7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sostinėje – latvių spektaklis pagal Nobelio premijos laureato kūrybą

Gastrolės

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1114), 2015-02-27
Teatras Anonsai
Daugpilio teatro nuotrauka
Daugpilio teatro nuotrauka

Daugpilio teatras į Vilnių atveža vieną naujausių savo premjerų pagal Nobelio literatūros premijos laureato Ivano Bunino kūrybą. Spektaklis „Tamsiosios alėjos“ bus rodomas kovo 4 d. Lietuvos rusų dramos teatre. 

 

Kūrinys pasakoja apie tai, kokie skirtingi gali būti vyro ir moters santykiai. „Didžiojo rusų rašytojo žodžiais čia kalbėsime apie tai, ką dažnai klaidingai vadiname meile – apie  puikybę, norą turėti, negebėjimą atleisti. Meilės vardu mes pateisiname sugriautus gyvenimus, likimus, miestus. Jos vardu teisinasi ir herojai, kai išsitraukia pistoletą ir šauna kam nors į galvą. Tačiau ne meilė yra jų kančių priežastis – jie žūva, nes jų niekas nemyli. Todėl visai gali būti, kad šie pasakojimai – apie nemylėjimą“, – spektaklio sumanymą trumpai apibūdino režisierius Georgijus Surkovas.
 
Tarsi mozaika iš I. Bunino apsakymų sudėliotas spektaklis yra muzikinis. Scenoje gyvai dainuos Daugpilio teatro aktoriai, o kiekvienai išgyvenamai istorijai spalvų suteiks rusiški romansai, praturtinti Marinos Cvetajevos, Annos Achmatovos bei kitų garsių kūrėjų tekstais. Žiūrovai taip pat išgirs Aleksandro Vertinskio repertuaro kūrinių bei I. Bunino laikais populiarių kompozicijų.
 
Spektaklį sukūrė talentingas jaunosios kartos latvių režisierius G. Surkovas. Pernai jo spektaklis „Tai vis ji“ buvo įvertintas „Auksinio scenos kryžiaus“ ekvivalentu – prestižiniu Latvijos „Spēlmaņu nakts“ apdovanojimu, – o pats režisierius nominuotas kategorijoje „Metų jaunasis menininkas“. Pastaruosius dvejus metus Daugpilio teatre kuriantis G. Surkovas yra baigęs Latvijos kultūros akademiją, o šiuo metu studijuoja Maskvos dailės akademinio teatro (MXAT) mokykloje-studijoje. 
 
Spektaklyje „Tamsiosios alėjos“ vaidina Jovita Balčiūnaitė bei Daugpilio teatro aktoriai Žana Lubganė, Michailas Samodachovas, Natalija Koton, Jelena Netiosina, Aleksandras Komarovas ir Miroslavas Blakunovas, pastarasis pernai taip pat varžėsi dėl „Metų jaunojo menininko“ vardo „Spēlmaņu nakts“ apdovanojimų ceremonijoje. Scenografiją ir kostiumus spektakliui sukūrė dailininkė Dacė Sloka, koncertmeisterė – Julija Vasiljeva.

„Tamsiosios alėjos“ Lietuvos rusų dramos teatre – kovo 4 d. 18.30 val. rusų kalba.
Daugpilio teatro nuotrauka
Daugpilio teatro nuotrauka