7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Skelbiama šokio tyrinėjimo platfomos „bitės“ programa

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1186), 2016-10-28
Šokis Anonsai

Lapkričio 17 – 19 d. Vilniuje bursis talentingi ir išradingi šiuolaikinio šokio šokėjai beigi kūrėjai. Septynis metus iš eilės šokio gerbėjus rudeniniams susitikimams būręs „Bičių sąskrydis“ šiemet sugrįžta atsinaujinęs. Kasmet vis tobulėjęs, keitęsis, šokio festivalis ir toliau plečiasi, tad nė nebetelpa į savo rėmus ir matuojasi naują – šokio tyrinėjimo platforma „Bitės“ – pavadinimą. Šio renginio žiūrovai taip pat kviečiami atsiverti ir pasiruošti naujiems šokio pasaulio potyriams, eksperimentams bei netikėtoms idėjoms. Jų laukia daug dar niekur nerodytų premjerų, projektų bei būsimų kūrinių eskizų, kurių dalis gimė specialiai šiai platformai.

Šokio tyrinėjimo platforma „Bitės“ unikali tuo, kad yra skirta tiek profesionalams, tiek jauniems, pradedantiems kūrėjams, dirbantiems šiuolaikinio šokio srityje. „Bitės“ plačiai publikai pristato eksperimentinio šokio projektus, eskizus, atskleidžia dalį kūrybinio proceso subtilybių bei stebina įvairaus šokio bei kitų meno sričių sintezėmis, kurios dažnai būna netikėčiausių atradimų šaltinis. Reikia pridėti ir tai, kad čia toli gražu neapsiribojama vien tuo, ką žiūrovai pamato scenoje: šokėjai turi galimybę tobulintis platformos organizuojamuose seminaruose ir kūrybinėse dirbtuvėse, be to, skatinamas Lietuvos bei užsienio šalių kūrėjų bendradarbiavimas, kurio vaisiai ir pristatomi žiūrovui.

Viena didžiausių „Bičių“ intrigų – savaitę truksiantis projektas, organizuojamas bendradarbiaujant su Suomijoje dirbančiu lietuvių šokėju bei choreografu Andriumi Katinu. „Mane domina choreografija, kurios pagrindas yra žmogaus, jo kūno santykis su objektais. Be to, minimalistinis idėjos įgyvendinimas, derinamas kartu su plačia fizine kūno raiška.“ – apie būsimo reginio stilistiką užsimena A. Katinas. Kartu su choreografu dirbsiantys projekto dalyviai – Sigutė Juraškaitė, Giedrė Jankauskienė, Rūta Butkus, Petras Lisauskas ir Greta Grinevičiūtė – kol kas paslaptyje laikomoje galerijos tipo erdvėje lapkričio 18 d. žiūrovams pristatys savaitę truksiančių bendrų eksperimentų rezultatą.

Dar vienas tarptautinis „Bičių“ inicijuotas projektas, organizuojamas kartu su suomių trupe „no.ones.dance“ – spektaklis „In invisible Garden“. Ši trupė atvyks į Vilnių su jau subrandinta idėja, paruoštu pagrindu darbui, o lietuvių šokėjai įsijungs į jau prasidėjusį kūrybinį procesą ir dirbs savaitę kartu. Nuo projekto su A. Katinu labiausiai šis skiriasi tuo, kad jo dalyviai – jaunieji šokėjai, dar tik būsimi šokio profesionalai. Prie „no.ones.dance“ prisijungsiantys lietuviai – M.K. Čiurlionio menų mokyklos mokiniai bei kiti talentingi šokėjai iš Kauno ir Vilniaus miestų. Šio projekto rezultatas, kaip ir likusioji platformos programa, lapkričio 19 d. bus pristatytas Vilniaus „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje.

Tą pačią, paskutiniąją dieną laukia ir dar vienas ryškus šokio tyrinėjimo platformos akcentas – vyriškas Mariaus Paplausko ir Mariaus Pinigio duetas „(g)round zero“. Ši šokio spektaklio premjera jungs šiuolaikinį ir gatvės šokius. Joje bus ieškoma naujų judesių raiškos galimybių ir savito judėjimo žodyno, kartu plečiant spektaklyje dalyvaujančių šokėjų techninius ir kūrybinius sceninės raiškos būdus. „(g)round zero“ dominuojanti jėga – vyriška energija, kova, konkurencija, žaidimas. Taip pat tai ir dviejų žmonių bandymas išlikti kartu, kuriam reikalinga nauja judesių raiška – kartais sustiprinanti ir atskleidžianti individualias stiprybes, kartais susilpninanti ir išryškinanti individualius trūkumus, bet visada išplečianti galimybių ribas. 

Taip pat „Bičių“ programoje žiūrovai išvys M.K. Čiurlionio menų mokyklos  auklėtinės Valerijos Gneuševos kūrinį, šokio trupės „Ba.La“ pasirodymą „Gaidys“, LMTA absolvenčių Viktorijos Bobinaitės ir Juditos Šečkutės duetą „Trajektorijos“, trupės „Freedom of movement“ būsimo spektaklio „State of Flow“ eskizą, naują Petro Lisausko performansą bei Agnietės Lisičkinaitės, Godos Žukauskaitės, Gretos Grinevičiūtės ir Sigitos Juraškaitės ekspermentinius darbus.

Šių metų programa kaip niekada plati ir įvairiapusė, taigi visi žiūrovai tikrai galės atrasti kažką naujo, nematyto ir verčiančio susimąstyti

Daugiau informacijos apie programą, atlikėjus bei bilietus galite rasti www.bitesdance.lt.