7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meno Fortas“ metus baigia Vilniuje

 

Meno Forto inf.
Nr. 42 (1103), 2014-11-28
Teatras Anonsai
„Rojus“ Lodzės scenoje
„Rojus“ Lodzės scenoje

 Šis ruduo Vilniaus Teatrui „Meno Fortas“ buvo išskirtinis intensyviomis gastrolėmis kaimyninėse šalyse.

 

Naujausias režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Jobo Knyga“ pagal Senojo Testamento tekstą dar rugsėjo mėnesį sėkmingai atstovavo Lietuvą Baltarusijos mieste Breste vykusiame festivalyje „Belaja Veža“.  Aktorius Remigijus Vilkaitis už Jobo vaidmenį buvo pripažintas geriausiu festivalio aktoriumi, o pats spektaklis įvertintas festivalio „Grand Prix“.
 
Lenkijos miestą Lodz visame pasaulyje išgarsino kino mokykla, kurioje savo laiku mokėsi tokie kino režisieriai kaip Andrzej Wajda, Roman Polanski. Aukščiausios meninės kokybės filmų išugdyti žiūrovai turėjo išskirtinę galimybę pamatyti ir įvertinti abu pagal Dantes poemą E.Nekrošiaus sukurtus spektaklius – „Dieviškąją Komediją“ ir „Rojų“. Organizatorių teigimu dilogija tapo ryškiausiu „Naujosios Europos Klasikos“ festivalio akcentu. 
 
Tradiciškai „Meno Fortas“ dalyvavo festivaliuose „Baltijskij Dom“ Sankt Peterburge ir „Stanislavskio Sezonas“ – Maskvoje. „Jobo Knygoje“ keliami žmogaus santykių su Dievu ir Šėtonu, sąžinės, atsakomybės klausimai, šiuo metu susiskaldžiusiai ir informacinės propagandos tebeskaldomai Rusijos visuomenei ir kultūrinei bendruomenei nuskambėjo ypatingai aktualiai ir skausmingai. Spektakliai buvo sutikti žiūrovų su šiltu dėmesiu ir giliu suvokimu, daugelį priversdami susimąstyti. 
 
 „Nežinau kito režisieriaus pasaulyje, išskyrus Eimuntą Nekrošių, kuris turėtų asmeninę teisę į šį tekstą, turėtų meninę galią paversti Biblijos poeziją teatro magija.“ (О.Jegošyna);

„Perskaitydamas sakralinį tekstą režisierius daro tokią pačią išvadą, kaip ir dirbdamas su Šekspyro pjesėmis: niekieno valia nepateisina žmogaus kančių. Nekrošiaus spektakliai nukreipti visų pirma į ne racionaliąsias sferas. Kaip visada iš jo tikiesi estetinio sukrėtimo. Unikaliu režisieriumi jį daro neįtikėtinas vizualinių vaizdinių turtingumas.“ (А.Chitrov);

„Biblinio mito gylis išsikleidžia projekcijos ribomis apimančiomis visas civilizacijos epochas. Aktoriui Remigijui Vilkaičiui pavyksta suvaidinti rinktinį tikinčio žmogaus vaidmenį: senojo semitinio fatumo paveldėtoją, Graikų Dievų panteono dainiaus ir jų atgimimo renesanso laikotarpiu, švietėjiško „sveiko proto“ populiarintojo, tragiško mažojo žmogaus, naujųjų laikų kūrėjo, lagerių aukos ir režimų nugalėtojo.“ (L.Lučkin);

„Spektaklis pradeda didelį pokalbį, ir neduoda vienareikšmių atsakymų, kaip ir pati Jobo Knyga. Reikia matyti šį nuostabiai gražų sapną apie teisuolį Jobą, girdėti muziką, jausti nesuvaidintą aktorių aistrą atverti savo širdį, kurioje suspaustas gyvenimo neteisingumo skausmas, užjausti Jobą jo kančioje ir, bent jau tomis minutėmis, - būti teisiu.“ (G.Gubanova);

Paskutiniu rudeninių gastrolių tašku tapo vėlgi Lenkijos miestas Katowice. „Meno Fortas“ ypatingo svečio teisėmis buvo pakviestas į XVI-ąjį Nacionalinį Režisūros festivalį-konkursą „Interpretacijos“. Tai bene reikšmingiausias Lenkijos režisierių forumas, kurio įvertinimai yra svarbūs ir atveria jauniems menininkams duris į didžiąsias scenas. 1999 ir 2009 metais konkurso prizus yra pelnęs ir vienas įdomesnių šiandieninių Lenkijos režisierių Grzegorz Jarzyna, o šiemet jis jau buvo vertinimo komisijos nariu ir jo spektaklis „Kita Moteris“ buvo parodytas per festivalio atidarymą. „Jobo Knyga“ papuošė festivalio uždarymo ir konkurso nugalėtojų apdovanojimo ceremoniją.
 
Gražią dovaną „Meno Fortui“ ir visiems teatralams pateikė Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus. Minint V.Šekspyro 450-ąsias gimimo metines čia atidaryta paroda „Būti ar Nebūti“, kurioje pristatomi penki skirtingais metais Lietuvos scenose pastatyti „Hamleto“ spektakliai. Legendinio E.Nekrošiaus spektaklio gerbėjai turi puikią galimybę dar kartą pasinerti į mistiškai kerinčią spektaklio atmosferą, pasėdėti ant metalinių dekoracijų kėdžių, ar pastovėti po ledine žvakide, po kuria dar prieš pusantrų metų Hamleto monologą sakė A.Mamontovas. Paroda veiks iki sausio 19 dienos.
 
Gruodžio mėnesį ir Vilniaus žiūrovai turės galimybę matyti abu spektaklius pagal Dantės poemą Nacionaliniame dramos teatre. „Dieviškoji Komedija“ – gruodžio 12 d., „Rojus“ – 13 d. O metus „Meno Fortas“ užbaigs Gruodžio 28 d. „Menų spaustuvėje“ spektakliu „Jobo Knyga“.
 
„Rojus“ Lodzės scenoje
„Rojus“ Lodzės scenoje