – šįkart „Skalvijos“ kino centre: filme „Sangue – kraujas“ savotiškai pagrindinį – scenarijaus autoriaus, režisieriaus, operatoriaus, aktoriaus ar veikėjo – vaidmenį atlieka, vėlgi, Delbono. Tai pasakojimas apie jo bei buvusio Raudonosios brigados lyderio Giovanni Senzani susitikimą. Apie susitikimą, kuriame susipina ir dviejų moterų istorijos: Pippo motinos Margaritos, uolios katalikės, ir Giovanni žmonos Anos, nusiteikusios prieš bet kokią ginkluotą pasipriešinimo formą bei nutarusios 23 m. laukti savo vyro, atliekančio bausmę kalėjime.
 
Bendradarbiaujant su Vilniaus dokumentinių filmų festivaliu, „Sirenų“ ir VDFF programose bus pristatyti du lietuvių kūrėjų dokumentiniai filmai, pristatantys režisierių Eimanto Nekrošiaus ir Krystiano Lupos kūrybos paveikslus. Rugsėjo 25 d. „Skalvijos“ kino centre vyks režisieriaus Miko Žukausko dokumentinio filmo „Trikampiui pakilus: Krystianas Lupa stato „Didvyrių aikštę“ ir Audronio Liugos bei Juozo Javaičio filmo „Eimuntas Nekrošius: nutolinti horizontą“ premjeros.
 
„Nekalbame, kad mus suprastų“. Phile Deprez nuotr.
„Nekalbame, kad mus suprastų“. Phile Deprez nuotr.