7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

E.Nekrošiaus „Jobo Knyga“ keliaus po Lietuvą

 

Rengėjų inf.
Nr. 3 (1064), 2014-01-24
Teatras Anonsai
Scena iš „Jobo Knygos“
Scena iš „Jobo Knygos“

 Teatras „Meno Fortas“, po pernai vykusių gastrolių, Naujuosius pradeda darbais Lietuvoje. Jau savaitgalį, sausio 24-26 dienomis, Vilniečiai galės išvysti naujausio Eimunto Nekrošiaus spektaklio „Jobo Knyga“ premjerą. Spektaklį pagal vieną iš Senojo Testamento tekstų režisierius keliais etapais repetavo nuo praėjusio rudens. Pirmieji pamatyti spektaklio eskizą turėjo galimybę Italijos žiūrovai ir teatro kritikai Vicenza miesto „Olimpico“ teatre, kuriame Lietuvių režisierius dvejus metus iš eilės vadovavo Klasikinių spektaklių ciklui. Lapkričio mėnesį „Jobo Knygos“ atviros repeticijos sukvietė rinktinę Rusijos teatrinę publiką į netoli Maskvos esančią garsaus aktoriaus ir pedagogo K.Stanislavskio sodybos Liubimovkos vasaros teatro paviljoną.

 

Tradiciškai tiek Italijoje, tiek ir Rusijoje, Eimunto Nekrošiaus spektakliai sulaukia ypatingo dėmesio. Galimybė išvysti dar kuriamo spektaklio eskizą sudomino ne tik patyrusius teatro specialistus, bet ir jaunus aktorius, režisierius, daugybę teatrinių mokyklų studentų.
 
Pirmieji kritikų vertinimai atkreipia ypatingą dėmesį į nepaprastai jausmingą, emocionalią Nekrošiaus sceninę kalbą šiame spektaklyje ir lygina ją su švedų režisieriaus I.Bergmano stilistika. Taip pat pabrėžia, kad amžinieji Šventojo Rašto tekstai „Jobo Knygoje“ lietuvių aktorių lūpomis skamba nepaprastai moderniai ir net aktualiai, tuo paliesdami ir giliai sujaudindami kiekvieną. Visų ir kiekvieno „Meno Forto“ artistų „susideginimas“ scenoje paverčia sceninį vyksmą galingu ritualu. O, anot vieno italų kritiko, geniali Remigijaus Vilkaičio vaidyba įkūnija Jobo kančioje visų žmonijos istorijoje buvusių neteisybių ir žiaurumų aukų kančias. Maskvos kritikė, baigdama išsamią spektaklio peržiūros analizę, teigia, kad „Jobo Knyga“ turėtų tapti vienu galingiausių ir skausmingai įtaigiausių E.Nekrošiaus spektakliu.
 
Pagaliau spektaklį apie teisuolį Jobą, kuris praradęs viską, nesiliauja tikėti Dievu, galės įvertinti ir Lietuvos žiūrovai. Jobo istorija užduoda klausimą: jei Dievas teisingas, kodėl kenčia teisieji? Jobą užgriūva nelaimės – jis praranda turtus, vaikus, sveikatą, bet yra įsitikinęs, jog kenčia ne dėl savo nuodėmių, tačiau neranda Dievo, kad pats prieš jį gintų savo bylą. Jobas ir jo bičiuliai svarsto, ar nedoriems žmonėms sekasi, ar ne.
 
Pagrindinį Jobo vaidmenį spektaklyje kuria R.Vilkaitis, Dievą vaidina – S.Trepulis, Šėtoną – V.Vadeiša. Taip pat spektaklyje vaidina V.Vilius, D.Petrovskis, M.Petravičiūtė ir B.Tiškevič. Dekoracijas kuria M.Nekrošius, kostiumus - N.Gultiajeva. Spektaklio muzikinį apipavidalinimą E.Nekrošius patikėjo populiariam šiuolaikinės elektroninės muzikos kūrėjui Leon Somov.

Šiuo metu „Meno Forte“ vyksta paskutinės repeticijos prieš premjerinius spektaklius Vilniaus „Menų spaustuvėje“. O jau Vasario 14 d. dieną „Jobo Knyga“ bus vaidinama Alytaus kultūros ir komunikacijų centre. Planuojama, kad dar šį pavasarį „Meno Fortas“ su naujuoju E.Nekrošiaus spektakliu aplankys ir daugiau Lietuvos miestų. 
 
Scena iš „Jobo Knygos“
Scena iš „Jobo Knygos“