7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje – strateginis Šiaurės ir Baltijos šalių šokio bendruomenės suvažiavimas

Rengėjų inf.
Nr. 31 (1183), 2016-10-07
Šokis Anonsai
„keðja“ suvažiavimas Klaipėdoje. V. Petriko nuotr.
„keðja“ suvažiavimas Klaipėdoje. V. Petriko nuotr.

Spalio 13–16 d., Vilniuje vyks dvyliktasis didžiausio Šiaurės ir Baltijos šalių scenos menų tinklo „keðja“ suvažiavimas. Per sostinėje vyksiantį renginį tarptautiniu pavadinimu „Digesting Dance“ bus nagrinėjama šokio suvokimo tema, rengiami praktiniai seminarai, organizuojamos šokio ekspertų diskusijos, pristatomi Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjai ir sprendžiami tolesnio „keðja“ gyvavimo klausimai.

Proga dar kartą prisistatyti Europos šalims

Šiaurės ir Baltijos šalių šiuolaikinio šokio tinklas „keðja“, įgyvendinantis glaudų Šiaurės ir Baltijos šalių šokio organizacijų ir meno kūrėjų bendradarbiavimą, savo veiklą pradėjo 2008 m. ir šiuo metu vienija apie 12 organizacijų iš skirtingų valstybių. „keðja“ suvažiavimas Lietuvoje vyks jau trečią kartą: pirmą vyko Vilniuje 2008 m., antrą – Klaipėdoje 2013 m. 

Vilniuje vyksiantis suvažiavimas taps svarbiu įvykiu devintus metus gyvuojančiam tinklui – bus tikslinami jo tolesni organizaciniai planai ir projektai, šalies sostinėje viešės daugelis tinklui priklausančių organizacijų ir jų atstovų. Vienos renginio organizatorių – Šiuolaikinio šokio asociacijos pirmininkės Linos Puodžiukaitės-Lanauskienės – teigimu, tai bus puiki proga Lietuvai pristatyti savo kūrėjus, gilinti bendradarbiavimą, mainus, rasti idėjų ir laiko naujiems projektams kurti.

„Manau, Lietuvai tai puiki proga ne tik pristatyti savo šiuolaikinio šokio produkcijas, bet ir dar kartą prisistatyti kitoms Europos šalims kaip šiuolaikiškai valstybei, kurioje šiuolaikinis menas užima rimtas pozicijas, yra profesionalus ir rimtai atstovauja Lietuvai tarptautiniuose festivaliuose, projektuose. Pačiam tinklui šis suvažiavimas svarbus, nes per jį bus patvirtintas tolesnis „keðja“ egzistavimas ir kryptis teikiant paraišką Europos fondų finansavimui gauti. Tarpiniai susitikimai jau vyko ne kartą, bet smagu, kad svarbiausias jų įvyks Vilniuje“, – džiaugėsi L. Puodžiukaitė-Lanauskienė ir pridūrė, kad po „keðja“ suvažiavimo Klaipėdoje apie mūsų šalį kolegos atsiliepia labai pozityviai, o tai, pasak jos, visada malonu girdėti.

Ketina tęsti tinklo veiklas

Šis projektas buvo įgyvendinamas dviem etapais – 2008–2010 m. ir 2012–2015 m. Jo sėkmė paskatino organizacijas partneres įvairiose regiono šalyse tęsti bendrą veiklą ir toliau plėtoti šiuolaikinio šokio tinklą, kurio abiejų etapų sėkmę pripažino Europos Sąjunga, vertindama projekto rezultatus ir finansuodama tinklo veiklas.

„Šis projektas ne tik skatina menininkų mobilumą, bet ir leidžia konstatuoti šokio meno sklaidai kylančias kliūtis, tirti infrastruktūrines problemas, dalytis partnerių patirtimi, diskutuoti meniniais klausimais, kelti šio regiono šokio vadybos kvalifikaciją, įtvirtinti regiono tarpkultūrinius ryšius ir tarptautinį pačių šokio kūrėjų bendradarbiavimą“, – sakė kita projekto organizatorė – menininkų grupės „Žuvies akis“ vadovė Goda Giedraitytė.

Tęsdami tinklo veiklas „keðja“ partneriai ir toliau yra numatę rengti šokio bendruomenės suvažiavimus. Praėjusių metų rudenį jis vyko Hamerfeste (Norvegija), šiemet vyks Vilniuje, o 2017 m. numatomas Arhuse (Danija). 

Vilniuje nagrinės šokio suvokimą

Kiekvienas „keðja“ suvažiavimas nagrinėja tam tikrą temą. Kitą savaitę Vilniuje vyksiančiame renginyje tarptautiniu pavadinimu „Digesting Dance“ bus nagrinėjama šokio suvokimo tema. „Analizuojama, kaip šokį suvokia įvairaus amžiaus, patirties, socialinių grupių žmonės, diskutuojama, kaip reikia ugdyti šokio suvokimą, kokios kyla problemos suvokiant kitos šalies ar kultūros šokį ir panašiai“, – paaiškino renginio idėjos autorė, choreografė, Šiuolaikinio šokio asociacijos tarybos narė Birutė Banevičiūtė. 

Į keturias dienas truksiantį suvažiavimą atvyks ir savo patirtimi bei įžvalgomis dalysis žymūs šokio srities profesionalai: Efva Lilja iš Švedijos, Eeva Anttila iš Suomijos, Gediminas Karoblis iš Norvegijos, Siegmaras Zacharias iš Vokietijos, Yaronas Abulafia iš Nyderlandų ir kiti.

Parodys žymiausių choreografų darbus

„keðja“ suvažiavimus, be paskaitų, plenarinių diskusijų, seminarų, sudaro ir meninė vakaro programa. Šiųmetis suvažiavimas – ne išimtis. Tarptautinei šokio bendruomenei bus pristatyti naujausi lietuvių kūrėjų darbai: Vyčio Jankausko „Akloji dėmė“, Airos Naginevičiūtės „Melancholijos bokštai“, urbanistinio šokio teatro „Low Air“ spektaklis „Šventasis pavasaris“, „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią 2015 m. choreografiją apdovanotas Martyno Rimeikio vienaveiksmis baletas „Visur, kur mes nebuvom“, šokio teatro „Dansema“ spektaklis „Spalvoti žaidimai“, laimėjęs „Auksinį scenos kryžių“ kaip geriausias 2015 m. spektaklis vaikams. 

Taip pat jaunieji kūrėjai: Miglės Praniauskaitės darbas „Rekonstruoti“ ir Linos Puodžiukaitės-Lanauskienės spektaklis „Juodvarniai“, kuriame šoka M. K. Čiurlionio menų mokyklos šiuolaikinio šokio specializacijos vyresniųjų klasių mokiniai.

„Kadangi „keðja“ vienija Šiaurės ir Baltijos šalių šokio lauko atstovus, skatina įvairiapusį tame lauke veikiančių asmenų, taip pat ir meninį, bendradarbiavimą, į šių metų meninę programą įtraukėme Kauno šokio teatro „Aura“ ir Klaipėdos šokio teatro „PADI DAPI Fish“ projektus, kurtus su norvegų menininkais. „Aura“ su Norvegijos šokio trupe „Panta Rei“ pristatys spektaklį „Godos“ – apie godojančias šių laikų moteris. „PADI DAPI Fish“ su norvege Annika Ostwald, dramaturgu PeO Sandersu ir tekstų autore Vaiva Grainyte kvies pasivaikščioti po įvairias Vilniaus vietas ir išgirsti pasakojimų apie laimę“, – dar vieną meninės programos dalį pristatė jos organizatorė, šiuolaikinio šokio kritikė Ingrida Gerbutavičiūtė. 

„Pitching Session“ programoje dalyvaus Rūta Butkus, Ula ir Bartė Liagaitės, Andrius Mulokas, Marius Pinigis ir Marius Paplauskas, Vilma Pitrinaitė, Indrė Puišytė, Austėja Vilkaitytė ir kt. Čia prisistatys ir kolegos iš Šiaurės šalių, bus svečių iš Vengrijos ir Vokietijos.

Strateginiai „keðja“ suvažiavimo partneriai yra Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos edukologijos universitetas ir Menų spaustuvė. Susitikimą Vilniuje organizuoja Šiuolaikinio šokio asociacija, menininkų grupė „Žuvies akis“ ir Lietuvos šokio informacijos centras. Suvažiavimą kofinansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaurės šalių kultūros fondas.

 

„keðja“ suvažiavimas Klaipėdoje. V. Petriko nuotr.
„keðja“ suvažiavimas Klaipėdoje. V. Petriko nuotr.