7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Vladimiras Jefremovas: penki aktorystės dešimtmečiai Lietuvos rusų dramos teatre”

 Atidaroma paroda 

LRDT informacija
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Teatras Anonsai

 Gruodžio 19 d. Lietuvos rusų dramos teatre atidaroma paroda, apžvelgsianti ryškius aktoriaus Vladimiro Jefremovo (1942-2009) kūrybinio kelio šiame teatre akcentus. Šį gruodį kūrėjui būtų sukakę septyniasdešimt. 

 
„Valentinas ir Valentina”, „Stiklinis žvėrynas“, „Lietaus pardavėjas”, „Tatuiruotoji rožė”, „Slenkstis”, „Nesčiastlivcevas ir kiti”, „Paleistuvis”, „Dviejų pasaulių viešbutis”. Tai keletas iš daugybės žinomo aktoriaus suvaidintų spektaklių per beveik penkis dešimtmečius trukusį jo kūrybinį kelią. Publikos bei teatro kritikų itin gerbtas kūrėjas Lietuvos rusų dramos teatre suvaidino per 130 vaidmenų, už meistriškumą pelnė ne vieną svarbų įvertinimą.
 
1963 m. V. Jefremovas baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją, 48-erius metus vaidino Lietuvos rusų dramos teatre. Dirbo su tokiais žymiais režisieriais kaip L. Lurjė, J. Jurašu, R. Viktiuku, E. Nekrošiumi, J. Vaitkumi ir kt., vaidino kine.  
 
Pirmajame teatro aukšte veiksiančioje parodoje „Vladimiras Jefremovas: penki aktorystės dešimtmečiai Lietuvos rusų dramos teatre“ lankytojai galės susipažinti su teatro archyvuose bei Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus fonduose apie aktorių sukaupta medžiaga. Tai – akimirkos iš LRDT spektaklių, amžininkų atsiminimai, aktoriaus kolegų ir paties kūrėjo mintys įvairiose iki šiol išsaugotose publikacijose, atspindinčiose menininko požiūrį į kūrybą, teatrą, gyvenimą, bei kiti eksponatai.
 
„V. Jefremovą Lietuvos teatruose dirbantys žmonės pažinojo tiesiogiai, o jei ne – matė spektakliuose, kine ar įvairiuose renginiuose. Lietuvos rusų dramos teatro žiūrovai – atkreipsiu dėmesį, kad  tautybių ypatumai čia negaliodavo – aktoriui skyrė ypatingą dėmesi, kadangi jis savo vaidmenyse sugebėdavo rasti tokią intymią intonaciją, kad bendroje žiūrovų masėje sėdintis žmogus tapdavo ar pasijusdavo jo pašnekovu. Tai yra viena iš svarbiausių tikro aktoriaus – aktoriaus iš pašaukimo – savybių, o kartu – ir ypatingo žiūrovo dėmesio Jam priežastis. Ši kukli paroda – priminimas visiems tiems, kurie Aktorių matė, pažinojo ar girdėjo. Kartu tai – ir Lietuvos rusų dramos teatro bendruomenės pagarbos ženklas ilgus metus kartu su mumis dirbusiam ir gyvenusiam Žmogui”, – dalinosi mintimis Lietuvos rusų dramos teatro vadovas režisierius Jonas Vaitkus. 
 
Paroda Lietuvos rusų dramos teatre veiks iki 2013 m. vasario 1 d.
 
Gruodžio 19-osios vakarą Lietuvos rusų dramos teatre taip pat bus pristatytas režisierės Natalijos Ju dokumentinis filmas apie V.Jefremovą „Kritimas – skrydžio dalis“. Juostoje pasakojama apie kūrybinių ieškojimų kupiną šio menininko gyvenimo kelią. 
Žymos:
LRDT informacija,