7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Baletas tarp keturių sienų. II dalis

Baleto artistai atsako į klausimus

Helmutas Šabasevičius
Nr. 14 (1335), 2020-04-10
Šokis
Julija Stankevičiūtė. K. Pridotkaitės nuotr.
Julija Stankevičiūtė. K. Pridotkaitės nuotr.

Baleto solistė Rūta Lataitė

Dabar išgyvename keistą laiką. Labai dviprasmiški jausmai, nes kaip ir visada juk truputį laukiam atostogų, nes norisi pailsėti, sustoti, pabūti namie su šeima, atitrūkti, kad iš naujo pasiilgtume darbo. O dabar... tarsi ir laisvi, bet ir laukiame. Aš stengiuosi „neįjungti“ atostogų režimo, stengiuosi susidėlioti dienotvarkę su konkrečiais darbais ir tikslais, susikurti tam tikrą rutiną ir taip išbūti šį laiką. Žinoma, namų sąlygos mūsų profesijai nėra dėkingiausias variantas, tačiau visi tampam labai kūrybingi, kai tenka prisitaikyti ir rasti naujų būdų. Juolab kad visas pasaulis išgyvena tą patį. Baleto bendruomenė labai geranoriška, labai daug baleto pamokų iš daugelio teatrų galima rasti internete – su puikiais pedagogais ir artistais, sudėliotų taip, kad galima dirbti namie. Mes taip pat savo trupėje dirbam per pamokas videokonferencijos formatu.

 

Šį laiką galima išnaudoti ir tam tikrai savęs reabilitacijai. Ramiai atlikti pratimus, kuriems kartais dėl darbo krūvio kasdienybėje nebelieka laiko, o vasarą tiesiog tingisi... Knygos, filmai, spektakliai, kuriuos šiuo metu galima peržiūrėti iš namų, – labai daug pasirinkimo kokybiškai praleisti šį laiką, o tada su naujomis jėgomis, įkvėpimu sugrįžti į darbus. Tyliai džiaugiuosi „Kino pavasariu“ iš namų ir nekantrauju prisėsti pažiūrėti kokį dramos spektaklį, nes dažniausiai šiems džiaugsmams dėl spektaklių ir repeticijų nepavyksta ištaikyti laiko. Norisi to ir palinkėti visiems. Kad tai neužsitęstų, o pauzė būtų maksimaliai kokybiška, su naujais atradimais ir įkvėpimais.

 

Baleto artistė Charlotte Lejeune

Kadangi nežinome, kada vėl galėsime grįžti į sceną, nuo pat pradžių buvo svarbu neprarasti šokėjo formos. Iš pradžių vakarais viena pati darydavau mankštą: pratimai ant grindų, prie „lazdos“. Abu su draugu, kuris nėra šokėjas, netgi priėmėme 30 dienų jogos iššūkį jutube. Tai man visiškai nauja! Ir įdomu! Mokomės, kaip kvėpuoti (šokdami tą dažnai pamirštame, o tai gali baigtis apnėja), stiprinti rankas. Manau, kad po karantino jogos pratimus tęsiu toliau. Netrukus prasidėjo ir grupiniai užsiėmimai, kartu su kitais šokėjais iš teatro suorganizavome pratimų prie lazdos sesijas per „Zoom“ programą. Maximas Clefosas dabar kasdien 12 val. veda nuotolinę pamoką, kuri trunka apie valandą, prieš tai bendrai apšylame mūsų kineziterapeutės Marijos Endriukaitytės padedami. Po pietų būna dar vienas nuotolinis kineziterapeutės užsiėmimas, šį kartą specialiais tikslais. Drauge dirbti kur kas lengviau!

 

 Nuostabu, kad visi dalinasi savo žiniomis, kūryba, vienas kitą palaiko. Socialiniuose tinkluose galima rasti pačių įvairiausių dalykų: garsių artistų ar pedagogų, tokių kaip Tamara Rojo, Jurgita Dronina, Ernstas Meisneris iš Olandijos nacionalinio baleto, pamokų, dirbtuvių (Gaga technika „Zoom“ platformoje), pilateso ir jogos sesijų, teatrai netgi skelbia savo spektaklių įrašus. Su viskuo dar nesusipažinau, bet manau, kad tai puiki galimybė praplėsti akiratį, patirti naujų dalykų, pamatyti, kaip visa tai vyksta kitur.

 

Taip pat šis laikas – galimybė mokytis (yra labai daug nuotolinių universitetinių dalykų, aš pasirinkau psichologiją), skaityti (pastaruoju metu įnikau į biografijas), piešti (ar bent jau bandyti...) ir žiūrėti filmus. Laikas nelengvas, bet tikiu, kad greitai sugrįšime į sceną – pailsėję, įgavę daugiau motyvacijos ir įkvėpimo.

 

Baleto artistė Jade Longley

Šiuo laikotarpiu mūsų trupės pedagogai maloniai pasiūlė kasdienes klasikinio baleto pamokas per „Zoom“ platformą, taip pat kitas mankštos programas. Tai, kad dirbame kartu, tikrai padeda nenukrypti nuo įprastos rutinos ir neprarasti motyvacijos. Po baleto pamokos visada jaučiuosi geriau. Ji praskaidrina mano mintis ir paruošia dienos darbams.

 

Daugybė žmonių internete dalinasi pamokomis (baletas, joga, pilatesas, kūno rengyba, įvairūs šokio stiliai), ir labai įdomu šias pamokas stebėti ir jose dalyvauti. Šios milžiniškos krizės akivaizdoje aiškiai jaučiu visos šokio bendruomenės susitelkimą. Mes visi drauge tai išgyvename. Žmonės visada sugalvoja naujų dalykų ir būdų padėti – netgi per didžiulį atstumą. Tai vienas brangiausių dalykų šioje profesijoje. Visi aistringai trokšta, kad šokio pasaulis nesustotų ir vystytųsi, netgi šiuo sunkiu metu.

 

Palaikyti kūrybinę dvasią kartais tikrai nelengva. Bet aš mėginu dabartinę situaciją suvokti kaip galimybę kurį laiką atsipūsti nuo „gyvenimo pagal grafiką“, ieškau kitokių kūrybos formų, kurioms anksčiau neturėjau laiko.

 

Pastaruoju metu daug tapau – tai puikus būdas suderinti kūrybiškumą su atsipalaidavimu, be to, tai turi ir terapinį poveikį. Jau keletą metų rašau knygą, taigi dabar galiu jai skirti daugiau laiko. Taip pat daug skaitau – klajoti po knygos pasaulį yra pats geriausias būdas leisti laiką! Taip pat mane įkvepia naujų receptų išmėginimas virtuvėje. Niekad nebuvau gera virėja, o dabar pats laikas patobulėti šioje srityje! Skanus naminis maistas teikia didelį pasitenkinimą, ir aš mėgaujuosi atrasdama naujus įvairių produktų naudojimo būdus.

 

Baleto solistė Gohar Mkrtchyan

Stengiuosi laikytis dienotvarkės, kad kūnas ir protas neatprastų siekti kūrybos tikslų. Iš pat ryto atlieku pilateso, jogos kombinacijas arba pratimus, kuriuos siūlo LNOBT kineziterapeutė Marija Endriukaitytė, kad išvengtume traumų. Paskui dalyvauju kasdienėje baleto pamokoje, kurią veda LNOBT baletmeisteris. Pamoką atlieku miegamajame, laikydamasi už spintos, kuri man tapo atrama šiuo karantino laikotarpiu. Kasdienio tvarkaraščio pabaigoje – pratimai ant pirštų ir kūno tempimas.

 

Kūrybinę dvasią padeda palaikyti mano mėgstamos dainos, kurių klausausi arba pati dainuoju, nors ir abejoju savo, kaip dainininkės, gabumais, – pasibaigus karantinui turėsiu atsiprašyti kaimynų. Jau prieš keletą metų norėjau išmokti naujų judesio technikų, tad dabar tam turiu daug laiko. Žinoma, daug skaitau – knyga yra puikus būdas pabėgti nuo realybės.

 

Kadangi paskelbtas karantinas, daug profesionalių šokėjų ir pedagogų dalinasi savo žiniomis, stengdamiesi motyvuoti šokėjus – ir ne tik šokėjus. Menas visada bus pati svarbiausia žmonijos atrama, nes visada, netgi pačiais sunkiausiais laikais, žmonės jį labiau pastebės, o sunkmečiui pasibaigus stengsis jį paremti, kad menas galėtų toliau vystytis ir pasiekti kiekvieno širdį. Labai džiaugiuosi, kad tiek daug žmonių suvienijo vienas tikslas: „Likite namuose ir saugokite vienas kitą“.

 

Baleto artistė Vilija Montrimaitė

Iš pradžių karantinas neatrodė toks bauginantis, galbūt net skambėjo kaip galimybė šiek tiek atsipūsti, bet prasidėjus antrai savaitei pradedu suprasti, kaip pasiilgau scenos, repeticijų, kolegų, kurie jau tapo draugais, ir visos teatro rutinos. Dabar kiekvieną rytą dirbame nuotoliniu būdu, iš pradžių apšylame su mūsų kineziterapeute Marija, o vėliau visi atliekame pamoką. Aišku, namie darbo sąlygos sudėtingos, tačiau žavu stebėti, kaip visi stengiasi atrasti būdų iš kasdienių daiktų susikurti darbui reikalingą „lazdą“. Vieni naudoja kėdes, fotelius, kiti – virtuvės stalviršius.

 

Po dviejų valandų tokio darbo prieš akis lieka dar visa laisva diena. Šį laiką stengiuosi išnaudoti tam, kam visada jo pritrūkdavo. Pagaliau galiu stačia galva nerti į knygų pasaulį. Ir gera, perkaičius skyrių, žinoti, kad turiu laiko perskaityti dar ir dar vieną. Pastebėjau, kad ramesnė jaučiuosi, kai susikuriu tam tikrą dienotvarkę. Susirašau net smulkiausius dalykus, tokius kaip arbatos užsiplikymas, nes tai man padeda pastebėti mažus dalykus, kuriais dabar taip reikia pasidžiaugti. Labai stengiuosi mažiau laiko skirti socialiniams tinklams: norisi šiek tiek pabėgti nuo jų ir skirti dėmesio sau. Tad nors ir mačiau, kad dabar atsirado galimybė nemokamai pamatyti spektaklių internete, tuo pasidžiaugti dar nespėjau, nes „Kino pavasaris“ šiais metais nenustoja manęs stebinti gerų filmų gausa. Gera, kad atsirado tiek erdvės atlikti darbams, kuriuos visada norėjosi atlikti: pradėti piešti, gaminti.

 

Manau, kad šis laikas išmokys mane, tikiu, ir kitus, gyventi lėčiau ir labiau įsiklausyti į save bei savo poreikius. Visi tikrai sugrįšime į darbus spindinčiomis akimis ir labiau pradėsim vertinti tai, ko galbūt anksčiau nepastebėjom.

 

Baleto artistė Viktorija Naumova

Kasdienybė šiek tiek pasikeitė: 11 valandą atlieku gimnastiką arba pratimų junginius pamokai pasiruošti bei kūnui stiprinti. 12 valandą – trenažas teatro kolegomis per „Zoom“ programą. Po pamokos dar papildomai dirbam su mūsų teatro kineziterapeute Marija.

 

Dabar atsirado daugiau laiko knygoms, tai labai džiugu. Kad nesijaustų bendravimo trūkumo, skambinamės su draugais, bendraujame, susirašome, dalinamės mintimis.

 

Esu dalyvavusi nuotolinėse pamokose, kurias instagrame rengė Richardas d’Altonas, taip pat Jurgitos Droninos, Isabellos Boylston ir Jameso Whiteside’o pamokose. Jos be galo motyvuojančios ir pozityvios. Toks jausmas, lyg dalyvautum kūrybinio meistriškumo dirbtuvėse. Spektaklių įrašų kol kas neperžiūrėjau, bet mano sąraše jie yra. Negaliu sakyti, kad mano kasdienybė pilka ir nuobodi. Tikrai ne. Ji tiesiog kitokia. Prie daug ko tenka prisitaikyti, bet reikia pripažinti, kad yra ir savų pliusų: mes pagaliau galim padaryti tai, kam neturėdavom laiko.

 

Pagrindinė baleto solistė Haruka Ohno

Paprastai dieną pradedu tempimo pratimais, tada vyksta nuotolinė baleto pamoka visiems LNOBT artistams. Ir taip šešias dienas per savaitę. Po pamokos, nelygu kokia diena, dalyvauju vienoje ar keliose nuotolinėse pamokose. Tai gali būti ir garsių profesionalių balerinų ar pedagogų, moderniojo šokio, pilateso, jogos pamokos... Stengiuosi išbandyti daug įvairiausių stilių ir judesių. Taip palaikau formą ir kūrybiškumą karantino metu. Beje, namie baleto spektaklių įrašų nežiūriu, knygų apie baletą neskaitau. Ryšį su baletu palaikau vien fiziniu darbu.

 

Baleto artistė Daria Olefirenko

Daug pastangų skiriu fizinei formai palaikyti: Boriso Kniazevo gimnastika, nuotolinės kineziterapeuto treniruotės. Klasikinė pamoka namie privaloma, nes turime palaikyti baletui būtiną raumenų darbo pobūdį. Tačiau klasikinio baleto artistui to nepakanka – mums būtini dideli šuoliai ir sukiniai. To man labai trūksta. Skaitau Galinos Ulanovos ir Majos Pliseckajos atsiminimus, žiūriu įvairių pasaulio teatrų baleto transliacijas. Apskritai galvoju apie meną ir jo poveikį tiek bendrąja prasme, tiek man asmeniškai.

 

Šis laikotarpis turi šiokios tokios naudos – galima apsigydyti traumas, kurios kelia nerimą, gerai išsimiegoti ir sukaupti jėgų būsimiems darbams.

 

Baleto solistas Laimis Roslekas

Kasdienybė gana monotoniška – ryte vyksta nuotolinės baleto pamokos, taip pat kiekvienas baleto artistas turi galimybę dirbti per grupinius užsiėmimus arba individuliai su kineziterapeute Marija. Veiklos tikrai yra – reikia tik noro turėti. Internetas šiais laikais suteikia neribotų galimybių. Spektaklių transliacijų nelabai turiu laiko stebėti, nes greta visų individualių darbų tenka skirti laiko ir savo mažajai ketverių metų dukrai. Semiuosi iš jos nesenkančios energijos ir optimizmo! Pasižiūriu įvairių spektaklių ištraukų, nes pasiūla feisbuke nemaža. Kadangi pats mėgstu charakterinio pobūdžio šokius ir vaidmenis, rekomenduoju pažiūrėti Rusijos Didžiojo teatro Baskų šokio ištrauką iš spektaklio „Paryžiaus liepsnos“! (https://www.youtube.com/watch?v=6N4wLEKlsEQ)

 

Baleto artistė Darija Seliukaitė

Kiekviena diena prasideda nuo kineziterapijos užsiėmimų ir specialybės. Viskas vyksta nuotoliniu būdu. Susirenka trupės artistai, prisijungdami per „Zoom“ programėlę. Atliekame įvarius raumenų stiprinimo ir tempimo pratimus. Kineziterapijos užsiėmimai vyksta nuo 10.50 iki 11.50 valandos. 12 val.  prasideda klasikinio baleto pamoka. Ją veda baletmeisteris Maximas Clefosas. Pamoka panaši kaip ir dirbant teatre: apšilimas, „lazda“, „vidurys“. Aišku, viskas daug paprasčiau. Kelti kojas, stovėti išverstai, suktis išties sunku, nes namų aplinka baleto artistui nepritaikyta – jau sudaužiau vazonėlį su gėlėmis.

 

Labai smagu, kad iš teatro baletmeisterių, darbuotojų sulaukiame tokios pagalbos. Fizinės formos palaikymas yra būtinas, bet palaikyti ją namie – misija neįmanoma. Reikia pasitelkti vaizduotę, kaip pritaikyti namų sąlygas kūno stiprinimui. Svareliai liko teatre, tai sugalvojau, kad juos gali atstoti lipni juosta ir buteliukai vandens. Pradėjau skaityti metodinę knygą – maloniai nustebau, nes nesitikėjau, kad knyga gali būti išsami! Pradėjau klausytis įvairios klasikinės muzikos, piešti (nustebau, kad moku tai daryti), be abejo, žiūriu spektaklių įrašus. Labai pasigendu baleto salės, norėčiau greičiau grįžti į vadinamąją baleto artisto rutiną, nes baletas – mano gyvenimo būdas.

 

Baleto solistė Julija Stankevičiūtė

Nors ir malonu pasimėgauti laisvu laiku, kurio paprastai taip trūksta, poros dienų poilsio užteko, kad kūnas ir mintys imtų prašyti fizinio ir kūrybinio krūvio. Namų sąlygomis dirbti nėra labai lengva, labiausiai dėl slidžių grindų. Bet namų aplinkoje, kartais ir lauke šviečiant saulei bei aplink šmirinėjant šuniui, dirbti labai ramu ir gera. Džiaugiuosi, kad radome galimybę visi susitikti viešojoje erdvėje ir kartu atlikti rytinę pamoką, kurią veda Maximas Clefosas.

 

Šiuo laikotarpiu atsirado galimybė nemokamai stebėti įvairių renginių įrašus iš viso pasaulio. Jau peržiūrėjau skid choreografo Damieno Jalet šokio spektaklį iš Chaillot teatro ir keletą Berlyno filharmonijos koncertų. Be to, nuotoliniu būdu vyksta ir paskaitos Muzikos ir teatro akademijoje, tad vis pasidaliname kokiais įdomiais įrašais. Taigi nuobodžiauti nėra kada.

 

Pagrindinė baleto solistė Olesia Šaitanova

Dabar labai sunku palaikyti formą, tačiau mes, baleto artistai, esame įpratę nuolat su kuo nors kovoti ir laimėti. Ir jei baleto artistas nori išsaugoti formą, jis suras tam jėgų ir motyvacijos. Pavyzdžiui mes, LNOBT trupė, kiekvieną dieną dalyvaujame nuotolinėje mūsų pedagogo Maximo Clefoso pamokoje, kurią jis veda „Zoom“ platformoje. Kiekvienas įsijungiame kamerą, stebime kombinacijas ir jas kartojame, o Maximas taiso mūsų klaidas ir sako pastabas.

 

Po mūsų baleto pamokos aš keletą kartų per savaitę vedu pamoką Klaipėdos muzikinio teatro baleto artistams ir esu labai dėkinga teatro vadovybei už šią galimybę. Juk tai nepaprastai didelė patirtis – išbandyti jėgas kaip pedagogei, nes turi ne tik apgalvoti, kaip vesti pamoką, bet ir parinkti muzikinę medžiagą, kad visas baleto kombinacijų rinkinys vyktų muzikaliai. Atradau, kad pamoką galima vesti skambant džiazo, bliuzo, soulo muzikai iš XX a. 5-ojo, 6-ojo dešimtmečių, kombinacijoms idealiai tinka Dinah Washington, Nato King Cole’o, Louis Armstrongo, Ellos Fitzgerald, Billi Holiday muzika, tad kasdienė rutina nusidažo kitomis spalvomis.

 

Be to, atlieku įvairius gimnastikos pratimus, palaikančius raumenų tonusą, daug skaitau, mokausi lietuvių kalbos. Dar kartu su pažįstama fotografe iš Kijevo nusprendėme išbandyti naują baleto fotosesijos formatą. Ji kuria projektą #photographeron quarantine: pasitelkę telefono kamerą, fotografė ir artistas kartu kuria kadro kompoziciją, ieško apšvietimo. Manau, kad tai labai įdomus sumanymas ir patirtis.

 

Tikrai neslėpsiu, kad nepaprastai ilgiuosi mūsų trupės artistų, ilgiuosi gyvo bendravimo, žiūrovų, teatro, scenos. Bet suprantu, kad mes visi drauge turime išgyventi šį sunkų laikotarpį, būti išmintingi, likti namie, ir tuomet šią pamoką išmoksime visam gyvenimui – kaip baleto artistai išmoksta klasikinio šokio pamoką.

 

Baleto solistė Eimantė Šeškutė

Karantinas stipriai pakeitė kasdienybę, kuri buvo labai disciplinuota ir aiški, atrodė, kad nežinosiu, ką reikės daryti su tiek daug laisvo laiko. Bet nuo pat pirmos dienos ėmiau daryti pilateso pratimus ir prisiminiau M.K. Čiurlionio menų mokykloje dėstytą Nikolajaus Kniazevo sistemą – baleto pamoką ant grindų. Taip pat be galo džiugu, kad dabartinės technologijos suteikia galimybę su visa trupe dalyvauti baleto pamokose per programėlę – jei ne karantinas, tikrai nebūtume to išbandę. Socialinėje erdvėje viso pasaulio baleto šokėjai dalinasi vaizdo įrašais, kaip stengiasi išlaikyti formą dirbdami namie, – be galo įkvepia, kai gali matyti pasaulinio lygio žvaigždes ir pasisemti idėjų, pratimų. Be to, karantinas atvėrė galimybę atlikti pamokas, kurias vedė Tamara Rojo, Jurgita Dronina, – tikrai nuostabi patirtis.

 

Priverstinai sustojus teatro gyvenimui, pagaliau radau laiko peržiūrėti keletą spektaklių įrašų, kuriuos planavau pamatyti: Marijos teatro „Žizel“ su Diana Višneva, „La Scala“ teatro „Don Kichotą“ su Natalija Osipova.

 

Baleto artistė Emilija Šumacherytė

Kiekvieną dieną šventai atlieku mankštą, tempimo pratimus, vėliau judesius prie „lazdos“. Laiko pamatyti naujų spektaklių ar perskaityti su baletu susijusių knygų nėra, nes studijuoju ir turiu daug laiko skirti mokslams – dabar atsiskaitymų metas.

 

Baleto solistė Julija Šumacherytė

Kasdienybė šiek tiek kitokia, nei norėčiau, kad būtų. Vasario mėnesį patyriau traumą, tai aktyviai užsiimti fizinės formos palaikymu negaliu. Juk ir gydymas sustojo. Tad esu kažkur pusiaukelėje tarp gijimo ir ruošimosi pamažu (kiek mano traumuotas kelis leidžia) grįžti į sceną. Šokti negaliu – tai dainuoju, skaitau ir išmėginu save virtuvėje, atrasdama vis naujų receptų ir pradžiugindama ne tik save, bet ir kartu besikarantinuojančius.

 

Labai nudžiugau pastebėjusi, koks baleto pasaulis yra vieningas: kiek daug garsių balerinų ir mokytojų iš viso pasaulio dalinasi savo patarimais, nuotolinėmis pamokomis, ragina laikytis ir likti sveikus.

 

Baleto solistė Julija Turkina

Galvodama apie mūsų kasdienybę be baleto salės, kasdienių repeticijų ir spektaklių, norėčiau pakalbėti apie vis dėlto teigiamą šios situacijos pusę. Žinoma, mums, baleto artistams, be galo svarbi kasdienė mankšta, baleto pamokos, kūno stiprinimas; tą dabar visi norintys gali atlikti nuotoliniu būdu, prisijungę prie „Zoom“ programėlės. Mano rytas prasideda 10.50 val. nuo mankštos, raumenų pratimų su teatro kineziterapeute Marija. 12 val. vyksta baleto pamoka, kurią veda pedagogas Maximas Clefosas. Įsikibę kas kur, nors ir labai nepatogiai (aš laikausi už virtuvės stalviršio), darome lazdos pratimus ir, kiek leidžia erdvė, tris keturias kombinacijas viduryje. Žinoma, judesių atlikimo kokybė nėra labai gera, bet raumenys nepraranda tonuso. Prisijungia labai daug kolegų, o tai irgi labai palaiko, motyvuoja dirbti kartu, visi jaučiame bendrumą, nesvarbu, kad esame toli. Tikimės, kai tik bus galima, kuo greičiau pradėti repeticijas ir spektaklius, o tam reikia kiek įmanoma neprarasti formos.

 

Jei kalbėsime apie dvasinę pusę... Man atrodo, dabar toks laikas, kai gali pagaliau sustoti, pabūti su savimi, įsiklausyti į save, savo kūną, išmokti naujų dalykų, gali skaityti knygas, matyti ir vertinti pasaulį kitaip. Baletas ir čia neapleidžia. Vakar baigiau skaityti Serge’o Lifario prisiminimus, o šiandien Mario Liepos mirties metinių proga atsiverčiau jo knygą „Aš noriu šokti šimtą metų“, kurią skaitysiu jau ketvirtą kartą. Turiu ją nuo pat išleidimo 2003-iaisiais, kai Ilzė Liepa buvo atvykusi į Lietuvą jos pristatyti. Šią knygą kaskart skaitau kaip naują, vis atrandu sau artimų, aktualių dalykų. Įdomu skaityti tą pačią knygą penkiolikos ir trisdešimt vienų metų. Visai kitaip supranti, kitaip vertini, kitko pasisemi.

 

Spektaklių transliacijų dar neteko pamatyti, tačiau atsidarau savo „mediateką“ – mokyklinius įrašus, koncertus, egzaminus, senus LNOBT spektaklius. Tai norėjau padaryti jau seniai, tačiau vis trūko laiko ir kartais jėgų. Pasinaudojau ir proga aplankyti keletą muziejų nuotoliniu būdu: Luvrą, Ermitažą, taip pat Versalio rūmus. O šiaip visi stengiamės neliūdėti ir tikime, kad tai greitai pasibaigs, ir vėl galėsime grįžti į gyvą, ne nuotolinį baleto pasaulį.

 

Baleto artistė Dominyka Vosyliūtė

Nuo karantino pradžios pati bandžiau atlikti pamokas namie, daryti įvairius kūno stiprinimo pratimus. Dabar jau vyksta nuotolinės baleto pamokos, kurias veda mūsų teatro pedagogas, tad labai džiaugiuosi, kad, nors ir per kameras, galime dirbti visi kartu. Po pamokos susiskambiname su mūsų kineziterapeute ir atliekame daug pratimų visam kūnui stiprinti, formai palaikyti. Internete pasižiūriu įvairių įrašų, kaip namie dirba kiti artistai.

 

Baleto solistas Voicechas Žuromskas

Karantinas man dar kartą įrodė, kad labai sunku gyventi nieko neveikiant, o ypač nešokant. Fizinę formą palaikome nuotolinėmis pamokomis, kurios vyksta kasdien. Visi norintys prisijungia per „Zoom“ programą, pedagogas veda pamokas, na, o mes – kas virtuvėje, kas prie kėdės, kas balkone – žiūrime ir dirbame. Papildomai nuotolinius užsiėmimus neseniai pradėjo vesti mūsų jauna kineziterapeutė Marija. Be to, dabar jutube galima rasti pačių įvairiausių pamokų – reikia tik noro.

 

Po pamokų, kuriose pats dalyvauju, stebiu kitas pamokas, radau laiko detaliau paanalizuoti Nikolajaus Tarasovo knygą „Klasikinis šokis“, kuri man labai padeda dėstant suaugusioms moterims Neli Beliakaitės baleto akademijoje. Dėstymas dabar man tapo labai įdomus. Pavyzdžiui, šiandien buvo ypač užimta diena, nes iš pradžių buvo užsiėmimai su kineziterapeute, po jų – pamoka, vėliau nufilmavau vaizdo įrašą su pratimais ant grindų savo mokinėms, o vakare dalyvavau dar viename nuotoliniame užsiėmime.

Julija Stankevičiūtė. K. Pridotkaitės nuotr.
Julija Stankevičiūtė. K. Pridotkaitės nuotr.
Charlotte Lejeune. Asmeninio archyvo nuotr.
Charlotte Lejeune. Asmeninio archyvo nuotr.
J. Longley asmeninio archyvo nuotr.
J. Longley asmeninio archyvo nuotr.
Darija Seliukaitė. Asmeninio archyvo nuotr.
Darija Seliukaitė. Asmeninio archyvo nuotr.
Olesia Šaitanova. A. Zlunitzynos nuotr.
Olesia Šaitanova. A. Zlunitzynos nuotr.
Eimantė Šeškutė. Asmeninio archyvo nuotr.
Eimantė Šeškutė. Asmeninio archyvo nuotr.
J. Turkinos asmeninio archyvo nuotr.
J. Turkinos asmeninio archyvo nuotr.