7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nijolės Indriūnaitės kūrybos šventė

 Jubiliejus

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Teatras Anonsai
Nijolė Indriūnaitė
Nijolė Indriūnaitė

Vilniaus teatre „Lėlė“ spalio mėnesio 18 - 21 dienomis vyks šilta ir svarbi teatrui šventė, skirta lėlininkės Nijolės Indriūnaitės išskirtinio jubiliejaus minėjimui. Norinčius ją pasveikinti Teatras „Lėlė“  kviečia į kūrėjos darbų retrospektyvą.

 

Nijolė Indriūnaitė (g. 1952 m.) - universali teatro kūrėja: ji ir aktorė, ir režisierė, ir dramaturgė. Menininkės kūrybinių darbų kraityje  - pusšimtis vaidmenų, sukurtos 7 pjesės ir pagal jas režisuoti įvairūs spektakliai lėlių teatruose Lietuvoje ir užsienyje bei  Lietuvos televizijoje. N. Indriūnaitė yra pelniusi reikšmingų apdovanojimų: 2004 m. N. Indriūnaitės režisuotas spektaklis „Snieguolė ir septyni nykštukai“ (dail. N. Keršulytė, komp. I. Jankaitis, Vilniaus teatras „Lėlė“) tarptautiniame Lomžoje (Lenkija) vykusiame mažų formų teatrų festivalyje „Lagaminas“ (Walizka) apdovanotas už geriausią scenografiją ir animaciją; Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra dramaturgijos ir pjesių vertėjų kategorijoje N. Indriūnaitę pripažino 2004 - 2006 Metų autore; 2009 m. tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asociacija apdovanojo N. Indriūnaitės „Baltas pasakas“ kaip geriausią metų pjesių knygą; 2009 m. Poznanėje (Lenkija) Animacijos teatre vykusiame taptautiniame festivalyje „Kon-teksti“ N. Indriūnaitės režisuotas spektaklis „Baltos pasakos“ buvo įvertintas festivalio žiuri garbės ir „Polunima“ (Lenkijos lėlininkų asociacijos) diplomais.
 
Literatūrologo Kęstučio Urbos teigimu, Nijolė Indriūnaitė pratęsė „Lėlės“ teatre susiformavusias ir subrendusias poetinės vaikų dramaturgijos tradicijas. Pagal Charles‘io Perraulto, Brolių Grimų, Hanso Christiano Anderseno, Vladimiro Odojevskio kūrinius parašyti Indriūnaitės tekstai – ne įprastos inscenizacijos, bet poetinės pjesės, kuriose klasikinių pasakų temos savitai ir meniškai interpretuojamos, praturtinamos poezijos fragmentais, lėlių teatro specifikai tinkančiais elementais. Plastiška, muzikali, improvizuoti gebanti aktorė pastarąjį dešimtmetį vis mažiau vaidina, tačiau užtat ėmė rašyti lėlių pjeses ir pagal jas režisuoti spektaklius vaikams. N. Indriūnaitės kūryba išsiskiria jautriu žvilgsniu į mus supantį pasaulį.  Autorei rūpi laimės, gyvenimo prasmės, šeimos vertybių klausimai. Indriūnaitės pjesių herojai - smalsūs, drąsiai ieškantys atsakymų į jiems rūpimus klausimus, atvira širdim pažįstantys pasaulį veikėjai. 
 
Pasak garbų jubiliejų švęsiančios teatro kūrėjos, „Anksčiau galbūt nesusimąstydavau tiek apie tai, bet dabar žinau tiksliai, kad nenorėčiau kurti suaugusiems. Pavyzdžiui, kai rašai pjesę lėlių teatrui, puikiai žinai, kad turi išsitekti į pusvalandžio spektaklį. Tada turi būti didelė jausmo, minties ir veiksmo koncentracija – kaip miniatiūroje. Taip yra įdomiau“.
 
Šventės programa:
 
Spalio 18 d. 10.30 val. – „Pelenė“  (pjesės aut. ir rež. N. Indriūnaitė)
Spalio 19 d. 10.30 val. – „Coliukė“ (pjesės aut. N. Indriūnaitė, rež. R. Driežis)
Spalio 20 d. 14 val. – „Snieguolė ir septyni nykštukai“ (pjesės aut. ir rež. N. Indriūnaitė)
Spalio 21 d. 14 val. – „Muzikinė dėžutė“ (pjesės aut. N. Indriūnaitė, rež. J. Skuratova)
18 val. – Videokoliažo „N.Indriūnaitės pjesių pastatymai Lietuvos ir užsienio teatruose“ peržiūra
19 val. – „Baltos pasakos“ (pjesės aut. ir rež. N. Indriūnaitė)
20 val. – Šventinis vakaras
 
Vilniaus teatro „Lėlė“ inf.

 

 

Nijolė Indriūnaitė
Nijolė Indriūnaitė