7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sienas peržengiančios knygos vaikams

Pokalbis su iliustruotoju, tarptautinės paveikslėlių knygų kūrėjų ir leidėjų bendruomenės įkūrėju Samu McCullenu

„Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymas“ Bolonijos knygų mugėje
„Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymas“ Bolonijos knygų mugėje

Samas McCullenas – iliustruotojas iš Didžiosios Britanijos, kartu su broliu įkūręs tarptautinę „dPICTUS“ platformą, per kurią paveikslėlių knygų* leidėjai ir agentūros atranda talentus ir užmezga naujus leidybinius ryšius. Samo iniciatyva atsirado ir unikali svetainė „Picturebook Makers“, kurioje išskirtinių paveikslėlių knygų autoriai iš viso pasaulio atskleidžia savo darbo užkulisius ir knygų kūrimo procesus. Su Samu kalbamės apie jo aistrą paveikslėlių knygoms, pasiryžimą burti tarptautinę vaikų knygų profesionalų bendruomenę ir žmonių širdis atveriančias istorijas.

 

* Paveikslėlių knyga (picturebook) – formatas, kai iliustracijos ir tekstas yra neatsiejamai susiję, papildantys vienas kitą. Tokiose knygose teksto nėra daug, vaizdai ne tik iliustruoja, bet ir papildo istoriją. Paveikslėlių knygos gali būti skirtos vaikams, suaugusiesiems ar universalios – bet kokio amžiaus auditorijai.

 

Kada ir kodėl susižavėjote paveikslėlių knygomis?

Meilė paveikslėlių knygoms gimė bene prieš dvidešimt metų, studijuojant iliustravimą Kembridžo meno mokykloje. Antrame kurse gavome užduotį patys sukurti po paveikslėlių knygą ir man tai labai patiko! Mane sužavėjo visas procesas: idėjos ir veikėjų plėtojimas, siužeto kūrimas, jo išdėstymas puslapiuose, knygos maketo gamyba. Baigęs koledžą sulaukiau pasiūlymo išleisti savo baigiamąjį darbą – paveikslėlių knygą „Bilis Atvirkštukas“ (Billy Back-to-Front). Taip pradėjau dirbti iliustruotoju įvairiuose knygų leidybos ir reklamos projektuose. Dabar esu visiškai atsidavęs platformai „dPICTUS“, todėl knygų nebeiliustruoju.

 

Paveikslėlių knygos traukia mane tuo, kad jose rimtos temos ir sudėtingos sąvokos vaizduojamos be jokių šalutinių dalykų, išryškinant pačią esmę. Tai paprastumo menas. Labiausiai mėgstu daugiasluoksnes arba mums visiems pažįstamus dalykus atskleidžiančias paveikslėlių knygas, kuriomis gali mėgautis įvairaus amžiaus žmonės, ne tik vaikai.

 

Užsiminėte apie „dPICTUS“ platformą. Kaip ją pristatytumėte su vaikų knygų leidyba nesusijusiems žmonėms?

Pagrindinis šios bei kitų mūsų iniciatyvų tikslas – padėti išskirtinėms paveikslėlių knygoms peržengti sienas, kad aukštos kokybės iliustruota vaikų literatūra pasiektų skaitytojus visame pasaulyje.

 

Mūsų platformoje aktyviai veikia tarptautinė leidėjų ir agentų bendruomenė. Čia jie atranda ir vieni kitiems rekomenduoja naujas paveikslėlių knygas, tariasi dėl vertimo teisių įsigijimo, susipažįsta su talentingais pradedančiaisiais kūrėjais, mezga leidybinius ryšius. Ypač daug dėmesio skiriame svarbius apdovanojimus pelniusioms paveikslėlių knygoms.

 

Kaip atsirado „dPICTUS“?

Mintis įkurti „dPICTUS“ man kilo 2012-ųjų balandį. Tuo metu jau buvau parašęs ir iliustravęs antrąją savo paveikslėlių knygą, tačiau jos išleidimo data buvo atidėta, nes leidykla nespėjo rasti spausdinimui reikalingo leidybos partnerio (paveikslėlių knygų gamyba yra labai brangi, todėl dažnai šias išlaidas pasidalija keleto šalių leidėjai). Pagaliau debiutavęs Frankfurto knygų mugėje, mano kūrinys sulaukė nemažai kitų šalių leidėjų dėmesio. Nepaisant to, konkrečių susitarimų dėl jo pasirodymo užsienyje pasiekti nepavyko. Žinojau, kad kitoje knygų mugėje mano leidykla norės pristatyti šūsnį visiškai naujų paveikslėlių knygų, todėl manoji liks nepastebėta. Nusprendžiau imtis iniciatyvos ir pats ieškoti savo knygai leidybos partnerių. Vieną dieną bėgiodamas miške sugalvojau sukurti interneto svetainę, į kurią bet kokiu metu su slaptažodžiu galėtų patekti užsienio leidėjai, norintys peržiūrėti visą mano knygą ir kartu gauti informacijos apie autorines teises.

 

Interneto puslapį mano knygai kūrėme kartu su broliu Jonu. Netrukus supratome, kad mintis virtualioje erdvėje sutelkti užsienio leidėjus ir agentus, norinčius pristatyti savo knygas, tikrai verta dėmesio. Taip per keletą dienų vienai paveikslėlių knygai sukurtas puslapis išaugo į virtualią platformą su tarptautine leidėjų bei agentų bendruomene.

 

Iš pradžių „dPICTUS“ narių ratą plėtėme elektroniniu paštu siųsdami asmeninius kvietimus nepriklausomiems leidėjams, vėliau įdiegėme kvietimų sistemą, leidžiančią jau užsiregistravusiems nariams pakviesti savo draugus. Nuo tada bendruomenė auga labai natūraliai ir šiandien ją sudaro žmonės daugiau nei iš šešiasdešimties šalių.

 

Taip pat esate įkūręs Picturebookmakers.com (Paveikslėlių knygų kūrėjų) tinklaraštį. Šis projektas unikalus tuo, kad leidžia pasižvalgyti po dažniausiai nematomą knygų kūrėjų virtuvę. Kokia šio projekto istorija?

Kurdamas platformą „dPICTUS“ ir lankydamasis Bolonijos vaikų knygų mugėse atradau begalę nuostabių paveikslėlių knygų iš viso pasaulio, kurių dauguma nebuvo išverstos į anglų kalbą. Vieną dieną (vėlgi bėgiodamas miške!) sugalvojau pradėti tinklaraštį, kuriame galėčiau pristatyti šiuos talentingus kūrėjus ir suteikti jiems galimybę patiems papasakoti apie tiek daug pastangų reikalaujantį knygų kūrimą. Tinklaraštis „Picturebook Makers“ atsirado 2014 m. ir jame jau turime sukaupę daugiau nei šimto menininkų iš viso pasaulio įrašų. Aš neužduodu klausimų knygų autoriams, tiesiog prašome kiekvieno kūrėjo papasakoti apie tai, kaip atsirado jo paveikslėlių knyga. Įrašai be galo skirtingi, dažnai jų autoriai labai atvirai kalba apie savo abejones ir iššūkius, kartu pasidalija stulbinančiais eskizais bei iliustracijomis.

 

Picturebookmakers.com puslapyje jau yra apsilankę žmonių daugiau nei iš dviejų šimtų šalių, sėkmingai gyvuoja ir iš tinklaraščio įrašų gimusi knyga. Planuojame išleisti jos tęsinį!

 

Esate iliustruotojas, bet šiuo metu dirbate tik prie projektų, kuriuos galima apibūdinti kaip skirtus vaikų knygų kūrėjų bendruomenėms. Ar nebuvo gaila dėl jų paaukoti savo asmeninę kūrybą?

Nepavadinčiau to auka, gal labiau karjeros posūkiu. Baigęs meno koledžą pradėjau dirbti iliustruotoju įvairiuose su knygomis susijusiuose projektuose, reklamos srityje, ruošiau leidinius spaudai. Sekėsi visai neblogai, bet dirbti tekdavo labai daug, nes piešdavau lėtai ir itin kruopščiai. Ypač sunku buvo kurti antrąją paveikslėlių knygą. Dėl tam tikrų priežasčių jai pabaigti man prireikė net šešerių metų! Tai buvo jau mano minėta knyga, pasufleravusi mintį įkurti „dPICTUS“. Po tokio ilgo ir sudėtingo projekto su džiaugsmu pasinėriau į visiškai kitokią veiklą. Praėjus dešimčiai metų, kartais pasiilgstu iliustruotojo darbo, bet „dPICTUS“ platformoje turiu galimybę suvesti žmones ir padėti jų kūriniams keliauti po pasaulį, tai teikia daug didesnį džiaugsmą. Be to, savo kūrybiškumą galiu panaudoti kitur, pavyzdžiui, dirbdamas knygų meniniu redaktoriumi, kurdamas grafinį dizainą. Taip pat rašau ir kuriu muziką. Vis dėlto neatmetu galimybės ateityje išleisti dar vieną paveikslėlių knygą.

 

Kokie susitikimai, įvykę per „dPICTUS“ platformą, buvo patys įspūdingiausi? Pasidalykite įdomiausiomis sėkmės istorijomis.

Visada labai džiaugiuosi išgirdęs, kad mūsų veikla padėjo kūriniui iškeliauti į kitų šalių leidyklas. Tačiau dar labiau didžiuojuosi sėkmės istorijomis, gimusiomis iš mūsų iniciatyvos „Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymas“ (The Unpublished Picturebook Showcase). Kūrėjai iš šešiasdešimties šalių teikia savo dar niekur nepublikuotus kūrinius vertinimo komisijai, sudarytai iš visame pasaulyje žinomų leidėjų. Daugiausia balsų surinkusios idėjos pristatomos „dPICTUS“ platformoje bei įvairiose knygų mugėse.

 

Šia iniciatyva nesiekiame rasti vieno nugalėtojo, bet norime suteikti galimybę prisistatyti kuo didesniam skaičiui talentingų kūrėjų. Visame pasaulyje jau išleista dešimtys paveikslėlių knygų, kurias sukūrė pradedantys menininkai. Paminėsiu Johannos Schaible iš Šveicarijos atvejį. Teikdama savo kūrinį pirmajam „Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymui“, menininkė didelių lūkesčių neturėjo. Autorei ne sykį teko išgirsti, kad leidėjų, nebijančių rizikuoti ir investuoti į tokią sudėtingą bei brangią knygą, rasti bus beveik neįmanoma. Johannos kūrinys „Kiek daug jau visko buvo ir kiek dar visko bus“ (Once Upon a Time There Was And Will Be So Much More) kviečia skaitytoją leistis į įspūdingą kelionę laiku. Kuo arčiau dabarties, tuo knygos puslapiai darosi mažesni, bet jie pradeda vėl didėti, kai pamažu judama ateities link. Už šią knygą balsavo beveik visi komisijos nariai, o teisę ją publikuoti įsigijo švedų leidėjas Lilla Piratförlagetas, kuris kartu su partneriais kitose šalyse pasistengė, kad šis kūrinys pasirodytų skirtingomis kalbomis! Aš pats prisidėjau prie šios knygos grafinio dizaino kūrimo, su Johanna tapome gerais draugais.

 

O kaip dėl „Picturebook Makers“ tinklaraščio? Ar iš bendravimo su knygų kūrėjais gimė iki šiol besitęsiančių draugysčių?

Kurdamas tinklaraštį „Picturebook Makers“ radau ne vieną draugą. Ši veikla suvedė ir su Kitty Crowther, vėliau tapusia mano gyvenimo partnere! Jos įrašas, aišku, man pats brangiausias. Bet tinklaraštyje publikuota ne viena nuostabi istorija. Jos be galo skirtingos, bet visos įrodo, kad puikios paveikslėlių knygos gimsta be jokių išankstinių taisyklių. Vieni menininkai pradeda nuo mažytės idėjos užuomazgos, o vėliau leidžia veikti pačiai istorijai ar jos veikėjams, priimdami visas staigmenas ir atsitiktinumus. Kiti dirba labai metodiškai ir savo kūrybos procese laikosi griežtos struktūros. Man visada be galo smalsu stebėti, kaip skiriasi kiekvieno menininko pasirinktas kelias!

 

Pats aktyviai dalyvaujate vaikų literatūros industrijos renginiuose ir knygų mugėse. Kodėl jums tai svarbu? Kaip manote, ar vaikų knygų kūrėjams ir leidėjams būtina susitikti gyvai?

Gyvi susitikimai būtini. Paveikslėlių knygų kūrėjai gauna progą leidėjams pristatyti savo pirminius eskizus ar siužeto maketus, o agentai ir užsienio teisėmis besirūpinantys specialistai gali siūlyti jau išleistus kūrinius. Žinoma, dauguma reikalų tvarkomi elektroniniu paštu, skambučiais, dabar dar ir per „Zoom“ platformą, tačiau gyvų susitikimų atmosfera yra nepakeičiama!

 

Viena įsimintiniausių mano akimirkų iš 2022 m. Bolonijos vaikų knygų mugės – neplanuotas taivaniečių rašytojos ir iliustruotojos Hsiao-Chi Chang, atrinktos mūsų „Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymui“, susitikimas su Suomijos leidyklos „Etana Editions“ atstove Jenni Erkintalo, kuri buvo šios atrankos komisijoje. Hsiao-Chi paskaitė mums keletą ištraukų iš savo paveikslėlių knygų. Tai labai smagios, su humoru papasakotos istorijos, puikiai atspindinčios vaikų vaizduotėje gimstančius žaidimus. Abu su Jenni buvome visiškai pakerėti ir nenustojome juoktis. Mums tai buvo malonus priminimas apie svarbų „dPICTUS“ vaidmenį – ryšio tarp žmonių kūrimą. Kartais naujos pažintys išauga į tikrą draugystę.

 

Kaip manote, ar yra sričių, kuriose šiuolaikiniams vaikų knygų kūrėjams vis dar trūksta profesinių žinių? Ką rekomenduotumėte tobulinti?

Kasmet gauname šimtus paraiškų „Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymui“. Daugybės jų iliustracijos nuostabios, tačiau gerų istorijų trūksta. Tai dažnai girdžiu ir iš leidėjų, kurie pripažįsta, kad rasti talentingą pasakotoją išties nelengva. Žinoma, iliustracijų ir grafinio apipavidalinimo kokybė labai svarbi, tačiau istorija vis dėlto vaidina pagrindinį vaidmenį. 

 

Lapkričio 16–18 dienomis atvyksite į Vilnių ir dalyvausite vaikų literatūros industrijos dienose „Kūrėjų sala“. Pagrindinė šių metų renginių tema – žmogaus teisių ir įvairovės temos vaikų literatūroje. Ar manote, kad paveikslėlių knygos gali prisidėti prie pokyčių mūsų visuomenėje?

Labai nekantrauju apsilankyti Vilniuje ir šiame svarbiame renginyje. Nuo pat platformos „dPICTUS“ įkūrimo prieš dešimtį metų skatiname įvairovę paveikslėlių knygomis iš viso pasaulio. Esame įsitikinę, kad aukštos kokybės, skirtingų kultūrų sukurta literatūra praplečia skaitytojų akiratį ir atveria jų širdis. Todėl tam, kad mūsų visuomenėje įvyktų pažangių, pozityvių ir ilgalaikių pokyčių, pirmiausia turėtume padėti vaikams tyrinėti ir pažinti juos supantį pasaulį.

 

Kviečiame susitikti su Samu McCullenu „Kūrėjų sala. Vaikų literatūros dienos“ renginiuose. Daugiau informacijos čia.

„Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymas“ Bolonijos knygų mugėje
„Neišleistų paveikslėlių knygų pristatymas“ Bolonijos knygų mugėje
Sam McCullen. Iš asmeninio archyvo
Sam McCullen. Iš asmeninio archyvo
Rinktinė „Picturebook Makers“
Rinktinė „Picturebook Makers“
Johanna Schaible knygos eskizai
Johanna Schaible knygos eskizai
Sam McCullen. Iš asmeninio archyvo
Sam McCullen. Iš asmeninio archyvo