7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalis „ConTempo“: apšildančioji programa ir pirmieji svečiai

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1429), 2022-06-03
Šokis Teatras Anonsai
Šokio ekskursija „Einu pirkti pieno“. D. Matvejevo nuotr.
Šokio ekskursija „Einu pirkti pieno“. D. Matvejevo nuotr.

Tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“, kartu su „Kaunas – Europos kultūros sostine“, ruošia įspūdingą šių metų programą, kurioje daugiau kaip 140 pasirodymų. Pirmieji renginiai, kuriuos organizatoriai vadina kultūriniu apšilimu, – jau liepos mėnesį. Programoje specialiai Kauno Eigulių mikrorajonui pritaikyta menininkių Agnietės Lisičkinaitės ir Gretos Grinevičiūtės („Be kompanijos“) šokio ekskursija „Einu pirkti pieno“ bei Pietro Marullo (Italija) pasirodymas „Wreck“. Atskleidžiama ir pirmoji pagrindinės programos žvaigždė – prancūzų menininkas Boris Gibé.

 

Kas gali nutikti einant pirkti pieno Eiguliuose?

 

Šiuolaikinio šokio menininkių Agnietės Lisičkinaitės ir Gretos Grinevičiūtės didelio dėmesio sostinėje sulaukusi ekskursija „Einu pirkti pieno“ atkeliauja į Kauną. Čia, „ConTempo“ festivalį apšildančios savaitės metu, liepos 14–17 dienomis, žiūrovų lauks specialiai Eigulių mikrorajonui sukurta spektaklio adaptacija. Kūrybinė komanda nusprendė pažvelgti į, atrodytų, eilinio miesto rajono eilinę dieną ir atrasti tai, kas mūsų gyvenimuose sukuria pasaką. Arba paklausti, kaip mes kuriame pasakas kasdienybei?

 

„Kartais mes užsibūname savo buityje ir vietas, pro kurias praeiname dažniausiai matome lygiai taip pat. Tačiau jei pažvelgtume atidžiau, pamatytume kažką naujo. Šiose šokio ekskursijose daug kalbame apie senyvus žmones, kurie matomi miesto mikrorajonuose vaikštantys, sėdintys ant suoliukų, o juose slypi begalės istorijų“, – pasakoja kūrėjos.

 

Drauge su dramaturge Sigita Ivaškaite kūrėjos vaikščiojo pasirinktu spektaklio maršrutu, diskutavo, tyrinėjo rajoną ir adaptavo dramaturgines idėjas specialiai Eiguliams. Ištrūkus iš užburto rato centrinėse miestų dalyse, pasakų motyvai ir personažai tapo natūraliu įrankiu bandant suprasti, prisijaukinti ir perprasti vietovę. Šiuolaikinio šokio menininkės atskleidžia, jog ši ekskursija Eiguliuose bus kur kas asmeniškesnė, nei jau rodyta Vilniaus Šeškinėje – čia užaugęs vienas iš spektaklio atlikėjų – Mantas Stabačinskas, rajonas kupinas ir A. Lisičkinaitės prisiminimų.

 

„Eigulių mikrorajonas man asocijuojasi su balta močiute – taip vadindavome mano prosenelę, mamos močiutę, kuri gyveno ten su proseneliu Juozu. Vėliau tame pačiame bute gyveno ir mano močiutė Idalija. Tas butas yra labai mažas ir kupinas begalės vaikystės ir paauglystės prisiminimų. Būtent šiame bute sėdinčia mano močiute Idalija ir prasidės ši ekskursija,“ – išduoda A. Lisičkinaitė.

 

Kuriant „Einu pirkti pieno“ menininkės glaudžiai bendradarbiauja su senjorų bendruomene, šįsyk pasirodyme išvysime Kauno kultūros centre Godos Laurinavičiūtės vedamas šiuolaikinio šokio pamokas lankančias moteris. Šiuos Šiuolaikinio šokio asociacijos organizuojamus užsiėmimus lanko ir A. Lisičkinaitės močiutė Idalija bei M. Stabačinsko mama.
 

Renginiai Kačerginėje, Zapyškyje ir Babtuose

 

Šių metų „ConTempo“ renginiai kelsis ir į Kauno rajoną bei aplink esančius miestelius. Programą apšildančiosios savaitės metu italų menininko Pietro Marullo kūrinys „Wreck“, įgyvendinamas su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos šokio ir judesio katedra, nemokamai bus pristatytas Kačerginėje, Zapyškyje ir Babtuose. Tai – tarpdisciplininis performansas, jungiantis judesį, garsą, vizualinį meną ir kalbantis katastrofos metaforomis. Nauja realybė kuriama judant didžiuliam plastikiniam pripučiamam ir pagalvę primenančiam objektui, kuris atrodo kaip grobį medžiojantis plėšrūnas, praryjantis ir išspjaunantis aplinkui judančias žmonių figūras.

 

Specialus bokštas ir svaiginantis pavojus

 

Sužadinusi smalsumą patirti dar daugiau scenos meno, festivalio programa tęsis rugpjūčio 1–21 dienomis. Čia bus rodoma daugiau kaip 140 pasirodymų. O vieno įspūdingiausių – pasaulinės žvaigždės, prancūzų kūrėjo Boris Gibé „L'absolu“ – bilietai – jau prekyboje.

Unikalus, nenuspėjamas, paliečiantis giliausias žmogaus sielos gelmes – taip kritikų yra apibūdinamas abejingų nepaliekantis metafizinis cirko ir šokio spektaklis „L'absolu“. Šis akrobatinis pasirodymas – intensyvus ir kupinas svaiginančio pavojaus. Grakščiu judesiu B. Gibé prisiliečia prie vidinių gelmių ir įkūnija nuolatinę žmogaus kovą su savimi, kurioje netrūksta tragedijos, transformacijų, begalybės ir absoliutumo paieškų. Specialiai šiam pasirodymui Kaune bus sukonstruota 12 metrų metalinė konstrukcija „Silo“, kurioje ne tik vyks pasirodymas, bet ir numatytas ribotas vietų skaičius žiūrovams. Tad organizatoriai ragina pasirūpinti bilietais iš anksto.

 

Daugiau apie renginius www.contempofestival.lt, bilietus platina Kakava.lt. Netrukus bus paskelbta visa festivalio programa.

 

Festivalį pristato „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, partneriai Prancūzų institutas ir Prancūzų institutas Lietuvoje, rėmėjai Nyderlandų scenos menų fondas, Ramon Llull institutas.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Šokio ekskursija „Einu pirkti pieno“. D. Matvejevo nuotr.
Šokio ekskursija „Einu pirkti pieno“. D. Matvejevo nuotr.