7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasario repertuaras Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 5 (1497), 2024-02-02
Muzika Anonsai

Vasario mėnesį Paliesiuje laukia viltingi, smagūs, pavasarį pranašaujantys koncertai. Pirmąjį savaitgalį Paliesiaus dvare pasirodys pernai rudenį tarptautinį M. K. Čiurlionio pianistų konkursą laimėjęs Pietų Korėjos pianistas Jinhyung Park – tai bus jo pirmasis solinis koncertas po šios pergalės. Tada kviesime į Šv. Valentino dienai puikiai nuteikiantį koncertą „Šokio sūkuryje!“ su aistringais tango ir svaiginančiais valsais, atliekamais violončelininko Tomo Ramančiūno, smuikininkės Svetlanos Maigienės ir pianistės Linos Giedraitytės. Trečiajį savaitgalį palydėsime žiemą su romantinėmis „Žiemos impresijomis“, atliekamomis žavingojo trio „Grazioso“. O pavasarį pasitiksime su „Kontrabosų magija“, kurią skleis vienintelis keturiais kontrabosais grojantis kvartetas Lietuvoje.

 

Vasario 3 d., 16 val., Paliesiaus dvare pasirodys Pietų Korėjos pianistas Jinhyung Park, 2023 m. rugsėjį pelnęs I vietą prestižiniame IX tarptautiniame M. K. Čiurlionio pianistų konkurse. Jinhyung Park gimė 1996 m. Seule, Korėjoje, o groti fortepijonu pradėjo mokytis būdamas penkerių. Jis studijavo Yonsei universitete pas profesorių Ianą Yungwooką Yoo, o šiuo metu tęsia magistro studijas Vokietijoje, Hanoverio muzikos, dramos ir medijų universitete pas prof. Arie Vardi. Po debiutinio rečitalio 2009 m. talentingas pianistas surengė daug solinių rečitalių, koncertavo su kitais atlikėjais ir orkestrais, įskaitant Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą Vilniuje. Tarptautiniuose ir nacionaliniuose konkursuose pelnė ne vieną premiją, buvo apdovanotas „Yamaha Music Korea“ stipendija ir „Shinhan Music Award“ apdovanojimais.

 

Savo koncerte „The Day“ Paliesiaus dvare Jinhyung Park parinko tokius R. Schumanno, C. Debussy ir M. Ravelio kūrinius, kad sukurtų tarsi visos dienos ratą  – pirmiausia atliks „Ryto dainas“ ir popietės saulę primenančią „Fantaziją“, tada klavišais keliaus per sutemas iki nakties.

 

Vasario 10 d., 16 val., artėjant Šv. Valentino dienai, koncertas „Šokio sūkuryje“ pakvies dovanoti sau ir mylimam žmogui skrydį su garsų magija bei romantiškai praleisti vakarą, klausantis kaip prabyla smuikas, kaip judesiui, laisvei ir aistrai šaukia violončelė ir kaip žemę pavasariui budina fortepijonas. Juk muzika – tai gražiausias būdas išreikšti meilę.

Astoro Piazzollos ir kitų kompozitorių kūrinius gros trys talentingi muzikantai. Violončelininkas Tomas Ramančiūnas yra Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro violončelių grupės narys, griežia styginių kvartete „IPA“, jį galima išvysti koncertuojant ne tik su klasikinio žanro muzikais, bet ir su daugeliu neformalios scenos atlikėjų. Smuikininkė Svetlana Maigienė yra tarptautinių „En L’eglise de Kichompre“ Prancūzijoje, „Trio Di Trieste“ Italijoje ir dviejų respublikinių konkursų diplomantė bei laureatė, dalyvavusi daugelyje muzikos festivalių ir orkestrų projektuose. Pianistė Lina Giedraitytė – ilgametė maestro Virgilijaus Noreikos scenos partnerė, per aštuoniolika bendravimo scenoje metų akompanavusi jam dešimtyse koncertų žymiausiose salėse, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro pianistė bei LMTA koncertmeisterė-asistentė.

Vasario 17 d., 16 val., Paliesiaus dvaro koncertų salėje klausytojų laukia Trio „Grazioso“ ir romantinės muzikos programa „Žiemos impresijos“ su prancūzų, italų, lenkų ir kitų šalių kompozitorių kūriniais. Trio „Grazioso“ – sopranas Joana Gedmintaitė, fleitininkė Viktorija Marija Zabrodaitė ir pianistė Šviesė Čepliauskaitė – savo koncertinę veiklą pradėjo 1997 m. Ansamblio repertuare įvairių autorių ir epochų kūriniai, tarp kurių reikšmingiausią vietą užima romantinės muzikos palikimas. Ansamblis daug koncertuoja Lietuvoje, dalyvavo koncertų cikluose „Netradicinių ansamblių fantazija ir žavesys“ Vilniaus Rotušėje, „Didžiosios aulos muzikos vakarai“ Vytauto Didžiojo universitete Kaune, „Alma mater musicalis“ šv. Jonų bažnyčioje, festivalyje „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ pristatė kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus specialiai šiam ansambliui sukurtą kūrinį „Echo-Aidas“ (2008 m.). Trio koncertai sulaukė pripažinimo Danijoje, Vokietijoje, Lenkijoje. 2006 m. buvo išleista „Grazioso“ kompaktinė plokštelė. Šį koncertą Paliesiaus dvare ves Irena Žilinskienė.

 

Vasario 24 d., 14.30 val., pasirodys kontrabosų kvartetas „Bass_4“ – keturių jaunų muzikantų projektas, siekiantis ištrinti ribas tarp klasikinės, tango ir populiariosios muzikos. Kolektyvas susibūrė 2022 m. ir yra vienintelis kvartetas Lietuvoje, kuriame muzika atliekama keturiais kontrabosais. Šio kvarteto susibūrimo idėją ir paskatino siekis laužyti standartus, populiarinti bei parodyti kontraboso unikalumą – kad kontrabosą galime girdėti ne tik orkestro sudėtyje, bet ir kaip nuostabų solinį instrumentą, kuris turi daug garso spalvų, sodrių tembrų bei virtuozinių galimybių. Kvarteto nariai – tarptautinių konkursų laureatai, grojantys solo, įvairiuose ansambliuose, taip pat dalyvaujantys įvairiuose projektuose, atliekantys simfoninę bei kamerinę muziką tiek Lietuvos, tiek užsienio scenose. Kontrabosininkai ne tik kartu muzikuoja Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre ne vienerius metus, bet yra ir geri bičiuliai, puikiai pažįstantys vieni kitus.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Jinhyung Park. Organizatorių nuotr.
Jinhyung Park. Organizatorių nuotr.
Svetlana Maigienė, Lina Giedraitytė, Tomas Ramančiūnas. Organizatorių nuotr.
Svetlana Maigienė, Lina Giedraitytė, Tomas Ramančiūnas. Organizatorių nuotr.
Trio „Grazioso“. Organizatorių nuotr.
Trio „Grazioso“. Organizatorių nuotr.
kvartetas „Bass_4“. Organizatorių nuotr.
kvartetas „Bass_4“. Organizatorių nuotr.