7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Visa tiesa apie altą

Altininkų Dovilės Juozapaitienės ir Jurgio Juozapaičio rečitalis Nacionalinėje filharmonijoje

Aldona Eleonora Radvilaitė
Nr. 9 (1501), 2024-03-01
Muzika
Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. V. Raškevičiūtės-Gelgotės nuotr.
Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. V. Raškevičiūtės-Gelgotės nuotr.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos Mažojoje salėje vasario 25 d. ryškų, jaudinantį koncertą „Visa tiesa apie altą“ surengė altininkai Dovilė Juozapaitienė ir Jurgis Juozapaitis. Jie yra vieni ryškiausių atlikėjų, įvairių konkursų laureatai, profesoriaus Petro Radzevičiaus auklėtiniai. Jurgis 2015 m. baigė meno doktorantūros studijas (profesorių Jonės Kaliūnaitės ir Petro Radzevičiaus alto klasė) ir apsigynė meno daktaro laipsnį, yra Lietuvos kamerinio orkestro altų grupės koncertmeisteris. Dovilė nuo 2008 m. griežia Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre, dabar yra altų grupės pirmoji koncertmeisterė. Abu koncertuoja įvairių kamerinių ansamblių sudėtyje, griežia ir kaip solistai. Duetu muzikuoti pradėjo 2006 m., dar studijuodami Muzikos ir teatro akademijoje, 2010 m. pelnė apdovanojimą Lietuvių kompozitorių kamerinės muzikos atlikimo konkurse.

 

Savo koncertui filharmonijoje Juozapaičiai pasirinko įspūdingus kūrinius – keturi iš penkių autorių patys buvo arba yra altininkai. Išmintingai, kontrastų principu sumanyta programa tarsi kylančia linija kaitino emocijas. Nuo pirmųjų italų alto ir smuiko virtuozo, žinomo kaip Paganini mokytojo, Alessandro Rollos Dueto dviem altams F-dur (BI 15) garsų žavėjo sodrūs, sultingi, aksominio tembro skambesiai. Graži, nuotaikinga muzika, preciziškas atlikimas.

 

Dar daugiau netikėtų sąskambių bei nuotaikų įvairovės išgirdome anglų altininko ir kompozitoriaus Lionelio Tertiso Variacijose Händelio „Pasakalijos“ tema dviem altams. Puikūs profesionalai virtuoziškai tiksliai perteikė šios žinomos muzikos žavesį.

 

Neįtikėtinai išradingai savo kūrinį „Viola Spaces for Two“ („Alto erdvė dviem“) sukomponavo jauniausias šio koncerto autorius Garthas Knoxas, buvęs ilgametis „Arditti“ kvarteto narys. Girdėjome tris ciklo dalis, atskleidžiančias specifines grojimo technikas: „Beside the Bridge“ („Šalia tiltelio“), „One Finger“ („Vienu pirštu“), „Nine Fingers“ („Devyniais pirštais“). Sunku net įsivaizduoti, kiek efektų, garso išgavimo įvairovės pateikia šis talentingas kūrėjas. Kai atrodė, kad visas arsenalas jau išsemtas, atlikėjai staiga sužibėdavo dar visa puokšte išradingų triukų. Tačiau svarbiausia, kad muzika neatrodė kaip tušti eksperimentai, o skambėjo labai įdomiai ir turiningai. Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai viską atliko itin įtikinamai, džiugino ir jų meninė vaizduotė.  

 

Kaip didžiulį kontrastą jau skambėjusiai muzikai duetas jautriai pagriežė anglų altininko Franko Bridge’o kompoziciją „Lament“ c-moll (H. 101b). Iš koncerto programėlės sužinojome, kad šį kūrinį pirmą kartą atliko pats Bridge’as ir jo kolega – kitas šios programos autorius Lionelis Tertis. Trijų dalių pjesėje keitėsi įvairius skausmingus išgyvenimus perteikiantys epizodai, jaudino gražios melodijos kraštinėse dalyse ir dramatiška plėtotė kūrinio centre.

 

Kaip žavus pokštas koncerto pabaigoje nuskambėjo Antano Rekašiaus „Groteskas“, dedikuotas žymiems Lietuvos altininkams Petrui Radzevičiui ir Donatui Katkui. Įtaigios, novatoriškos kalbos frazės, pertraukiamos keistų pauzių, tarsi priešininkų vienas kitam sviedžiamos piktos pastabos, net grasinimai, staigi dinaminių ir ritminių kontrastų kaita, įdomūs garso efektai teikė klausytojams daug džiaugsmo, kartais kėlė šypseną. Dovilė ir Jurgis, atrodė, mėgaujasi šia muzika, galėdami ją perteikti ryškiai, temperamentingai, nuotaikingai. Šis įsimintinas kūrinys savo verte nė kiek nenusileido kitų programos autorių išradingumui, muzikinių vaizdinių gausai.

 

Klausytojai altininkų muzikavimo buvo sužavėti, pasigirdo pagyrimo šūksniai, dueto meno gerbėjai jiems dėkojo gėlių puokštėmis ir dovanomis. Išties norėjosi visiems muzikos mėgėjams palinkėti galimybės mėgautis šia vertinga muzika.

Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. V. Raškevičiūtės-Gelgotės nuotr.
Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. V. Raškevičiūtės-Gelgotės nuotr.
Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. A. Radvilaitės nuotr.
Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. A. Radvilaitės nuotr.
Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. A. Radvilaitės nuotr.
Dovilė ir Jurgis Juozapaičiai. A. Radvilaitės nuotr.