7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

XII tarptautinis Balio Dvariono konkursas

Rengėjų inf.
Nr. 12 (1504), 2024-03-22
Muzika Anonsai
Nacionalinė atranka. M. Mikulėno nuotr.
Nacionalinė atranka. M. Mikulėno nuotr.

Šiemet į Lietuvoje vyksiantį Tarptautinį Balio Dvariono konkursą atvyksta 62 jaunieji pianistai ir smuikininkai iš 20 valstybių, kurių sąraše ir tolimoji Japonija, Australija, JAV, Taivanas, ir mūsų kaimynės Latvija, Estija, Lenkija, Ukraina, Vokietija. Tai bene svarbiausias tarptautinis atlikėjų iki dvidešimties metų konkursas šalyje, jame taip pat varžysis net 9 dalyviai iš Lietuvos, sėkmingai pasirodžiusių nacionaliniame etape.

Kompozitorius ir dirigentas Balys Dvarionas – viena ryškiausių XX a. Lietuvos muzikinės kultūros asmenybių, ypatingą dėmesį skyręs ir jaunųjų muzikų ugdymui. Konkurso dalyviai be jo kūrybos taip pat atliks L. van Beethoveno, R. Schumanno, F. Chopino, G. Fauré, W. A. Mozarto, H. Vieuxtempsʼo, J. Brahmso, J. S. Bacho, F. Mendelssohno ir kitų klasikų kūrinius. Šio konkurso dalyvių programos sudaromos ganėtinai laisvai, neviršijant kiekvienai amžiaus grupei nustatyto laiko limito. Būtent todėl jos tokios tarpusavyje įvairios, o be jau minėtų klasikų nuskambės ir rečiau atliekamų ar mažiau globaliai žinomi kompozitorių, tokių kaip J. Hubay, T. Dumitrescu, K. Szymanowskio, J. Andrejevo, N. Milsteino, B. Kutavičiaus, H. Ellerio, E. Mägi, T. A. Vitalio, F. Waxmano, F. Kreislerio ir kitų, opusai.

Dviejų amžiaus grupių – iki dvylikos ir iki šešiolikos metų – konkursą sudarys du turai, o dalyvių iki dvidešimties – trys turai. Finaliniame ture pastarosios grupės dalyviai pasirodys Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje drauge su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kuriam diriguos maestro Martynas Staškus.

Pianistų kategorijos tarptautinė žiuri: Barbara Szczepanska (komisijos pirmininkė; Vokietija), Justas Dvarionas (Lietuva), Williamas Fongas (Jungtinė Karalystė), Irena Gulzarova (Šveicarija–Uzbekistanas), Jurijus Kotas (Ukraina), Paulas Rickardas-Fordas (Australija), Albertas Tiu (Singapūras).

Smuikininkų kategorijos tarptautinė žiuri: Jurgis Dvarionas (komisijos pirmininkas; Lietuva), Bartoszas Bryła (Lenkija), Foxas Chanas (Australija), Aistė Dvarionaitė (Lietuva–Jungtinė Karalystė), Manana Kantaria (Sakartvelas), Františekas Novotný (Čekija), Dmitrijus Sitkoveckis (Jungtinė Karalystė–JAV).

Su dideliu smalsumu laukdamas Tarptautinio B. Dvariono konkurso kompozitoriaus sūnus, smuikininkas prof. Jurgis Dvarionas, pirmininkausiantis konkurso komisijai, sako, kad bus itin įdomu išgirsti skirtingų kultūrų ir mokyklų formuotų atlikėjų pasirodymus, ypač – Balio Dvariono kūrybos skambesio muzikuojant ir iš Tolimųjų Rytų, Australijos atvykstantiems dalyviams. „Vaikai, mylėkite muziką – ji kaip saulė jus sušildys ir nušvies.“ – kompozitoriaus linkėjimu dalinasi profesorius.


XII tarptautinis Balio Dvarionio konkursas vyks Kaune ir Vilniuje balandžio 13–20 dienomis. Tarptautinį konkursą parėmė ir partneriais tapo ne tik Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, bet ir Vilniaus miesto savivaldybė, VDU Muzikos akademija, Lietuvos nacionalinė filharmonija, Tarptautinių kultūros projektų centras.

Daugiau informacijos apie rengiamą konkursą galite rasti interneto svetainėje www.dvarionas.link

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Nacionalinė atranka. M. Mikulėno nuotr.
Nacionalinė atranka. M. Mikulėno nuotr.