7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filharmonija skelbia 28-ojo Vilniaus festivalio programą ir kviečia į diskusiją „Skaitmeninė filharmonija“

LNF inf.
Nr. 8 (1500), 2024-02-23
Muzika Anonsai
D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) vasario 2225 dienomis dalyvaus Vilniaus knygų mugėje. Didžiausia Lietuvos koncertinė įstaiga čia pristatys įvairius muzikinius leidinius, 83-iojo sezono koncertus, įtrauks į diskusiją „Skaitmeninė filharmonija“, o svarbiausia – knygų mugės lankytojus supažindins su 28-ojo Vilniaus festivalio programa.

 

Į Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO trečioje salėje įsikūrusį Filharmonijos stendą (3.05) užsukusių muzikos gerbėjų lauks ne tik platus koncertų pasirinkimas, Filharmonijos pristatomos naujienos, bet ir muzikinės staigmenos. O štai mėgstančius interaktyvius edukacinius renginius Filharmonija vasario 25 d. 12 val. kviečia į Muzikos salės amfiteatre (1.1) vyksiančią diskusiją „Skaitmeninė filharmonija“. Čia bus kalbamasi apie pirmąją Baltijos šalyse Skaitmeninę filharmoniją: kaip sutalpinti visą orkestrą kompiuterio ekrane, kaip dera technologijos ir klasikinė muzika (lūkesčiai, tikslai, aktualumas šiandien), kaip sukuriama aukščiausia garso ir vaizdo kokybė namuose ar bet kur pasaulyje. Diskusijoje ketina dalyvauti LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas, LNSO koncertmeisterė Rasa Vosyliūtė, Skaitmeninės filharmonijos kūrėja, garso režisierė Aleksandra Kerienė, renginį moderuos Julijus Grickevičius.

 

Vienas laukiamiausių ir paklausiausių tiek virtualiai, tiek gyvai veikiančios Filharmonijos renginių – kaip ir Vilniaus knygų mugė nuolat pasaulyje sostinės vardą garsinantis Vilniaus festivalis. Šiemet jau 28-tą kartą rengiamas, šis vienas svarbiausių Lietuvos klasikinės muzikos festivalių vyks birželio 2–21 dienomis. Devyni jo koncertai rengiami Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Visi festivalio koncertai nuo vasario 22 d. skelbiami interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

 

Jau festivalio pradžios koncerte suskambės šiuo metu kone aktualiausia – vilties gaida. Visus birželio 2 d. skambėsiančius kūrinius susies tikėjimo ir taikos leitmotyvas, simboliškai įprasmintas ne tik koncerto programoje (K. Penderecki, M. Weinberg, L. van Beethoven, A. Pärt), bet ir koncerto pavadinime „Credo in pace“ – tikiu taika. Festivalį su jo ištikimu flagmanu LNSO pradės Kauno valstybinis choras, violončelininkas Sheku Kanneh-Masonas, pianistas Dmitri Levkovichius ir dirigentas Robertas Šervenikas.

 

Birželio 5 d. koncerte „Misija įmanoma“ publikos lauks susitikimas su scenos įžymybe Marcu-André Hamelinu, kurį „The New York Times“ pavadino „beveik antžmogiško techninio meistriškumo atlikėju“. Pianistas atliks L. van Beethoveno, R. Schumanno ir M. Ravelio kūrinių programą. Dar viena fortepijono žvaigždė sužibės birželio 7 d. koncerte – programą „Trys herojai: Wagner, Liszt, Strauss“ su Lietuvos kameriniu orkestru atliks Izraelio pianistas Yoavas Levanonas ir žavusis prancūzų dirigentas Victorienas Vanoostenas.

 

Nepaliaujamai puoselėjant gražius Lietuvos ir Ukrainos ryšius birželio 9 d. koncerte „Lietuva sutinka Ukrainą“ išgirsime Valstybinį Vilniaus kvartetą ir Ukrainos solistų kvartetą. Karališko orumo festivalyje pažers birželio 11 d. į sceną žengsiantis vokalinis sekstetas „The King’s Singers“. Ansamblis, jau daugiau nei penkis dešimtmečius pripažįstamas a cappella dainavimo lyderiu, atliks naujausią savo programą „Tegyvuoja karalius!“

 

Išlaikant festivalio tradiciją minėti birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dienos išvakarėse simboliškai skambės gausaus lietuvių atlikėjų būrio rengiamas Osvaldo Balakausko „Requiem in memoriam Stasys Lozoraitis“. Dar vieną festivalio tradicijų – pristatyti senosios muzikos programą – šiemet birželio 16 d. pratęs ansamblis iš Italijos „Il Giardino Armonico“ su solistais Giovanni Antonini ir Giovanni Sollima.

 

Smuiko virtuozo Sergejaus Krylovo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras su pianiste Anna Geniušiene birželio 19 d. pateiks specialiai festivaliui rengiamą lietuvių ir austrų kompozitorių muzikos programą „Naujas šedevrų skambesys“. O festivalį su Modesto Pitrėno diriguojamu LNSO birželio 21 d. vainikuos į Filharmonijos sceną sugrįžtantis Thomas Hampsonas. Mūsų šalies publiką pakerėjęs 2022-ųjų festivalyje, kai su LNSO atliko Gustavo Mahlerio muziką, šįkart baritonas rengia įspūdingą muzikos fiestą, ką liudija ir nepaprastai spalvinga koncerto programa – nuo W. A. Mozarto iki C. Porterio.

 

Pirmieji daugiau apie festivalį iš pirmų lūpų sužinoti ir bilietus įsigyti gali Vilniaus knygų mugės lankytojai. Daugiau informacijos apie festivalį – vilniusfestival.lt ir filharmonija.lt. Mugės metu Vilniaus festivalio koncertų bilietams taikoma 20 proc. nuolaida (išskyrus žemiausio tarifo bilietus). Nuolaida vasario 2225 d. taikoma ne tik mugėje, bet ir perkant bilietus internetu ar Filharmonijos kasose. Nepraleiskite progos!

 

Žymos:
LNF inf.,
D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.