7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Ne[w]kritika“ žiūrovus kvies diskutuoti su šokio kūrėjais

 

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1078), 2014-05-02
Šokis Anonsai

 Ketvirtus metus iš eilės rengiamas projektas „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ ne tik stebės ir kritiškai vertins tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis‘14“ spektaklius, bet ir žiūrovus kvies į atviras diskusijas su Lietuvos ir užsienio menininkais.

 

Projektas „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“, kuris yra Šiaurės ir Baltijos šalių projekto „Writing Movement“ sudėtinė dalis, buvo pradėtas 2011 m., siekiant plėsti šokio kritikos žanrą ir vystyti bendrą šokio diskursą Lietuvoje. Per trejetą metų susiformavo stiprus įdomių ir aktyvių šokį analizuojančių ir apie jį rašančių žmonių ratas. Jie šių metų festivalį kasdieną lydės kritiniais straipsniais ir diskusijomis.
Projekto idėjos autorė ir kuratorė šokio kritikė Ingrida Gerbutavičiūtė sako, jog projektas buvo pradėtas tikintis pritraukti jaunų, šokiu besidominančių žmonių, kurie nebijotų argumentuotai aptarti šokio meno reiškinius viešai. Kadangi šokio teorijos ir kritikos studijų Lietuvoje vis dar nėra, projektas iš dalies bando užpildyti šią spragą, einant kitu keliu, t.y. rašantiesiems leidžiant kalbėti apie šokį jiems suprantama kalba – pasitelkiant savosios įgytos ar studijuojamos profesijos žinias ir patirtį. „Tokiu būdu atveriame duris platesniam skaitytojų ratui, nes, kaip žinia, klasikinės recenzijos ne visuomet pasiekia norimą adresatų kiekį“, – sako šokio kritikė.
 
Žodžių žaismas pavadinime „nekritika“ arba „new (naujoji) kritika“ reiškia, jog projekto dalyviai kitokių kritinio sąlyčio taškų ieškos susidurdami akis į akį su spektaklių kūrėjais. Į atviras diskusijas su menininkais bus kviečiami ir festivalio spektaklių žiūrovai bei visi tie, kam patraukli kūrybinė šokio „virtuvė“, kas nebijo pasidalinti savo mintimis su šokio spektaklių kūrėjais, kam įdomi bei maloni šokio meno kūrėjų, atlikėjų ir vertintojų draugija.
 
Antrus metus iš eilės projektui „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ talkinantis choreografas Andrius Katinas aptars kūniškumo temą šokyje, scenos menuose ir kūniškumo sąvoką meno konteksto užribiuose. Suomijoje gyvenantis ir kuriantis choreografas moderuos diskusiją su jaunais Lietuvos teatro kritikais apie šokio kritikos (ne)svarbą, todėl paskaitos-diskusijos tema žaismingai pavadinta „Performatyvūs kūnai popieriuje arba kam reikalinga šokio kritika?“.
 
Kitą paskaitą apie kūno suvokimą ir kūno kaip instrumento naudojimą šiuolaikiniuose menuose skaitys Suomijos Aalto Universiteto Menų dizaino ir architektūros fakulteto lektorius Maxas Ryynänenas. Teatro teoriją, estetiką ir kritiką, meno filosofiją ir akademinį rašymą dėstantis M. Ryynänenas yra parašęs visą eilę analitinių straipsnių apie šiuolaikinio meno ir jo institucionalizavimo problemas. M. Ryynäneno paskaita skirta ne tik projekto „Šokis žodžiu – ne[w]kritika“ dalyviams, į ją kviečiami ir visi, besidomintys šiuolaikiniu šokiu, kūno raiška ir politine kūno galia menuose ir visuomenėje.
 
Diskusijos su menininkais vyks kiekvieną festivalio dieną po paskutiniojo spektaklio Menų spaustuvės kavinėje. Atvira paskaita su Maxu Ryynänenu vyks gegužės 10 d. 13.00 val, atvira diskusija su jaunaisiais Lietuvos teatro ir šokio kritikais – gegužės 14 d. 17.00 val. Menų spaustuvėje.