7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kūrybinis impulsas 5“ – LNOBT choreografinės kūrybos derlius

LNOBT inf.
Nr. 21 (1173), 2016-05-27
Šokis Anonsai

Kartą per metus Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro žiūrovai kviečiami į išskirtinį vakarą, kuriame pristatoma teatro baleto artistų choreografinė kūryba. Birželio 2 d. 19 val. vyks choreografinių miniatiūrų vakaras „Kūrybinis impulsas 5“. 

Jau penkerius metus vykstančios LNOBT baleto meno vadovo Krzysztofo Pastoro inicijuotos choreografijos dirbtuvės „Kūrybinis impulsas“ trupės šokėjams suteikia galimybę išbandyti save nauju amplua: sukurti šokio kompoziciją, dalyvauti kolegos pastatytoje miniatiūroje, o gal išbandyti jėgas kuriant scenografiją, kostiumus ir pan. Šis projektas jau davė vaisių – vieno pirmųjų jo dalyvių Martyno Rimeikio vienaveiksmis baletas „Visur kur mes nebuvom“ rodomas didžiojoje scenoje, apdovanotas šalies teatralų, o 2017 m. lapkritį LNOBT planuojama ir „ilgojo metražo“ M. Rimeikio baleto premjera. 

Savaime kyla klausimas: kieno eilė dabar? Kuri (-is) iš projekto dalyvių netrukus pasirodys taip pat ryškiai? O gal naujasis talentas jau gimė, tik mes dar to nežinome? Kaip sužinoti? Ateiti ir pamatyti. 

Birželio 2-ąją savo darbus pristatys vienuolika pradedančių ir jau užsirekomendavusių choreografų. Bene labiausiai išplėtotą kompoziciją „Tiesa ar drąsa?“ publikai pateiks Živilė Baikštytė. Scenografiją kuria Marius Miliauskas, šoks Mantas Daraškevičius, Kristina Gudžiūnaitė, Rūta Juodzevičiūtė, M. Miliauskas, Urtė Bareišytė, Voicechas Žuromskas.

Eligijus Butkus kuria kompoziciją solistų duetui „Juodos grindys“ pagal Jono Jurkūno muziką. Scenografija ir kostiumai – Martos Vosyliūtės, šoks Neringa Česaitytė ir Ernestas Barčaitis. 

Pagal Onutės Narbutaitės muziką kompoziciją „Étoiles“ pristatys Kipras Chlebinskas (kostiumai Mildos Čergelytės, šoks Marta Rueda Blanco, Greta Gylytė, Inga Cibulskytė, Maja Dolidzė, Agnė Ramoškaitė).

Kūrybinis Jelenos Lebedevos ir Olgos Rudiakevič-Steponkienės tandemas parodys Botticelli paveikslo įkvėptą „Pavasarį“ pagal Giedriaus Puskunigio muziką (scenografija J. Lebedevos, šoks Olga Konošenko, Igoris Zaripovas, Romas Ceizaris, G. Gylytė, ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Jonas Laucius, Gohar Mkrtchyan, Haruka Ohno, A. Ramoškaitė, Eimantė Šeškutė). 

Vakaro metu publika taip pat išvys Vaidos Šniurevičiūtės „Keistas mintis“ pagal Ólafuro Arnaldso muziką (šoks G. Mkrtchyan, A. Ramoškaitė, Agnė Steponkevičiūtė, Karolis Šemetas, Davidas Ollero Santos). 

Daria Olefirenko kuria solo miniatiūrą pagal Loreenos McKennitt muziką (kostiumai Viktorijos Zajac, šoks Marta Rueda Blanco), Vesta Gineitytė – kompoziciją „Tekantis“ pagal Nilso Frahmo muziką (šoks Ugnė Milerytė, N. Česaitytė, Greta Leitonaitė). Nedideles miniatiūras „– 39“ ir „Apie moteris ir meilę“ pagal Ólafuro Arnaldso ir Qigango Cheno muziką projektui stato Vasara Visockaitė (šoks Rūta Karvelytė, Charlotte Lejeune, E. Šeškutė). Agnė Steponkevičiūtė kuria „Insides“ pagal Jono Hopkinso muziką (A. Steponkevičiūtės scenografija, šoks Ignas Armalis, Aistis Kavaliauskas, J. Laucius, C. Lejeune, Miquelis Lozano, H. Ohno, Karolis Šemetas, Julija Turkina). 

Projekte toliau dalyvauja ir Martynas Rimeikis. Publika išvys jo kompoziciją „Vienas“ septyniems šokėjams pagal Monikos Liu, Marijaus Aleksos ir Aurimo Rimeikio muziką (šoks E. Butkus, Genadijus Žukovskis, Stanislavas Semianiura, Andrius Žužžalkinas, Jeronimas Krivickas, M. Lozano, D. Ollero Santos).

„Kūrybiniame impulse“ bene kasmet dalyvauja ir choreografė Edita Stundytė. Šį kartą ji parengė „Žvilgsnį“ U. Bareišytės ir J. Krivicko duetui pagal Johno Cage’o muziką ir savo scenografiją. 

Kompozicijų šviesų dizainą kuria Levas Kleinas ir Andrius Žužžalkinas, daugelio miniatiūrų kostiumų dailininkės yra Jolanda Imbrasienė ir Jelena Lebedeva, vaizdo projekcijų autoriai – Imanto Boiko ir Deividas Podvolskis. 

LNOBT baleto direktorė Rūta Butvilienė pastebi: „Kūrybinio impulso“ programa sėkmingai vyksta jau penkerius metus ir sulaukia didelio trupės susidomėjimo. Džiugu tarp choreografų matyti naujus veidus, džiugu sekti kūrybinį kelią ir dalyvaujančių jau penktus metus, daugėja ir dalyvaujančių šokėjų skaičius. Projektas – ne vien gražūs įspūdžiai žiūrovams, jis svarbus ir baleto trupės tobulėjimui, šokėjams, kurie atsakingai mąsto apie savo ateitį. „Kūrybinis impulsas“ padeda kūrybinėms svajonėms virsti realybe.“