7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spektaklis „POST SCRIPTUM“ pagal Miguelio Delibes romaną

 „Penkios valandos su Mariju“

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1006), 2012-10-26
Teatras Anonsai

Spalio 29–30 d., 19 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje vyks neįprastas renginys. Senojo namo erdvės – nuo autentiškais baldais apstatytų kambarių iki paslaptingo rūsio ir mažučio vidinio kiemelio – prisipildys spektaklio premjerai būdingo šurmulio.


 Čia bus rodomas spektaklis „POST SCRIPTUM“ pagal Miguelio Delibes romaną  „Penkios valandos su Mariju“.  Idėjos autorė, režisierė ir Karmenos vaidmens atlikėja – Eglė Tulevičiūtė, spektaklio muzikinio sprendimo autorė ir flamenko solistė – Brigita Bublytė.


Spektaklyje dalyvauja flamenko klubo „Tientos“ šokėjos (Ilona Čibirienė, Marina Golubeva, Sonata Tamošauskienė, Eglė Afanasjeva, Rita Valančiūtė ir Virgilija Laurinaitienė) ir pianistas Feliksas Zakrevskis.
Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus Vilniaus senamiestyje, pasak E. Tulevičiūtės, tai metafizinio žmogiškųjų vertybių būsto ideali apraiška, kur oras prisodrintas praėjusio laiko pilnatvės. Namo sienos tarsi užkonservavo ir išsaugojo mūsų kartai čia gyvenusių, kūrusių ir viešėjusių Lietuvos šviesuolių dvasią, muzikos ir gimtosios kalbos skambesį. Neatsitiktinai draminiam monologui „Post scriptum“ pasirinkta būtent ši erdvė – namai… kurie laukia… mūsų…

 

Įžymus ispanų rašytojas ir žurnalistas Miguelis Delibes (1920–2010) romane „Penkios valandos su Mariju“ (1966) taip pat teikia didelę reikšmę namų, kaip metafizinio vertybių būsto, aspektui. Romano herojės Karmenos, mokytojo žmonos iš mažo Andalūzijos miestelio, monologe daug dialektikos, emocionalios kalbos, tačiau pagrindinė mintis atskleidžiama būtent per žmogiškųjų santykių prizmę.

 

„Neieškosime skirtumų tarp lietuviškųjų ir ispaniškųjų namų. Egzistuoja posakis „Mi casa es su casa“ („Mano namai – tavo namai“). Tebūna taip ir spektaklio vakarą...“ – intriguoja spektaklio režisierė
E. Tulevičiūtė. Beje, intrigų bus ir daugiau. Nuo flamenko improvizacijų iki netikėto potyrio, kai spektaklio veikėju pasijus kiekvienas žiūrovas.


Projekto organizatoriai: VšĮ „Meno ekspansija“, Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus

Projektą dalinai parėmė: Kultūros rėmimo fondas

Premjera: 2012 m. spalio 29–30 d., 19 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje.

Bilieto kaina – 30 Lt. Bilietai parduodami kasdien muziejaus administracijoje ir valandą prieš spektaklį.


Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus administracija
Pilies g. 40, LT-01123 Vilnius
Tel. ir faksas 2610 771; 8 686 34622
[email protected]