7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Didžiausias scenos menų festivalis „ConTempo“ Kaune – pripildys įspūdžių ir adrenalino

Rengėjų inf.
Nr. 24 (1431), 2022-06-17
Šokis Teatras Anonsai
„Signal prie Kauno marių“. N. Glerum nuotr.
„Signal prie Kauno marių“. N. Glerum nuotr.

Tradicija tapęs scenos menų festivalis „ConTempo“ – sugrįžta į Kauną. Švenčiant „Kaunas 2022 – Europos kultūros sostinė“ metus, žiūrovų laukia plati programa, kurioje – daugiau kaip 140 pasirodymų ir Baltijos regione dar nematyti kūriniai. Į festivalį pakviesti atlikėjai užgniauš kvapą bei užtikrins nuotykį čia ir dabar, o pasirodymus lydės susitikimai su menininkais.

 

Unikalus renginys Kaune

 

Kaune ir Kauno rajone „ConTempo“ vyksta nuo 2019 metų. Festivalio organizatoriai teigia, jog panašių renginių Europoje – ne vienas, tačiau „ConTempo“ išsiskiria savo lokacija bei gebėjimu kasmet transformuotis ir keistis.

 

„Festivalis pradėtas dėl to, kad mieste buvo jaučiamas tam tikras kultūrinės įvairovės trūkumas, taip pat reaguojant ir į didžiulę erdvių problematiką. Tačiau visus trūkumus pavertėme privalumais ir neturėdami pakankamai pritaikytų erdvių, festivalio metu jas patys susikuriame arba pritaikome spektaklius netradicinėms erdvėms. Festivalio dėka, net ir miesto ar rajono gyventojai įprastą aplinką pamato visai kitomis akimis. Tai teikia abipusį džiaugsmą. O šių metų programoje turime ne vieną projektą, kuris nustebins net ir tuos, kurie miestą žino skersai-išilgai“, – teigia festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

 

Pats pavadinimas „ConTempo“ kilo iš sutrumpintų žodžių „laikinas“ (temporary) ir „šiuolaikinis“ (contemporary) junginio. O atlikėjų judėjimo greitis – tempo – šių metų festivalyje bus itin įvairus.

 

Išskirtinis dėmesys scenos menams

 

Festivalyje susipins teatras, šokis, cirkas ir instaliacijos. Programoje – nauji žadą atimantys kūriniai ir žiūrovų jau pamėgti, sugrįžtantys atlikėjai. Kiekvienas reginys suteiks neišdildomą patirtį, o pasirodymus lydės susitikimai su kūrėjais. Įžanginiai renginiai vyks jau liepos 14–17 dienomis, o pagrindinė festivalio programa nusidrieks rugpjūčio 1–21 dienomis. Šių metų „ConTempo“ atidarys Chloé Moglia, pernai metais stebinusios ir minias pritraukusios atlikėjos, pasirodymas su trupe.

„Galiu drąsiai teigti, kad visa programa verta kiekvieno žiūrovo dėmesio“, – džiaugiasi G. Masteikaitė. Suprasdama, jog visų pasirodymų visi lankytojai išvysti nesuspės, orgnizatorė atkreipia dėmesį į ryškiausius: „rekomenduoju nepraleisti pernai metais Šeškinę sudrebinusios, o dabar į Eigulius persikeliančios, šokio ekskursijos „Einu pirkti pieno“ („Be kompanijos“), oficialiai festivalį atidarysiančios, pernai Kauno miesto dangų raižiusios, Chloé Moglia su kompanija ir jų išskirtinės instaliacijos „Spiralė“. Taip pat prancūzų šiuolaikinio cirko žvaigždės Boris Gibé kūrinių, olandų garso menininkų „Strijbos en Van Rijswijk“ operos „Signal prie Kauno marių“.

Unikali ir kitokį žvilgsnį į tą patį kraštovaizdį sukurianti opera „Signal prie Kauno marių“ įtrauks supančios aplinkos išgyvenimui mažai pažįstamoje Kauno marių regiono dalyje. Soprano dainininkių gyvai atliekamas pasirodymas skambės net kelis kartus, besileidžiant saulei.
 

Prancūzas Boris Gibé atveš net kelis kūrinius. Sugrįždamas su visame pasaulyje išgarsėjusiu „L‘Absalu“ ir jam specialiai pastatytu, dvylikos metrų aukščio, teatru, kūrėjas parengė ir naują, dar nerodytą pasirodymą. Jo premjera festivalio metu įvyks Kaune. Ne gana to, dar viena patirtis, kurią B. Gibé ruošia žiūrovams – „Vėtrungė“ – įsikurs Neryje Santakos parke. Aktualiomis temomis kalbės Dries Verhoeven (Nyderlandai), kūrybines idėjas pristatys Ivo Dimchev (Bulgarija), Euripides Laskarides (Graikija), Alessandro Sciarroni (Italija) bei daugelis kitų atlikėjų. Pasirodymai įsikurs ne tik Kauno miesto erdvėse, tačiau bus pristatyti ir Kauno rajone. Tam rengiama atskira programos dalis, įtrauksianti aštuoniolika miestelių.

 

Glaudi partnerystė

 

Šių metų festivalio „ConTempo“ programoje įtraukti ir partneryste grįsti projektai. Tai dviejų Europos kultūros sostinių vystomas „Tribune // Dance Your Self!“, kuris sujungia šokėjus iš Ešo (Liuksemburgas) ir Kauno. Tarptautiniuose duetuose dirbdami šiuolaikinio šokio kūrėjai kvies į autorinės kūrybos vakarus bei dirbtuves. Taip pat statomas naujasis spektaklis „Mikado“, kuris bendrai kūrybai sujungė italų ir Lietuvos menininkus. Pastarasis į žmogaus ir ryšių tyrinėjimus įtraukdamas Šeiko šokio teatrą, trupę „Nuepiko“ ir Vittoria de Ferrari Sapetto. Kauno menininkų namuose net kelioms dienoms įsikurs ir susikurti naują tapatybę kvies Euripides Laskaridis. Kauno dramos teatras pristatys ko-produkciją „Babelio bokštas“. O italų choreografas Pietro Marullo bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos šokio ir judesio katedra, Kauno rajone pristatys kūrinį „Wreck“, kviečiantį sukurti naują realybę.

 

Bilietai į renginius prekyboje pasirodys jau šią savaitę!

 

Festivalį pristato „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, partneriai Prancūzų institutas ir Prancūzų institutas Lietuvoje.

Rėmėjai: Nyderlandų scenos menų fondas, Ramon Llull institutas.

 

„ConTempo“  liepos 14–17 d. ir rugpjūčio 1–21 d., Kaune ir Kauno rajone. Visa mokamų ir nemokamų renginių programa www.contempofestival.lt. Bilietus platina Kakava.lt

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Signal prie Kauno marių“. N. Glerum nuotr.
„Signal prie Kauno marių“. N. Glerum nuotr.