7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Groteskiška „Demokratija“

Premjera Lietuvos nacionaliniame dramos teatre

Daiva Šabasevičienė
Nr. 16 (1077), 2014-04-25
Teatras
Mindaugo Nastaravičiaus pjesės „Demokratija“ skaitymas. Nuotrauka iš LNDT teatro archyvo
Mindaugo Nastaravičiaus pjesės „Demokratija“ skaitymas. Nuotrauka iš LNDT teatro archyvo

Gegužės 14, 16 d. Lietuvos nacionalinis dramos teatras pristatys paskutinę šio sezono premjerą „Demokratija“. Pjesės autorius – sparčiai kylantis dramaturgas Mindaugas Nastaravičius, režisierius – Paulius Ignatavičius, dailininkė – Gintarė Jonaitytė, kompozitorius – Vladas Dieninis. Spektaklyje vaidina Rimantas Bagdzevičius, Algirdas Dainavičius, Algirdas Gradauskas, Tadas Gryn, Elzė Gudavičiūtė, Rimantė Valiukaitė, Toma Vaškevičiūtė.

 
Spektaklis „Demokratija“ – groteskiška istorija apie daugiabutyje gyvenančius kaimynus, kuriems įgrysta nuolat dingstanti elektra. Kaimynai suvokia šio gedimo priežastį – elektros instaliacijoje apsigyveno graužikai. Įkūrę namo bendriją, kaimynai svarsto, kokiu būdu „padaryti tvarką“. Galiausiai jie nusprendžia, kad naikinti reikia ne tik graužikus.
Ši pjesė 2013-ųjų lapkritį pristatyta Nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Versmė“. Užuot rengęs pjesių idėjų konkursą, Lietuvos nacionalinis dramos teatras pasikvietė tris jaunus dramaturgus ir užsakė jiems parašyti po pjesę, kurios tema – „Graži tu, mano brangi tėvyne“. Kūrybiniame procese dalyvavo ir trys jauni režisieriai.
Tad Mindaugas Nastaravičius ir Paulius Ignatavičius nuo pat pradžių dirbo kartu. Pasak spektaklio autorių, piliečių renkamos valdžios ir jos galios tema subrendo diskutuojant apie vieną šiandieninių politinių bei socialinių problemų – lietuvių ir lenkų santykius.

„Mums atrodo, kad gatvių pavadinimai dviem kalbomis ar lenkiškų pavardžių rašymas originalo kalba – smulkmenos, kurias tam tikri asmenys sureikšmina ir paverčia dviejų tautų konfliktu. Žymus lenkų istorikas ir publicistas Adamas Michnikas tokius žmones vadina kenkėjais ir naikintojais. Šis spektaklis – apie kenkėjus ir naikintojus. Apie mus pačius“, – teigia jaunieji kūrėjai.

„Demokratija“ – trečioji poeto ir dramaturgo M. Nastaravičiaus pjesė. Dvi ankstesnes – „Paukštyno bendrabutis“ (2012 m.) ir „Kita mokykla“ (2013 m.) – Klaipėdos jaunimo teatre pastatė Valentinas Masalskis.
 
Režisierius P. Ignatavičius apie būsimą premjerą sako: „Šiandien žodį „demokratija“ siejame su savo gerove, tačiau tai klastingas ir sudėtingas reiškinys. Turbūt kiekvienas sutiksime, kad nebūtinai tai, ką pripažįsta minia, yra tolygu gėriui. Maža to, demokratija padeda iškilti demagogams, o kartais net visiškiems idiotams, pasižymintiems stipria įtaiga. O miniai reikia autoritetų, reikia jėgos, kuri ją valdytų, kuri atlieptų jų svajones, jų lūkesčius, žadėtų išspręsti jų problemas ir kartkartėmis pabūtų atpirkimo ožiu už nepavykusį gyvenimą. Ir būtent šis poreikis padaro žmogų vidutinybe: be valios, be jėgos, be individualumo, be polėkio... Visi mes iš prigimties esame vieni. Tai liūdna, bet kartu ir įkvepia: juk mes patys galime būti kūrėjai – savo gyvenimo, savo meilės, savo laimės, kad ir kaip banaliai tai skambėtų. Šiuo spektakliu siekėme atskleisti groteskišką, komišką ir absurdišką demokratijos veidą.“

 

Mindaugo Nastaravičiaus pjesės „Demokratija“ skaitymas. Nuotrauka iš LNDT teatro archyvo
Mindaugo Nastaravičiaus pjesės „Demokratija“ skaitymas. Nuotrauka iš LNDT teatro archyvo