7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nepasimiršę šokiai

Įspūdžiai iš baleto mokyklų baigiamųjų koncertų

Helmutas Šabasevičius
Nr. 27 (1264), 2018-09-07
Šokis
Edvinas Jakonis M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Edvinas Jakonis M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.

Pasibaigus mokslo metams dauguma Lietuvoje veikiančių šokio ir baleto mokyklų surengė baigiamuosius koncertus, kurių įspūdžiai per vasarą nepasimiršo, o artėjant naujam šokio sezonui prašosi bent trumpai užfiksuojami.

 

Pagrindinis M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus koncertas surengtas kaip įvairios mokslo metų pabaigą ženklinančios viešų pasirodymų programos dalis, jis vyko Šokio teatre birželio 16 d. ir šiek tiek konkuravo su septintuoju „Kūrybiniu impulsu“, tad norintieji sužinoti po Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro stogu besimezgančias Lietuvos choreografijos naujienas moksleivių Gala koncertą nemandagiai turėjo palikti dar jam nepasibaigus, kelių koncertinių numerių taip ir nepamatę.

 

Iš gerokai didesnio skaičiaus koncertui atrinkti trisdešimt šeši kūriniai, supažindinę su mokykloje puoselėjama įvairia šokio stilistika ir choreografiniais braižais. Parodyta šešiolika variacijų iš klasikinio paveldo, keletas mokyklos mokytojų sukurtų epizodų bei pačių moksleivių kūrybos fragmentų, gludintų pasitelkus improvizacijos pedagogo choreografo Vytauto Brazdylio pagalbą.

 

Iš klasikinių epizodų arba jų pagrindu sukurtų kompozicijų įsiminė koncerto pradžią nutvieskusi Lizos variacija, kurią atliko trečiokė Elzė Pilinkutė (mokytoja Jolanta Vymerytė), – užkrėtė jos nuotaika, mėgavimasis šokiu, be kurių tvirtas ryšys su žiūrovu beveik neįmanomas. Sudėtingą solo iš Grand pas Classique gerai pašoko dešimtos klasės moksleivė Barbora Gudavičiūtė (mokytoja Gražina Dautartienė). Muzikalumu, stilingomis judesių formomis nudžiugino aštuntokė Milda Luckutė (mokytoja Deimantė Karpušenkovienė), atlikusi variacijas iš baletų „Raimonda“ bei „Pachita“. Dešimtos klasės mokinė Paulina Čistovaitė trumpoje variacijoje išryškino dramatišką Esmeraldos paveikslą, o aštuntos klasės mokinė Lukrecija Vaitiekutė (mokytoja Neli Beredina) parengė retai matomą variaciją iš senovinio baleto „Faraono duktė“. Tvirtai, ryškiai, efektingai Agrippinos Vaganovos sukurtą Dianos variaciją iš „Esmeraldos“ šoko dešimtokė Vakarė Radvilaitė, o jos bendraklasės Rūtos Karvelytės variacijoje išryškėjo svajingas Auroros paveikslas (abiejų merginų mokytoja Gražina Dautartienė). Vienuoliktokė Goda Mikuckytė (mokytoja Jolanta Vymerytė) taip pat atliko „Pachitos“ variaciją, solo iš šiųmetės LNOBT naujienos – baleto „Korsaras“ – su įkvėpimu pašoko Viltė Lauciūtė, o Kamilė Pilibaitytė pasirinko temperamentingą Bakchantės šokį iš „Valpurgijų nakties“ (šių dvyliktokių mokytoja Audronė Domeikienė).

 

Ne tokios gausios Baleto skyriaus vaikinų pajėgos prisistatė klasikinių baletų ištraukomis: dešimtokas Pijus Ožalas (mokytojas Aleksandras Semionovas) šoko variaciją iš „Tuščio atsargumo“, vienuoliktokas Danielius Voinovas (mokytojas Petras Skirmantas) – iš „Esmeraldos“, dvyliktokas Martynas Čiučiulka (mokytojas Danielius Kiršys) – iš „Korsaro“. Iš visų vaikinų nugludintomis judesių formomis, šokio technika ir santūria elegancija išsiskyrė Edvinas Jakonis (mokytojas Petras Skirmantas), atlikęs variacijas iš „Esmeraldos“ ir „Spragtuko“.

 

Tarp klasikinių variacijų buvo ir vienas duetas – Adagio iš „Korsaro“, kurį šoko šių metų Baleto skyriaus diplomantė Dominyka Vosyliūtė (mokytoja Loreta Bartusevičiūtė-Noreikienė) ir Martynas Čiučiulka.

 

Koncerte viešėjo ir trys Rygos choreografijos mokyklos auklėtiniai. Vienuoliktokė Polina Kopilova šoko „Mirštančią gulbę“, devintokas Maratas Sultanovas – variaciją iš „Arlekinados“, o septintokė Keita Bloma – Nadeždos Beliajevos sukurtą šiuolaikinės choreografijos epizodą „Barefoot“.

 

Gala koncerte parodyta nemažai mokyklos mokytojų darbų, taip pat du Jurijaus Smorigino sukurti epizodai („Spindulėlį“ šoko šeštokė Alina Jazdauskytė, „Odę smičiui“ – septintokė Gilė Sakalauskaitė); Martyno Rimeikio „Ariją“ pagal Johanno Sebastiano Bacho muziką atliko Milda Luckutė.

 

Šokio turinio paieškomis, įsigilinimu į muziką, siekiu ją išgyventi stebino modernaus šokio specializacijos dvyliktokas Erikas Žilaitis („L“; mokytojos Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Sigita Juraškaitė), dvyliktokė Saulė Auglytė („42“), dešimtokė Paulina Čistovaitė („Žemės paukštis“; abiejų improvizacijos mokytojas Vytautas Brazdylis); galbūt kituose koncertuose dar pavyks pamatyti Vakarės Radvilaitės ir Deivido Dulkos interpretaciją „Take me with you“ pagal Craigo Davisono choreografiją (mokytojai Gražina Dautartienė ir Aleksandras Semionovas) ir dvyliktokių atliktą Mauro Bigonzetti kūrinio „Reflection. Cinque“ interpretaciją, modernaus šokio specializacijos dvyliktokės Dorėjos Atkočiūnas „Da gi lė lį“ (pagal lietuvių liaudies dainą „Augo kieme klevelis“; mokytojos Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Sigita Juraškaitė).

 

Koncerte parodytas moksleivių ir jų pedagogų darbas netrukus buvo įvertintas ir platesniame kontekste – birželio 21 d. Rygoje vyko Ketvirtasis tarptautinis Baltijos baleto šokėjų konkursas, kuriame jaunimo grupėje pirmą vietą pelnė Milda Luckutė (mokytoja Deimantė Karpušenkovienė), o būsimųjų profesionalų (pre-professional) grupėje vieną iš dviejų pirmųjų vietų užėmė Edvinas Jakonis (mokytojas Petras Skirmantas).

 

Į šio konkurso finalą pateko ir Vakarė Radvilaitė bei Ieva Eivaitė, kuri mokosi Nerijaus Juškos baleto mokykloje (mokytoja Rasa Taučiūtė). 

 

* * *

 

Mokslo metus koncertais baigė ir privačios baleto mokyklos, kurių veikla jau galėtų tapti kultūrinių ir socialinių tyrimų objektu. Iš pastaraisiais metais matytų programų šiemet išsiskyrė Nerijaus Juškos baleto ir šokių mokyklos (įkurtos 2010 m.) parengtas dviejų dalių vakaras Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (birželio 5 d.), jis galėjo sudominti ne vien moksleivių tėvelius, bet ir nesuinteresuotus šokio gerbėjus. Spektaklį „Stichijos“ režisavo choreografė Edita Stundytė – ji sukūrė nuoseklų, vaikų gebėjimams atsiskleisti tinkamą plastinį sprendimą, įdomius, organiškai vienas kitą keičiančius žemės, oro, vandens, ugnies gaivalus įkūnijusius reginius, o drauge su mokyklos pedagogais atskleidė net ir mažiausių šokėjų disciplinos įgūdžius.

 

Antroje dalyje parodyta „Šopeniana“ – mokyklos mokytojos ir choreografės Rūtos Kudžmaitės darbas, muzikalus, parengtas iš išradingai sukomponuotų grupių bei romantišką nuotaiką perteikiančių judesių. Šio epizodo solistai – Nerijus Juška ir LNOBT pagrindinė solistė Anastasija Čumakova. Birželio 3 d. savitas „Stichijų“ variantas buvo parodytas Kaune, spektaklį režisavo Daiva Raškauskienė ir Auksė Mikalajūnaitė, šokius sukūrė Nerijaus Juškos baleto mokyklos Kauno skyriaus mokytojos.

 

Nuo 2015 m. rudens Vilniuje veikianti Olgos Konošenko baleto studija baigiamąjį koncertą surengė birželio 3 d. Lenkų kultūros namuose, jame parodyti mokinių gebėjimams pritaikyti baletų „Gulbių ežeras“, „Romeo ir Džuljeta“, „Miegančioji gražuolė“, „Esmeralda“, „Bajaderė“, „Kopelija“ fragmentai, LNOBT baleto artistų Darijos Olefirenko, Isaaco Evanso, taip pat Modestos Butautytės kompozicijos. Choreografo Martyno Rimeikio „Pirmuosius žingsnius“, sukurtus pagal Maxo Richterio muziką, atliko Taisija Vasiljeva. Kartu su mokinėmis koncerte dalyvavo LNOBT solistė Nailia Adigamova ir pagrindinis solistas Romas Ceizaris.

 

Neli Beliakaitės Baltijos baleto akademija, įkurta 2015 m., Kongresų rūmuose (birželio 2, 3 d.) surengė koncertą „Vandenyno širdis“. Choreografiją sukūrė akademijos vadovė, kartu su vaikais dalyvavo baleto artistai Hilda Palkovskytė, Vita Nalivaikienė, Agnė Steponkevičiūtė, Ignas Armalis, Julija Turkina, Jonas Laucius.

 

Klaipėdoje veikianti Ingos Briazkalovaitės šokių mokykla „Coda“, įkurta 2008-aisiais, baigiamuosius koncertus jau šeštą kartą keičia tarptautiniu klasikinio ir šiuolaikinio šokio konkursu CODA – jame taip pat dalyvauja M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus moksleiviai, o visų dalyvių pasirodymus vertina šio skyriaus pedagogai.

 

Nuo 2009 m. gyvuojanti Eglės Špokaitės baleto mokykla, turinti skyrius Vilniuje ir Kaune, parengė vieno veiksmo spektaklį „Miegančioji gražuolė“, kurį režisavo šokėjas ir mokyklos pedagogas Žilvinas Beniuševičius. „Miegančiosios gražuolės“ spektakliai vyko Nacionaliniame Kauno dramos teatre (gegužės 13 d.) ir Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (birželio 2 d.). Pagrindinius vaidmenis atliko LNOBT pagrindinis solistas Genadijus Žukovskis ir mokyklos auklėtinė Kotryna Rudych; ji nuo šio rudens tęs mokslus Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriuje. Spektaklyje taip pat dalyvavo Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto artistai Valerijus Osadčenka ir Aurimas Tiškevičius.

 

Ruduo Lietuvos baleto mokyklų ir studijų sąrašą pakoregavo – jame nebeliko Eglės Špokaitės baleto mokyklos. Jos įkūrėjų Eglės Špokaitės ir Kristinos Sliesoraitienės keliai išsiskyrė, nuo šiol Eglė Špokaitė daugiausia dėmesio skirs 2016 m. jos įsteigtam San Diego baleto institutui (Ballet Institute of San Diego).

 

Eglės Špokaitės baleto mokyklos veiklą pratęs Lietuvos tarptautinė baleto akademija. Ambicingo naujojo pavadinimo pristatymas vyko rugpjūčio 22 d. Vilniuje, viešbutyje „Radisson Blu Lietuva“. Per pristatymą paaiškėjo, kad mokykloje dirbs tie patys pedagogai, jos struktūra lieka tokia pati, jai vadovaus Kristina Sliesoraitienė. Vilniaus skyriaus meno vadovai bus Aušra Šimkutė ir Žilvinas Beniuševičius, Kauno – Rasa Drazdauskaitė-Birbalienė. Viena naujovių – įkurtas šiuolaikinio šokio skyrius, kuriam vadovaus Sigita Juraškaitė. Pristatyme mokytojų sukurtus klasikinio šokio epizodus atliko Jogailė Staikūnaitė ir Elena Navikaitė, su šiuolaikinio šokio estetika ir principais supažindino Mėtos Peldžiūtės ir Mykolo Jocio pasirodymai.

 

Taip pat informuota apie šios mokyklos mokines, tęsiančias baleto studijas žinomose pasaulio baleto mokyklose: trejus metus pasimokiusi Eglės Špokaitės baleto mokykloje, Karališkosios baleto mokyklos (Royal Ballet School) Londone antroje klasėje studijuoja Vilniaus skyriaus moksleivė Krista Vaitkevičiūtė; kaunietei Austėjai Medekšaitei pavyko tapti viena iš kelių užsieniečių, priimtų į Paryžiaus operos Baleto (Ballet de l'Opéra de Paris) mokyklą, o Liepa Mikaliūnaitė, kuri mokėsi ne tik Eglės Špokaitės baleto mokykloje, bet ir M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriuje (ji dalyvavo ir šių metų Gala koncerte), buvo priimta į Amerikos baleto teatro (American Ballet Theatre) mokyklą Niujorke.

Žymos:
M.K. Čiurlionio menų mokykla, Vytautas Brazdylis, Elzė Pilinkutė, Jolanta Vymerytė, Barbora Gudavičiūtė, Gražina Dautartienė, Milda Luckutė, Deimantė Karpušenkovienė, Paulina Čistovaitė, Lukrecija Vaitiekutė, Neli Beredina, Agrippina Vaganova, Vakarė Radvilaitė, Rūta Karvelytė, Goda Mikuckytė, Viltė Lauciūtė, Kamilė Pilibaitytė, Audronė Domeikienė, Pijus Ožalas, Aleksandras Semionovas, Danielius Voinovas, Petras Skirmantas, Martynas Čiučiulka, Danielius Kiršys, Edvinas Jakonis, Dominyka Vosyliūtė, Loreta Bartusevičiūtė-Noreikienė, Jurijus Smoriginas, Alina Jazdauskytė, Gilė Sakalauskaitė, Martynas Rimeikis, Erikas Žilaitis, Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė, Sigita Juraškaitė, Saulė Auglytė, Deividas Dulka, Dorėja Atkočiūnas, Ieva Eivaitė, Nerijaus Juškos baleto ir šokių mokykla, Rasa Taučiūtė, Edita Stundytė, Rūta Kudžmaitė, Nerijus Juška, Anastasija Čumakova, Daiva Raškauskienė, Auksė Mikalajūnaitė, Olgos Konošenko baleto studija, Daria Olefirenko, Modesta Butautytė, Taisija Vasiljeva, Nailia Adigamova, Romas Ceizaris, Neli Beliakaitės Baltijos baleto akademija, Hilda Palkovskytė, Vita Nalivaikienė, Agnė Steponkevičiūtė, Ignas Armalis, Julija Turkina, Jonas Laucius, Inga Briazkalovaitė, Šokių mokykla Coda, Eglės Špokaitės baleto mokykla, Žilvinas Beniuševičius, Genadijus Žukovskis, Kotryna Rudych, Eglė Špokaitė, Kristina Sliesoraitienė, Lietuvos tarptautinė baleto akademija, Aušra Šimkutė, Rasa Drazdauskaitė-Birbalienė, Jogailė Staikūnaitė, Elena Navikaitė, Mėta Peldžiūtė, Mykolas Jocys, Krista Vaitkevičiūtė, Austėja Medekšaitė, Liepa Mikaliūnaitė, Helmutas Šabasevičius
Edvinas Jakonis M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Edvinas Jakonis M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Paulina Čistovaitė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte.
Paulina Čistovaitė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte.
Dominyka Vosyliūtė ir Martynas Čiučiulka M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Dominyka Vosyliūtė ir Martynas Čiučiulka M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Kamilė Pilibaitytė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Kamilė Pilibaitytė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Milda Luckutė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Milda Luckutė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Liepa Mikaliūnaitė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Liepa Mikaliūnaitė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Erikas Žilaitis M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Erikas Žilaitis M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Rygos choreografijos mokyklos auklėtinė Polina Kopilova M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Rygos choreografijos mokyklos auklėtinė Polina Kopilova M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Vakarė Radvilaitė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Vakarė Radvilaitė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Saulė Auglytė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.
Saulė Auglytė M.K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus Gala koncerte. T. Ivanausko nuotr.