7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviškų šokio filmų premjera

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1458), 2023-03-03
Šokis Anonsai
Kadras iš šokio filmo „Šokis tėčiui“
Kadras iš šokio filmo „Šokis tėčiui“

Šių metų kovo 4 ir 10 d. Vilniaus bei Kauno miesto žiūrovai kviečiami pamatyti ypatingą premjerą – Lietuvos šiuolaikinio šokio ir kino kūrėjų sukurtus šokio filmus. Filmų programą parengė ir pristato trys scenos meno organizacijos „Be kompanijos“, MMLAB (Meno ir mokslo laboratorija) ir Lietuvos šokio informacijos centras. Pasak renginio organizatorių, šokio filmų žanras vis dar mažai pažįstamas ir retai pristatomas Lietuvos žiūrovams, tad numatoma premjera – puiki proga patirti šį žanrą ir praplėsti suvokimą apie šokio ir kino galimybę veikti kartu, kurti naują šokio ir kino kalbą.

Po seanso žiūrovai taip pat  kviečiami dalyvauti pokalbyje su kūrėjais apie šokio filmų kūrimo procesą, asmenines šokio menininkų kūrybines tendencijas bei Lietuvoje ir pasaulyje esančias šokio filmų tendencijas.

 

Filmų programoje – kūrėjų Gretos Grinevičiūtės ir Mariaus Paplausko sukurti darbai

Trijų dalių psichologinės biografijos „Atsinešiau su savimi“ filmą pristatantis Šokėjas, režisierius ir operatorius Marius Paplauskas (HURU Films) filmu kviečia kitaip pamatyti Lietuvoje žinomus šiuolaikinio šokio menininkus Airidą Gudaitę, Mantą Stabačinską ir Agnietę Lisičkinaitę. Šokio meno kūrėjų istorijos, paženklintos stiprių, dažnai ribinių išgyvenimų. Menininkų portretai atitraukia juos nuo scenos šviesos ir įdėmiu, tačiau itin jautriu žvilgsniu tyrinėja asmeninėje erdvėje atsiveriančias žmogiškumo puses. Trauminės patirtys tampa šių asmenybių impulsu kurti šokį ir savąjį „aš“, kalbėti savo kūnu ir idėjomis, įgalinti kito kūrybą ir pažinimą. Kūrinio autorius M. Paplauskas vienatvės ir vienišumo, o čia pat – artumo ir ryšio baimės temas subtiliai atskleidžia per savitą vizualinę kalbą, balsą ir judesį.

Šiuolaikinio šokio menininkė Greta Grinevičiūtė šokio filmų programoje pristatys net du naujausius savo kūrinius. Pirmasis - dokumentinis šokio portretas „Airos šokis“ (Prodiuseris Lietuvos šokio informacijos centras). Šis filmas kvies žiūrovą pažinti vieną garsiausių Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjų Airą Naginevičiūtę nekonvenciniu būdu. Filmo realybėje susidurs šokio kūrėjai, vienu ar kitu būdu dalyvavę ir/ar vis dar dalyvaujantys menininkės gyvenime. Šokio kalboje ir gyvenimiškų pokalbių nuotrupose slypi filosofiškas požiūris į gyvenimą ir kūrybą, kurį filmo kūrėjai kartu su choreografe kviečia patyrinėti kartu.

Antrasis G. Grinevičiūtės kūrinys, šokio filmo „Šokis tėčiui“ kūrybinio proceso pristatymas. Filmo epicentre menininkės kelionė į gimtąją Palangą, kur ji vyksta aplankyti tėčio. Namų aplinkoje filmo autorė ieško gilesnio ryšio su tėčiu: pasakoja apie jam sukurtą ir ne vienerius metus sėkmingai teatre rodytą spektaklį „Šokis dulkių siurbliui ir tėčiui“, dalinasi mintimis apie šokį, atlieka ištraukas iš spektaklio, improvizuoja. Tėčio ir Gretos skirtumai leidžia mums stebėti kūrybinį procesą, permąstyti meno svarbą ir prieinamumą, atmintį. Tai filmas apie du labai skirtingus, vienas kitam brangius žmones, kurie judesio, tylos pauzių ir žvilgsnių pagalba bando parodyti vienas kitam meilę. Taip, kaip kiekvienas sugeba geriausiai.

Nemokami šokio filmų seansai ir diskusijos su filmų autoriais vyks: Kovo 4 diena 18 val. Skalvijos kino teatre bei Kovo 10 dieną 19 val. Kauno menininkų namuose.

 

Daugiau informacijos: www.dance.lt

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš šokio filmo „Šokis tėčiui“
Kadras iš šokio filmo „Šokis tėčiui“