7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nuo premjeros iki laiko patikrintos klasikos

LNF inf.
Nr. 7 (1499), 2024-02-16
Muzika Anonsai
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.

Viena Lietuvos kamerinio orkestro tradicijų – puoselėti laiko patikrintos klasikos repertuarą. Toks skambės ir vasario 21 d. orkestro koncerte Filharmonijoje. Publika galės mėgautis Josepho Haydno muzika. O šalia šio Vienos klasiko nuskambės ir naujas Jono Tamulionio kūrinys. Programą „Nuo premjeros iki nemarios klasikos“ su LKO atliks solistės Rūta Lipinaitytė (smuikas), Morta Grigaliūnaitė (fortepijonas) ir dirigentas Pietro Borgonovo.

Milane gimęs Pietro Borgonovo yra žinomas simfoninės muzikos ir operos dirigentas. Jis nuolat kviečiamas į festivalius ir teatrus: „Arena di Verona“, „La Fenice“ teatrą Venecijoje, „Teatro dell’Opera“ Romoje, Vienos „Musikverein“, Zalcburgo ir Ravenos festivalius; yra dirigavęs svarbiausiose Milano „La Scala“, Niujorko „Carnegie Hall“, Paryžiaus, Madrido, Lisabonos, Berlyno, Londono, Buenos Airių, Prahos, Liuksemburgo koncertinėse erdvėse. P. Borgonovo vadovauja Genujos jaunimo orkestrui ir yra vieno seniausių tarptautinio G. B. Viotti muzikos konkurso Verčelyje meno vadovas. Vasario 21 d. koncerte Vilniuje maestro scenos partneriais taps LKO ir dvi solistės.

Solo smuiku griešianti Rūta Lipinaitytė yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė, meno daktarė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė. Smuikininkės repertuaras platus ir įvairiapusis, itin dažnai ji griežia Lietuvos kompozitorių muziką. Ne veltui muzikologė Laimutė Ligeikaitė ją yra pavadinusi lietuviškos muzikos krikštamote: R. Lipinaitytė yra daugelio Lietuvos kompozitorių kūrinių pirmoji atlikėja, jai savo muzikos paskyrė kompozitoriai Algirdas Martinaitis, Jonas Tamulionis, Jurgis Juozapaitis, Marius Salynas.

Koncerte su LKO įvyks J. Tamulionio kūrinio „Mėnesienos šviesoje žiūriu į raibuliuojantį ežero vandenį“ premjera. Kalbėdamas apie jį kompozitorius lakoniškas: „Tai lyrinio, elegiško pobūdžio trijų dalių kūrinys smuikui ir styginių orkestrui, dedikuotas smuikininkei Rūtai Lipinaitytei.“

Koncerto programoje iš Vienos klasiko Josepho Haydno kūrybinio lobyno bus iškelta 1771 m. sukurta Simfonija Nr. 42 D-dur bei Koncertas smuikui, klavyrui ir styginiams Nr. 6 F-dur. Solo gros R. Lipinaitytė ir pianistė M. Grigaliūnaitė. Pastaroji atlikėja retai koncertuoja gimtinėje, bet melomanų yra puikiai žinoma. M. Grigaliūnaitė pasirodo žinomiausiose Europos koncertų salėse, tarp kurių minėtinos Berlyno filharmonija ir Londono „Wigmore Hall“, o atlikėjos transliacijos milijoninėms „Mezzo TV“ auditorijoms padėjo jai pelnyti tarptautinį pripažinimą ir įsitvirtinti kaip itin ryškiai, dėmesį prikaustančiai menininkei. Tarp žinomų ir atlikėją nuo mažumės palaikiusių muzikų galima paminėti Mstislavą Rostropovičių bei Mūzą Rubackytę.

Į J. Haydno muzikos pasaulį besiruošiantiems panirti klausytojams verta priminti kompozitoriaus amžininko, kolegos ir draugo Wolfgango Amadeus Mozarto ištarą: „Niekas neįstengia šitaip vienu metu pokštauti ir stulbinti, juokinti ir giliai sujaudinti, o juoba visa tai daryti taip puikiai, kaip tai pavyksta Haydnui.“

Koncertas „Nuo premjeros iki nemarios klasikos. LKO, Morta Grigaliūnaitė, Rūta Lipinaitytė, Pietro Borgonovo“ vyks vasario 21 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

Žymos:
LNF inf.,
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Morta Grigaliūnaitė. D. Matvejevo nuotr.
Morta Grigaliūnaitė. D. Matvejevo nuotr.
Pietro Borgonovo. F. Guidi nuotr.
Pietro Borgonovo. F. Guidi nuotr.
Rūta Lipinaitytė. D. Matvejevo nuotr.
Rūta Lipinaitytė. D. Matvejevo nuotr.