7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pernykščio sniego pilyje

Kažkas papuvę...

„7md“ redakcija
Nr. 3 (1155), 2016-01-22
Tarp disciplinų
Akcija „Pernykštis sniegas“. 2016 m. G. Zinkevičiaus nuotr.
Akcija „Pernykštis sniegas“. 2016 m. G. Zinkevičiaus nuotr.

Kultūros leidinių kantrybė trūko. Sausio 19 d. 12 val. leidinių „Literatūra ir menas“, „Šiaurės Atėnai“, „bernardinai.lt“, „Metai“, „Nemunas“ ir „7 meno dienos“ redaktoriai bei keli bendradarbiai susirinko Vilniuje į Vinco Kudirkos aikštę ir surengė simbolinę protesto akciją „Pernykštis sniegas“. Penkiolika minučių statėme sniego pilį priešais paminklą Lietuvos atgimimo šauklio laikraščio „Varpas“ redaktoriui, o paskui tais pačiais kastuvais grąžinome visą nukastą sniegą atgal. Taigi – padirbėjome šauniai, bet niekas nepasikeitė, jokių rezultatų nematyti.

 

Akcijos prireikė todėl, kad dėl Vyriausybės nevykdomų įsipareigojimų visa kultūros spauda šiais metais liko be finansavimo. Viskas prasidėjo nuo to, kad 2014 m. spalio 21 d. buvo pakeistas Visuomenės informavimo įstatymas, jis formaliai įsigaliojo nuo 2015 m. sausio 1 d., taigi prieš metus. Tačiau kad jis veiktų realiai, Lietuvos Respublikos vyriausybė arba jos įgaliota institucija buvo įpareigota iki 2014 m. gruodžio 31 d. priimti šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus. Vienas iš tų aktų – kultūros spaudai gyvybiškai svarbūs Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo konkursų nuostatai. Jie nepatvirtinti iki šiol ir sausio 20 d. juos žadama tik svarstyti. Fondas negalėjo skelbti konkursų, leidiniai negalėjo juose dalyvauti ir dabar niekas nežino, kaip ir ar iš viso gyvuos šiais metais. Net jei, kaip žadėjo po akcijos pasirodęs kultūros ministras Šarūnas Birutis, šią savaitę Vyriausybei skubos tvarka bus teikiami rėmimo fondo nuostatai, o konkursas kultūrinės spaudos projektams finansuoti bus paskelbtas dar šią savaitę, rezultatai paaiškėtų tik pavasarį, o lėšų apmokėti spaudos ir interneto svetainės palaikymo išlaidas bei atlyginimų darbuotojams ima stigti jau dabar.

Taigi akcija „Pernykštis sniegas“ – biurokratinio valstybės aparato darbo komentaras. Situaciją, kai vienas nepasirašytas dokumentas gali sustabdyti ar net sunaikinti nekomercinę kultūros žiniasklaidą, galima vadinti absurdiška. Tačiau stebint valdžios atstovų išsisukinėjimą kyla pagrįstas klausimas, kodėl iki šiol tie nuostatai nėra patvirtinti. Gal už tokio ilgo vilkinimo slypi kokie nors mums dar nežinomi tikslai?

Akcija „Pernykštis sniegas“. 2016 m. G. Zinkevičiaus nuotr.
Akcija „Pernykštis sniegas“. 2016 m. G. Zinkevičiaus nuotr.
Ministras Šarūnas Birutis atsakinėja į žurnalistų klausimus. G. Zinkevičiaus nuotr.
Ministras Šarūnas Birutis atsakinėja į žurnalistų klausimus. G. Zinkevičiaus nuotr.