7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
Rengėjų inf.
Nr. 39 (1191), 2016-12-02
Šokis Anonsai

Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6)
Gruodžio 9 d. 19:00 val.  


Choreografija - Aira Naginevičiūtė
Garso režisūra - Vladas Dieninis ir Gediminas Jakubka
Scenografija - Arūnas Adomaitis
Kostiumai – Laura Darbutaitė
Šviesos – Andrius Matusevičius
Šokis – Erika Vizbaraitė, Goda Laurinavičiūtė, Greta Grinevičiūtė, Sigita Juraškaitė ir Agnietė Lisičkinaitė

Spektaklio trukmė - 50 min.
Remėjai: Lietuvos kultūros taryba, Menų agentūra ARTSCAPE

Spektaklis „Chimeros karoliai“ – tai šokio, muzikos, ritmo, garso bei scenografijos instaliacijos laboratorijos rezultatas. Jau penketą metų kartu su kompozitoriumi Vladu Dieniniu eksperimentuodama garso ir šokio sandūroje, šiame spektaklyje Aira Naginevičiūtė tęsia judesiu ir šokiu kuriamos muzikos kryptį. Pasitelkdamos įvairias konstrukcijas, objektus, aplinką ir savo kūnus šokėjos kuria garsines skulptūras čia ir dabar. Šokėjai siekia transformuoti akustinius erdvės signalus į optines struktūras, nematomą paversti matomu.
Spektaklyje penkios skirtingų patirčių ir amžiaus šokėjos įkūnija galingus moteriškus archetipus, siejamus su mitine pabaisa. Ugnimi alsuojanti moteriško prado būtybė gali būti nenuspėjama, pavojinga, švelni, mylinti ar motiniška. Šokėjos lyg karolius veria savo troškimus ir iliuzijas, ant išgyventos patirties augina naują odą, taip kaupdamos išmintį ir tvirtybę. Spektaklio „moteris” netelpa į įprastus, mūsų amžiaus, moters grožio sampratos rėmus. Kostiumų dailininkės ir choreografės dėka, moterų kūnai deformuojami ir keičiami, tačiau neįprastos estetikos kūno transformacijos tuo pačiu žymi jų stiprybės ir moteriško gaivalo išraišką.
Šiuolaikinio šokio teatro AIROS spektaklis „Chimeros karoliai“ (choreografė Aira Naginevičiūtė)  2016 m. kovą atidarė prestižinę Šendženo eksperimentinio teatro bienalę Shenzhen Futian.  Anot Šendženo eksperimentinio teatro bienalės vykdančios direktorės GUO QI, spektaklis „Chimeros karoliai“ patraukė  Kinijos žiūrovų dėmesį  išskirtine šokio, muzikos, ritmo, garso bei scenografijos vienove.
Choreografė Aira Naginevičiūtė: „Visas spektaklis buvo nuolatinis ieškojimas – kaip sukurti nematomą muziką, išdėstyti choreografiją erdvėje nepririšant šokėjo prie tiesioginio sąlyčio su daiktais. Eksperimentuojant tarp kitų garso išgavimo būdų, atsirado grojimas valais, kurie savo garsu artimi styginiams instrumentams, su balsų prieskoniais. 
Taip pat labai netikėta, kai scenografija tampa ypatingo garso instrumentais – kai tikimasi vieno garso, o išgaunamas (kaip buvo mums) obertonas, ir tai yra vienas iš atsitiktinumų. Buvo labai įdomu, kaip surasti vaizdo, garso, šokio, personažų vienovę ir suvesti viską į vieną bendrą partitūrą, nes kiekviena šokėja, be to, kad kuria savarankišką personažą, turi ir atskirą muzikinę liniją, kurios metu atsiranda polifonija.“
Aira Naginevičiūtė – Lietuvos šiuolaikinio šokio choreografė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė. Per savo kūrybinę karjerą subūrusi ir vadovavusi ne vienai trupei, 2013 m. A. Naginevičiūtė įkūrė profesionalų šokio teatrą AIROS, debiutavusį spektakliu „Chimeros karoliai“. A. Naginevičiūtė - pirmoji Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėja, apdovanota aukščiausiu teatro apdovanojimu – Auksiniu scenos kryžiumi už spektaklio „Processus“ (2003) pastatymą. Auksiniams scenos kryžiams buvo nominuoti dar trys Airos Naginevičiūtės spektakliai „Nėščia tyla“ (2004), „Chimeros karoliai“ (2013) ir „Stiklo sodai“ (2015). 

 Bilietus į spektaklį „Chimeros karoliai“ galite įsigyti TIKETA kasose, internetu - TIKETA tinklalapyje. Bilietų kaina – 10€ /12€, taikomos nuolaidos.