7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Godos“ sostinėje

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1173), 2016-05-27
Šokis Anonsai
L. Vansevičienės nuotr.
L. Vansevičienės nuotr.

Sekmadienio vakarą „Menų spaustuvėje“ vilniečiai pagaliau išvys su išskirtine sėkme pasaulio ir Lietuvos scenose sušoktą premjerinį Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklį „Godos“. „Godų“ kūrybinei komandai jau triskart bisavo išrankumu pasižyminti Florencijos ir Norvegijos teatrų publika, žiūrovai Lietuvos regionuose bei Kaune ir Klaipėdoje.
Netrukus „Godos“ skries per Atlantą į Sietlą, į tarptautinį šokio festivalį „Beyond the Treshold“. Beje, fotografijose užfiksuoti šio spektaklio šokėjai, tapo šio festivalio afišos veidu. Gautas kvietimas rudenį spektaklį šokti Turine, o festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ „Godos“ pripažintos geriausiu metų spektakliu.

Godoja trys choreografės
Pirmąją spektaklio dalį Kauno šokio teatro šokėjai kūrė Norvegijoje su chorografėmis Pia Holden ir Anne Ekenes. Antoji dalis gimė Lietuvoje – su choreografe B. Letukaite. Kūrėjus jungė tik tema, tad  abi spektaklio dalys – visiškai skirtingos. Po ilgų svarstymų, pokalbių su praeiviais gatvėse, kavinėse ir su kūrybine komanda, ką gi reiškia jau nunykęs archaiškas žodis „godos“, choreografės užsidarė repeticijų salėse. 
Nors norvegų kalboje žodžio „godos“ atitikmens nėra, kūrėjoms sėkmingai pavyko atrasti sąsajas ir jungtis su lietuviškaja moterų kultūra – besiskiriančia nuo norvegių istorijos ir, visgi, labai panašia.
Lietuviškosios dalies inspiracija (chor. B. Letukaitė) tapo gaivališka praeitis ir jos atspindžiai šiandienos žmoguje. Antrojoje spektaklio dalyje matome labiau futuristinę – ateities viziją, su praeities ataudais. 

Profesionalų tandemas
Muziką spektakliui sukūrė kompozitorius Antanas Jasenka, ilgametis B. Letukaitė kūrybinis bendražygis. Kūrėjai puikiai jaučia vienas kito vibracijas, tad jų tandemas ne atsitiktinai duoda geriausius rezultatus. 2015 m. geriausiu metų spektakliu tapęs B. Letukaitės spektaklis „Padaryk iš manęs jugiklį“, atnešė „Fortūnos“ apdovanojimą ir kompozitoriui A. Jasenkai. 
Kuriant „Godų“ garso takelį, norvegiškoji spektaklio dalis gimė jau pagal sukurtą muziką, tuo tarpu B. Letukaitės dalyje kompozitoriui teko atsispirti nuo choreografinio piešinio.
Talentingai sukurta muzika suteikia sparnus minčiai, skrydį vaizduotei ir atgaivina tai, kas negyva, perkelia ten, kur nebeįmanoma nukeliauti. Būtent tokia A. Jasenkos muzika – nunešanti į praeitį ir į praskleidžianti ateities šydą.

Vaizdo projekcijose – virpanti praeitis
Spektaklyje naudojamos ir video projekcijos, kurias sukūrė Saulius Paliukas. Jose subtiliai virpa stilizuoti močiučių austų juostų raštai, persikeliantys ir į choreografiją, tačiau jos neužgožiantys ir jai netrukdantys. 
Spektaklio pasaulyje susipina praeitis, dabartis ir ateitis, susitinka moteriškas jausmingumas, paslaptingos mitologijos būtybės ir futuristinio pasaulio vizijos. Subtiliai užsimindami apie lietuvių mitus ir legendas, šokėjai juda raštais ir formomis, ritmu primenančiu audimo staklių taukšėjimą. Prie šių staklių prisėda godojantis šiandienos žmogus, kurio išausta juosta tokia kaip gyvenimas: marga mintimis, kokie mes esame dabar ir kokiais tapsime netolimoje ateityje.

Kauno šokio teatras „Aura“, 
Spektaklis „Godos“. Premjera!
Gegužės 29 d., 19 val., „Menų spaustuvėje“, Vilniuje

L. Vansevičienės nuotr.
L. Vansevičienės nuotr.