7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gegužę Paliesiuje koncertuos talentai iš viso pasaulio

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1510), 2024-05-03
Muzika Anonsai
Martín García García. Organizatorių nuotr.
Martín García García. Organizatorių nuotr.

Gegužę Paliesiaus dvare žydi ir žaliuoja ne tik gamta – koncertų salėje „Pasaga“ penkiuose koncertuose skleisis patys įvairiausi muzikiniai talentai! Mėnesį pradės pirmąjį gegužės šeštadienį į Paliesių sugrįžtantis vienas garsiausių šiuolaikinių pianistų Martínas García García, o pirmąjį sekmadienį Motinoms koncertą dovanos keturios nuostabios Lietuvos atlikėjos – Judita Leitaitė, Paulina Daukšytė-Šereckienė, Beata Vingraitė-Andriuškevičienė ir aktorė Virginija Kochanskytė. Antrąjį mėnesio savaitgalį pasirodys du jaunosios kartos pianistai Pijus Pirogovas ir Joris Mikužis, o trečiąjį – seserys prancūzės, pianistė Hélène Papadopoulos ir smuikininkė Marie-Claudine Papadopoulos. Mėnesį užbaigs grupės „Jones Jones“ koncertas – gros trys ilgamečiai improvizacinės muzikos meistrai Markas Dresseris, Larry Ochsas ir Vladimiras Tarasovas.

Gegužės 4 d., 18 val., į Paliesiaus dvarą su nauja programa sugrįžta vienas talentingiausių šiuolaikinių pianistų Martínas García García. Atlikėjas pirmą kartą Paliesiuje ir apskritai Lietuvoje pasirodė ir publiką užbūrė 2022 m. rudenį. Pianistas išgarsėjo 2021 m. laimėjęs I vietą Klivlando tarptautiniame pianistų konkurse ir III vietą bei ypatingą apdovanojimą už geriausią koncertą XVIII tarptautiniame F. Chopino pianistų konkurse. 2022 m. pianisto karjeroje įvyko ypatingas lūžis – surengta daugiau kaip 70 koncertų visame pasaulyje, koncertuota tokiose salėse kaip „Carnegie Hall“ Niujorke, „Suntory Hall“ Tokijuje ir Nacionalinėje muzikos auditorijoje Madride. Koncerte Paliesiaus dvare jis atliks F. Chopino ir J. Brahmso kūrinius.

Gegužės 5 d., 14 val., laukia Motinos dienai skirtas koncertas „Tai gražiai mane augino“. Skambės Lietuvos kompozitorių dainos, romansai, muzika, lietuvių poetų eilės. Programos spektre gracingai skleidžiasi tiek intymumu pasižymintys momentai, tiek ir klausytojus užburianti energija. Dainuos Judita Leitaitė – mecosopranas, tarptautinių konkursų laureatė, viena ryškiausių kamerinės muzikos atlikėjų, itin artistiška dainininkė, kerinti ne tik ypatingai išvystytu vokalu, bet ir įtikinančia kūrinių interpretacija. Smuiku grieš Paulina Daukšytė-Šereckienė, pasižyminti emocionaliu autoriaus muzikinės minties perteikimu. Fortepijonu gros Beata Vingraitė-Andriuškevičienė, pianistė, subtiliai įsiklausanti į partnerį, kurios preciziškas muzikavimas kūriniams suteikia netikėtų spalvų. O eiles skaitys Virginija Kochanskytė – aktorė ir režisierė, nuolat stebinanti gerbėjus ne tik ekspresijos sklidina tekstų interpretacija, bet ir kuriamų kamerinių projektų intelektualumu, teatrine žaisme, muzikos ir žodžio derme.

Gegužės 11 d., 16 val., koncerte „Juventus ad Astra“ pasirodys jaunosios kartos pianistai Pijus Pirogovas ir Joris Mikužis. Jie abu groja nuo šešerių metų ir jau yra pasižymėję įvairiuose konkursuose, koncertavę su orkestrais. Pijus dalyvavo daugiau kaip 40-yje įvairių konkursų, iš kurių 25-iuose tapo I vietos laureatu bei 8 Grand Prix laimėtoju, o Joris pelnė pagrindinį prizą tarptautiniame pianistų forume „Bieszczady bez granic“ Lenkijoje, pirmąsias premijas tarptautiniame konkurse-festivalyje „Muzika be sienų“ bei 2021 m. XIII nacionaliniame jaunųjų muzikų konkurse. Atlikėjai klausytojams paruošė žavią klasikinę programą: skambės J. Haydno, F. Liszto, L. van Beethoveno, C. Debussy kūriniai.

Gegužės 18 d., 16 val., dvi seserys – pianistė Hélène Papadopoulos ir smuikininkė Marie-Claudine Papadopoulos – atliks nuostabiai gražias ir istoriškai reikšmingas J. S. Bacho sonatas klavyrui ir smuikui. Šio kompozitoriaus muzikiniu palikimu jos abi žavėjosi nuo pat mažens ir yra pagarsėjusios jo interpretacijomis. Nuolat gilindamosi į Bacho muziką, atlikėjos kasdien pamato vis naujus aspektus ir būdus atlikti jo muziką. O kadangi įsiklauso į publikos emocinį, intelektualinį ir dvasinį atsaką ir šiuo atsaku praturtina savo grojimą bei introspekciją, kiekvienas jų koncertas tampa skirtinga, unikalia ir nepaprasta patirtimi. Koncerte Paliesiaus dvare bus atliekamos J. S. Bacho sonatos klavyrui ir smuikui BWV 1014–1017. Tai pirmos modernios duetinės sonatos, kuriose klavyras nėra akomponuojantis instrumentas, bet tampa lygiaverčiu smuikui. Sonatos yra neįtikėtinai įvairiapusiškos, kiekviena jų pasižymi savitais požymiais ir charakteriu. Lėtosios dalys kaitaliojasi su gražiomis melodingomis linijomis ir greitomis polifoninėmis dalimis, reikalaujančiomis pianisto ir smuikininko virtuoziškumo.

Gegužės 25 d., 18 val., Paliesiaus dvare laukia ypatinga sąjunga ir improvizacinis džiazas. Pasirodys ansamblis „Jones Jones“ – trys ilgamečiai improvizacinės muzikos pasaulio meistrai – kontrabosininkas Markas Dresseris, saksofonistas Larry Ochsas ir perkusininkas Vladimiras Tarasovas. „Jones Jones“ atlieka improvizuotą muziką ir kiekvienas jų muzikinis pasirodymas yra unikalus reiškinys, galintis įvykti tik šioje konkrečioje trio konfigūracijoje. Kartu su šiuo ansambliu gimė ir išties jaudinantys, kartais meditatyvūs, o kartais tiesiog sprogstantys muzikos rinkiniai. Visi trys grupės nariai yra pagarsėję visame pasaulyje, pasirodę su daug žymių atlikėjų ir ansamblių, išleidę daug įrašų ir nuolat liaupsinami kritikų.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Martín García García. Organizatorių nuotr.
Martín García García. Organizatorių nuotr.
Koncerto „Tai gražiai mane augino“ dalyvės.  Organizatorių nuotr.
Koncerto „Tai gražiai mane augino“ dalyvės. Organizatorių nuotr.
Pijus Pirogovas ir Joris Mikužis. Organizatorių nuotr.
Pijus Pirogovas ir Joris Mikužis. Organizatorių nuotr.
Marie-Claudine Papadopoulos ir Hélène Papadopoulos. Organizatorių nuotr.
Marie-Claudine Papadopoulos ir Hélène Papadopoulos. Organizatorių nuotr.
Ansamblis „Jones Jones“. Organizatorių nuotr.
Ansamblis „Jones Jones“. Organizatorių nuotr.