7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncerte „I like Vidmantas Bartulis“ atgims spalvinga kompozitoriaus muzika

Rengėjų inf.
Nr. 15 (1507), 2024-04-12
Muzika Anonsai

Prisimindami XX – XXI amžių sandūros lietuvių kompozitorius turbūt negalėtume nepaminėti vieno ryškiausių ir didelį pėdsaką Lietuvos muzikos istorijoje palikusių kūrėjų – vos prieš keletą metų anapilin išėjusio nacionalinės premijos laureato (1998) Vidmanto Bartulio vardo. Stilių, žanrų įvairove daugelį savo amžininkų pranokstanti kompozitoriaus kūryba plačiam klausytojų ratui vis dar nepažini ir neištirta, tačiau efektingi, spalvingi ir talentingai sukomponuoti, polėkio kupini opusai dažnai nepalieka abejingų, o ypač – atliekami veržlaus, profesionalumu ir įtaiga garsėjančio Vilniaus miesto Šv. Kristoforo kamerinio orkestro, vadovaujamo maestro Modesto Barkausko.

Vidmanto Bartulio kūryba kaskart stebina netikėtais posūkiais arba rakursais, atrodo, kompozitorius galėjo rašyti bet ką – nuo kamerinių miniatiūrų iki operos ir stambių orkestrinių kūrinių, nuo liaudies dainų harmonizacijų iki didžiulių masinių renginių, nuo monumentalaus Requiem iki muzikos mados kolekcijų pristatymams, popdainų aranžuočių.

Net trys įspūdingi kompozitoriaus Vidmanto Bartulio (1954-2020) kūrybos opusai skambės jau balandžio 11 d. (ketvirtadienį) 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius) atminimo koncerte „I like Vidmantas Bartulis“, skirtame kompozitoriaus 70-osioms gimimo metinėms. Kaip 2020 m. teigė pats Vidmantas Bartulis, „gyvas koncertas, kaip ir spektaklis, niekada nebūna visiškai toks pat, nesvarbu, kad atliekamas tas pats kūrinys. Jei yra salė, geras orkestras, kodėl gi nenusipirkus bilieto ir gyvai nepaklausius koncerto?“

O paklausyti koncerto išties verta. Programoje skambės vitališkasis kompozitoriaus šedevras „I like Schubert“, kurį su orkestru smuiku grieš solistas Simas Tankevičius, savo charizma, išraiška ir profesionalumu užburiantis ne tik patį orkestrą, bet ir žavintis publiką. Muzikologės Rūtos Gaidamavičiūtės kūrinys apibūdintas kaip „intymumu, išpažintiniu kalbėjimu išsiskirianti muzika“ bei „į fantasmagorišką, tragiškų nuojautų įsukantį šokį, kuris, pasibaigus muzikai, užplūsta švara ir ramybe“.

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras publikai taip pat dovanos V. Bartulio „Psalmes“ styginių orkestrui – kūrinį, kuriame atsiskleidžia kompozitoriaus romantinis poetiškumas bei gilus dramaturginės prasmės ieškojimas. Kaip rašė pats autorius, „tai yra savotiška De profundis, Requiem, Mišių tąsa. Psalminiai giedojimai transformuojami iš rėkiančių į murmančius, iš „piktų“ į „gražius“. Tol, kol nusistovi vidinė ramybė, visaapimanti harmonija ir meditacijos palaima“.

Koncerto programos pabaigai – V. Bartulio „Bolero. Pavane lacrimae“, kurį su orkestru grieš puikus solistas violončelininkas Domas Jakštas.

Vilniaus miesto Šv. Kristoforo kamerinis orkestras Vidmanto Bartulio kūrybai pastaruosius kelerius metus skyrė itin daug dėmesio – išleista ir meno kritikų puikiai įvertinta kompozitoriaus muzikos kompaktinė plokštelė „I like…“, įrašyta kartu su Viliaus ir Aleksandros Kerų vadovaujama „Baltic Mobile Recordings“ komanda. Svarbu ir tai, kad šiais metais kompozitoriaus kūrybą galės išgirsti ne tik Vilniaus miesto publika: orkestras pristatys koncertus visoje Lietuvoje – Leipalingyje, Dubingiuose, Kėdainiuose ir Pakruojyje.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas. Organizatorių nuotr.
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas. Organizatorių nuotr.