7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kviečia Lotynų Amerikos kultūros dienos

Rengėjų informacija
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Kinas Anonsai
„Studentas“
„Studentas“

Spalio 18 d. prasidėjo tradicinės Lotynų Amerikos kultūros dienos. Jos truks visą savaitę. Septintus metus vykstantis renginys vilios kinu, fotografijų parodomis, muzikos dirbtuvėmis, šokių vakarais ir Lotynų Amerikos literatūros skaitymais, paskaitomis bei susitikimais. Dienas rengia festivalis „Kino pavasaris“.


Lotynų Amerikos kultūros dienos pristatys septynis Lotynų Amerikos kūrėjų filmus, sulaukusius tarptautinio pasisekimo ir prestižinių festivalių apdovanojimų. Jie bus rodomi „Forum Cinemas Vingis“. Renginį atidarys Andreso Woodo filmas „Violeta išėjo į dangų“ („Violeta se fue a los cielos“, Čilė, Brazilija, Argentina, Ispanija, 2011). Tai biografinis pasakojimas apie Čilės kultūros simbolį – dainininkę, poetę ir dailininkę Violetą Parrą (1917–1967). Filme rodomi įvairūs Parros, kurią suvaidino Francisca Gavilan, gyvenimo tarpsniai – vaikystė su tėvu alkoholiku, audringi meilės romanai, gastrolės įvairiuose žemynuose, politiniai ir estetiniai pasirinkimai, iki pat tragiškos ankstyvos mirties išsaugota kūrybos laisvė. Parra buvo ne tik dainininkė, bet ir rašytoja, menininkė, kolekcionierė. Jos kūryba paskatino susidomėti Čilės folkloru, o pati dainininkė tapo nacionaline didvyre.
Gausus garsių aktorių bei režisierių būrys – Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Julio Medemas, Elia Suleimanas, Gasparas Noe, Juanas Carlosas Tabio, Laurent’as Cantet – prisidėjo prie filmo „7 dienos Havanoje“ („7 dias en La Habana“, Prancūzija, Ispanija, 2012) atsiradimo. Filme kuriamą šiuolaikinio miesto portretą sudaro septynių režisierių sukurtos novelės. Skirtingą jų požiūrį į miestą lėmė gimtųjų šalių kino tradicijos ir patirtis, bet visus įkvėpė Kubos sostinės miestiečių gyvenimas. Kiekviena filmo dalis skirta vienai filmo personažų savaitės dienai. Kūrėjai norėjo perteikti skirtingų socialinių sluoksnių Havanos gyventojų svajones, kultūros ypatybes, istoriją.


Debiutinio Williamo Vegos filmo „La Sirga“ (Kolumbija, Prancūzija, Meksika, 2012) herojė – devyniolikmetė Alicija, kurios tėvai žuvo per partizanų sukeltas žudynes. Ji vyksta pas vienintelį gyvą giminaitį – dėdę Oskarą, kuriam priklauso užeiga „La Sirga“. Ten mergina bando atgauti pusiausvyrą. Bet ilgai laukto Oskaro sūnaus Fredžio sugrįžimas sugriaus jos ramybę. Fredis yra susijęs su tuo bevardžiu karu, kurio auka tapo ir Alicija.


Jaunos Čilės režisierės Domingos Sotomayor Castillo (g. 1986) kelio filmas „Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio“ („De jueves a domingo“, Čilė, Olandija, 2012) pasakoja apie du vaikus – dešimtmetę Liusiją ir jos jaunesnįjį brolį, kurie kartu su tėvais iš Santjago vyksta į Čilės Šiaurę praleisti atostogų. Tai bus paskutinė bendra jų kelionė, nes tėvai nusprendė skirtis. Subtilus, asmeniškas, Argentinos fotografijos žvaigždės Barbaros Alvarez meistriškai nufilmuotas kūrinys susideda iš kasdieniškų pokalbių ir įvykių, kurie tampa vis melancholiškesni. Juos atspindi ir už mašinos lango besikeičiantis Čilės peizažas.


Sebastiano Borenszteino komedija „Kiniška pasaka“ („Un Cuento Chino“, Argentina, Ispanija, 2011) pernai buvo pripažinta geriausiu Argentinos filmu. Regis, ką bendra gali turėti nedidelės parduotuvės savininkas Robertas, kurio namai pilni iškarpų apie neįtikėtinus, pikantiškus ir žiaurius įvykius, į Argentiną giminaičio ieškoti atvykęs kinas, kuris nemoka ispaniškai, ir staiga ant įsimylėjėlių iš dangaus nukritusi karvė? Bet dviejų skirtingų žmonių susitikimas šių dienų kine žada išmintingą parabolę apie tai, kokie vis dėlto esame panašūs.


Santiago Mitre filmo „Studentas“ („El Estudiante“, Argentina, 2011) herojus Rokas Espinoza atvyksta į Buenos Aires studijuoti. Iš pradžių jis jaučiasi vienišas ir sutrikęs, bet pamažu susidraugauja su bendraamžiais, pamėgsta vakarėlius ir įsimyli profesoriaus asistentę Paulą. Norėdamas sudominti merginą, Rokas pasineria į universiteto politikos pasaulį, kuriam iki tol buvo visiškai abejingas. Kaip elgtis šiame pasaulyje, vaikinui aiškina pensininkas Albertas. Naujo dekano rinkimai tampa herojui laipteliu į didžiosios politikos pasaulį, kur galioja tokios pat groteskiškos taisyklės.


Antonio Mendezo Esparzos debiutinis filmas „Čia ir ten“ („Aqui y alla“, Meksika, Ispanija, JAV, 2012) perkels į Meksiką. Pedras iš JAV grįžta į mažą kalnų kaimelį pas žmoną ir dukteris. Jis tikisi, kad uždirbti pinigai padės įgyvendinti seną svajonę – suburti muzikos grupę „Copa Kings“. Tačiau gyvenimas šalia sienos su JAV – tikras išbandymas. „Čia ir ten“ kalba apie tai, kas yra laimė gyventi tarp savų.


Ko ieško lietuviai kitoje pasaulio pusėje, ką ten randa ir kokį pėdsaką palieka, kvies sužinoti per Lotynų Amerikos kultūros dienas vyksiančios paskaitos, kurias ves šiuos kraštus skersai išilgai išmaišę tautiečiai ir Lietuvoje gyvenantys Lotynų Amerikos šalių piliečiai.
Ką reiškia būti kitokiam Fidelio Castro valdomoje Kuboje, atskleis literatūros vakaras, siūlantis susipažinti su Kubos romanistu ir rezistentu Reinaldu Arenu.


Intriguojančią fotografijų parodą iš gimtosios Kolumbijos pristatys dainininkas Jurgis Didžiulis. Lotynų Amerikos vaizdus dovanos ir fotografo Tomo Černiševo Griškevičiaus, gyvenusio Argentinoje bei Bolivijoje, paroda bei aistringo keliautojo Aušrio Matonio užfiksuotos Lotynų Amerikos bažnyčios. Apie šiemet pasaulio pabaigą pranašaujantį actekų kalendorių pasakos patys meksikiečiai ir gundys paragauti patiekalų iš... pasaulio pabaigos meniu.


Daugiau apie Lotynų Amerikos kultūros dienų Vilniuje programą:
www.kinopavasaris.lt/lotynu_amerikos_dienos_2012/
 

„Studentas“
„Studentas“