7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spektaklio „Monstras“ premjera Kaune

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1145), 2015-11-06
Šokis Anonsai
„Monstras“. L. Vansevičienės nuotr.
„Monstras“. L. Vansevičienės nuotr.

Lapkričio 5 d. Kauno šokio teatras „Aura“ kauniečius pakvies į šokio spektaklio „Monstras“ premjerą. Ši premjera – bendras tarptautinės „Auros“ trupės ir Prancūzijos šiuolaikinio šokio kompanijos „Cie Samuel Mathieu“ darbas. Žmogaus žvėriškumo fenomenas priespaudą patyrusiose šalyse – tema, kuriai daug laiko paskyrė choreografas Samuelis Mathieu.

Prancūzijoje kuriantis choreografas tyrinėjo priespaudą patyrusių Europos šalių patirtį, bandydamas suvokti, kaip visa tai veikia dabartinį žmonių gyvenimą. Kurdamas spektaklį choreografas gilinosi į istoriją, bendravo su menininkais ir kitais žmonėmis, siekdamas suprasti ir pajusti tautos ypatumus.

Nors spektaklis ir kalba apie priespaudos pasekmes visuomenėje, kartu pažadina mintis ir apie šiandienos monstrus, suteikiančius žiniasklaidai vis naujos ir naujos medžiagos. Ne tik istorijoje, bet ir šiandien apstu pavyzdžių, kaip esantieji valdžioje neišlaiko pusiausvyros ir tampa monstrais. Ir ne tik esantieji valdžioje. Jau vaikų žaidimuose galime pastebėti daug negatyvių emocijų ir žiaurumo. Deja, kaip pastebi choreografas, ir užaugę mes nesiliaujame jų žaisti.

Kaip žmoguje gimsta vidinis monstras? Kodėl jis prabunda? Kodėl žiaurumas tampa norma? Kokia mūsų asmeninė pozicija? Kodėl žmonės, patyrę tiek daug žiaurumo ir priespaudos, ilgainiui pamiršta, ką teko išgyventi, ir vėl brenda į tą pačią žiaurumo balą?

„Šokio aikštelė – tarsi mažas visuomenės modelis, kurioje vyksta galios žaidimai. Kaip juos nutraukti? Klausimas kiekvienam iš mūsų. Atsakymų neturiu. Tiesiog stoju į akistatą su realybe. Kraštutinai fiziškas, energingas spektaklis, girdomas prisiminimais ir kiekvieno asmenine patirtimi, tikiuosi, atitolins monstro, kuris miega mumyse, pabudinimą“, – sako choreografas S. Mathieu.

Po premjeros Kaune trupė netrukus išvyks į Prancūziją. Lapkričio 19 d. šokio teatras „Aura“ spektaklio „Monstras“ premjerą pristatys tarptautiniame šokio festivalyje „Le neuf neuf“.

 

PREMJERA! Šokio spektaklis „Monstras“
AURA & Cie Samuel Mathieu – šokio spektaklis MONSTRAS (chor. Samuel Mathieu, Prancūzija)
Kada: Lapkričio 5 d. 19 val.
Kur: VDU Didžioji salė (Daukanto g. 28), Kaunas.
www.aura.lt

„Monstras“. L. Vansevičienės nuotr.
„Monstras“. L. Vansevičienės nuotr.